6 lahodných receptov na zdravé a chutné polievky z kalerábu. Načerpajte inšpiráciu!

Jar aj leto sú plné čerstvej a zdravej zeleniny.

Jednou z nich je aj lahodná kaleráb.

Nemusíte ju konzumovať iba surovú, rovnako dobre chutí aj tepelne upravená.

Skvelým príkladom môžu byť rozmanité recepty na kalerábovú polievku.

Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?

Prečo zaradiť kaleráb do svojho jedálnička?

Kaleráb či kaleráb patrí spoločne so kelom, karfiolom, kapustou či brokolicou medzi hlúbovú zeleninu. V Čechách patrí medzi veľmi obľúbenú zeleninu, ktorej každý rok priemerný Čech skonzumuje viac ako dva a pol kilogramu.

Kaleráb obsahuje veľké množstvo rôznych zdraviu prospešných látok. Z hľadiska vitamínov je bohatá predovšetkým na vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok v nej nájdeme veľké množstvo vápnika, draslíka, horčíka, mangánu či fosforu. Okrem iného ich obsahuje aj mnoho vlákniny, čím napomáha správnej funkcii našej tráviacej sústavy. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je obľúbenou súčasťou aj rôznych redukčných diét.

Kaleráb v kuchyni

Najznámejšia a najčastejšia je konzumácia surovej kalerábu. Buď len tak, alebo sa pridáva do najrôznejších zeleninových šalátov. Okrem polievky možno ale z kalerábu pripraviť aj veľmi chutné nátierky, dá sa podobne ako karfiol či kel tiež zapekať a je možné z nej pripraviť aj kalerábové placky. Jedlé sú tiež listy kalerábu, ktoré možno ľahko pridať do polievky či šalátu.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.