Žito je zdravá obilnina, ktorú ľudstvo konzumuje už niekoľko storočí.
Okrem chleba a pečiva sa z neho dá upiecť aj veľmi chutné pečivo.
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na vianočné pečivo zo ražnej múky.
Linecké, perníčky aj ďalšie druhy vám stopercentne zachutia.
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Naše recepty
Vyskúšajte aj ďalšie druhylineckých cukroviniek . Z múky špaldovej či s orechmi!
Prečo piecť vianočné pečivo zo ražnej múky?
Jednou z predností ražnej múka je to, že je oveľa výživnejšia ako klasická biela pšeničná múka. Počas mletia raže je ďaleko zložitejšie oddeliť klíčky a otruby od vnútorného živého pletiva.
Vďaka tomu si ale táto múka uchováva oveľa viac živín, vlákniny, minerálnych látok a vitamínov. Aj keď nie je bezlepková, obsahuje lepku oveľa menej ako pšenica a jačmeň.
Ražná múka je všeobecne odporúčaná ako prevencia pred vznikom celého radu zdravotných problémov, od vysokého krvného tlaku a obezity cez cukrovku až po rakovinu. V neposlednom rade je zároveň odporúčaná aj pri chudnutí, nemusíte teda mať obavu, že by ste po ražnom cukroví výrazne pribrali na váhe.
Okrem receptov na pečivo, ktoré je iba zo ražnej múky, môžete túto múku samozrejme skombinovať s bežnou múkou a pridať ju do vašich obľúbených klasických receptov.