Chýba vám v jedálničku dostatok strukovín?
Potom vyskúšajte naše luxusné recepty na fazuľové nátierky, vďaka ktorým sa pre vás konzumácia strukovín stane pravým potešením.
Pripravte si dip so sušenými paradajkami, vlašskými orechmi či limetkou.
Dobrú chuť!
Naše recepty
Taká správna fazuľačka nás dostatočne zasýti, ale pohladí aj dušu našich chuťových buniek. A čo tak ju skúsiť päťkrát inak? Naše recepty na fazuľovú polievku rozhodne stoja za to!
Ako správne uvariť fazuľu?
- Dôležité je fazuľa pred prípravou očistiť .
- Ak namočíte suché fazule cez noc , uvarí sa za kratšiu dobu a vy tak ušetríte trochu energie.
- Fazuľu zalejte veľkým množstvom vody (3 alebo 4 šálky vody na šálku fazule) a nechajte ich máčať najmenej 8 hodín, najlepšie cez noc, potom ich pred varením sceďte a opláchnite.
- Ďalšou možnosťou je fazuľa variť v rovnakej vode , v ktorej sa namáčali. Namáčať fazuľu môžete aj horúcou vodou : Dajte hrniec na sporák a priveďte do varu. Nechajte variť 3 alebo 4 minúty, vypnite sporák, prikryte hrniec a nechajte najmenej 5 hodín odležať.
- Akonáhle sú vaše fazule pripravené na varenie, poduste ich vo veľkom množstve vody . Pokiaľ máte kameninový (hlinený) hrniec , rozhodne ho použite. Ide totiž o tradičnú mexickú nádobu na varenie fazule a dáva im úžasnú rustikálnu chuť, ktorú pri použití kovového hrnca nikdy nezískate.
- Doba varenia sa môže líšiť – od pol hodiny až po viac ako dve hodiny. Faktory, ktoré ovplyvňujú dobu varenia sú napríklad typ použitých fazule, doba od zberu po varenie (varenie „starších“ fazule bude trvať dlhšie) a to, či sú fazuľa namočená.
- Udržujte svoje fazule na miernom ohni a uistite sa, že sa nevarí veľmi rýchlo, čo má za následok ich rozpad.
- Fazuľa sa pri namáčaní a varení rozpínajú, takže možno budete musieť do hrnca pridať viac vody .
- Nezabudnite občas fazuľu premiešať , aby sa nelepili na dne hrnca.
- Keď fazuľa varí, vytvorí sa na povrchu vody vrstva peny . To nijako neovplyvní chuť ani kvalitu fazule, takže ju môžete jednoducho ignorovať. Pokiaľ vám však pena vadí, môžete znížiť jej tvorbu pridaním lyžice oleja alebo masti do hrnca, keď ho dáte variť.
A ako vám naše nátierky chutili? Napíšte nám do komentárov!