Máte v záhradke veľa šnytlíka? Potrebuje zastrihnúť a vy neviete, ako ho využiť?
Nevyhadzujte ho a vyskúšajte naše najlepšie recepty na pažítkovú nátierku!
Vďaka pažítke je veľmi zdravá a na prípravu je vskutku jednoduchá.
Inšpirujte sa!
Naše recepty
Pažítka alebo „šnytlík“ a jej účinky na zdravie
Pažítka je viacročnou zeleninou, ktorá rastie divoko v studených oblastiach Európy. Môže dorastať až 30cm a pri neskorej jari dokonca vykvitá fialovými kvetenstvami, ktoré sa tiež môžu jesť.
Táto blahodarná rastlinka obsahuje vitamín C, B2, cesnakový olej a celý rad minerálov, ako vápnik, fosfor, sodík, železo a ďalšie.
Čo sa málo vie je skutočnosť, že pažítka vám povzbudí chuť do jedla. Ďalej podporuje trávenie a pretože je močopudná, je ideálnou potravinou pri jarných očistách a kúrach. Môžu ju aj tehotné a dojčiace ženy.
A na čo sa pažítka okrem nátierky dá použiť?
Na začiatok je dobré vedieť, že by ste pažítku nemali sušiť. Po usušení totiž stráca svoju arómu. Lepšie je ju zamraziť.
Pažítku nikdy nevarte, používajte ju čerstvú a na úplný záver prípravy jedál. Hodí sa do tvarohu, k čerstvým syrom, do rôznych šalátov, k vajíčkovým pokrmom a taktiež do omáčok. Veľmi chutné je aj bylinkové maslo s pažítkou.
Výborný je šnytlík aj v miešaných vajciach, v polievkach, s hubami, morskými rybami alebo skrátka len tak na chlebe s maslom.
Už teda vieme, že sa pažítka hodí takmer do všetkého. Iste ju využijete pri príprave našich ďalších receptov na netradičné nátierky.