Neviete akú nátierku natrieť na chlebíčky? Máte chuť na čerstvý chlieb s nátierkou?
Ak máte prebytok reďkoviek alebo sa u nich blíži doba použiteľnosti, nezúfajte.
Využite ich na niektorý z našich najlepších receptov na reďkovkovú nátierku. Lahodná a svieža pochúťka pre všetky príležitosti.
Naše recepty
Akú ďalšiu nátierku pripraviť? Čo napríklad z vajec? Inšpirujte sa našimi výbornými receptami na vajíčkovú nátierku .
Nenápadná reďkovka plná užitočných látok
Pod názvom reďkovka je ukrytý koreň reďkovky siatej letnej. Farba je väčšinou jasne červená, ale sú však aj odrody, ktorých farba je potrebná biela, žltá alebo červenobiela. Dužina je však väčšinou biela. Chuťovo sú bezvýrazné, vodovité a niekedy veľmi pálivé – záleží na spôsobe pestovania, zalievania a obsahu rastlinných olejov.
Reďkovky pochádza z Ázie. Obsahuje veľké množstvo vitamínov ako C, D, E, ďalej tiamín, riboflavín, pyridoxín, niacín a tiež betakarotén. Čo sa týka minerálnych látok, reďkovky sú bohaté na mangán, železo, sodík, fosfor, meď, horčík, vápnik, draslík a síru. Tieto látky obsahuje z dôvodu toho, aby bola ochránená proti plesniam a baktériám. Rovnako priaznivo pôsobí aj v našom žalúdku, kde tiež pôsobí proti plesniam a baktériám.
Táto zelenina obsahuje silice, ktoré napomáhajú v podpore vykašliavania (expektorans). Oleje pôsobia v oblasti nosohltana a ústnej dutiny antisepticky. Silice tiež obsahujú molekulu síry, čo napomáha pri infekciách žalúdka a zlepšuje peristaltiku.
Nesmieme zabudnúť, že vitamín C podporuje imunitu. Tiež vápnik pomáha pri stavbe chrupaviek a kostí. Betakarotén má priaznivý vplyv na stav očí. Draslík ovplyvňuje pozitívne srdcový sval. Reďkovky sa vďaka malému obsahu kalórií a naopak vysokému obsahu vlákniny skvele hodia pre každú diétu.
U nás nájdete širokú paletu receptov z reďkoviek . Nielen nátierky, ale aj šaláty, polievka alebo napríklad nakladané reďkovky.