Ochutnajte vynikajúcu bylinkovú omáčku (chimichurri) nielen ku grilovanému mäsu. Inšpirujte sa!

Pokiaľ patríte k milovníkom mäsa, určite musíte ochutnať recepty na omáčku chimichurri, ktoré si zamilujete.

Táto skvelá lahôdka pôvodom z Južnej Ameriky rozhýbe vaše chuťové poháriky, pretože je plná vynikajúcich byliniek.

Potešte svojich blízkych a skúste im našu omáčku nachystať napríklad na popoludňajšiu desiatu alebo na párty ku grilovanému mäsu.

Čo je liek Chimichurri?

Ide o studenú omáčku, ktorá sa svojou farbou a konzistenciou podobá pestu. Chimichurri sa teší obľube po celej Južnej Amerike, najmä v Argentíne a Uruguaji, aj keď svojich fanúšikov má v podstate po celom svete.

Variantov je naozaj veľa, pretože každý si môže upraviť zloženie, ako mu najlepšie vyhovuje. Okrem iného sa dajú namiesto čerstvých byliniek používať sušené, alebo ich kombinovať.

Základné zloženie Chimichurri:

  • Čerstvá plocholistá petržlen
  • Strúčiky cesnaku
  • Šalotka (voliteľné – nie autentické)
  • Sušené oregano
  • Červený vínny ocot (alebo biely vínny ocot)
  • Červené čili alebo sušené čili vločky
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Extra panenský olivový olej

Ako vyrobiť omáčku?

Príprava je jednoduchá a nezahŕňa žiadne varenie. Ideálnym pomocníkom je kuchynský robot, ktorý všetko naseká na veľmi malé kúsky. Musíme si však strážiť, aby sa nám zo suroviny neurobila hustá pasta, to by potom bolo pesto a nie chimichurri.

Pokiaľ nemáme robota, jednoducho použijeme nôž a nakrájame jednotlivé ingrediencie na čo najmenšie kúsočky alebo vezmeme sekáčik na bylinky a poriadne bylinkám nasekáme.

Ako jej podávať?

Toto tradičné argentínske ochucovadlo je možné servírovať k steaku alebo grilovanému mäso. Avšak pokojne sa môže spojiť s kuraťom, krevetami a hodí sa aj na ryby. Taká lyžička omáčky na tresku či lososa urobí divy.

Je perfektný na marinovanie mäsa, ale aj na grilovanie a opekanie. Nebojte sa experimentovať a ochutiť s ňou cestoviny, pizzu, vajcia, ryžu, grilované zeleninové špízy, šalát a napríklad aj polievku. Fantázii sa medze nekladú a vyskúšať sa má všetko.

Zaujímavé variácie

Veľkou výhodou tejto marinády/omáčky je jej univerzálnosť. Vďaka tomu môžeme v podstate prihodiť akúkoľvek chutnú surovinu a vyrobiť tak ďalšiu alternatívu základnej verzie.

Vynikajúce je potrebné čerstvé oregano s rukolou, ale aj čerstvý kôpor, mäta, kel, mangold, zelená horčica a ďalšie. Samozrejme, stačí len trocha od každej vybranej suroviny, ale aj tak to stojí za to.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.