Vyskúšajte tie najzaujímavejšie recepty na bochníčky k Veľkej noci pre sladké maškrtenie. Inšpirujte sa!

Chystáte sa na Veľkú noc? Potom rozhodne neváhajte vyskúšať recepty na veľkonočný mazanec.

Táto luxusná sladká pochúťka nesmie počas sviatkov jari na vašom stole chýbať.

Prekvapte svojich najbližších aj priateľov a pripravte im hostinu, na ktorú hneď tak nezabudnú.

Možno, že medzi našimi receptami nájdete svoj nový obľúbený kúsok, ku ktorému sa budete pravidelne vracať a dáte mu prednosť pred svojim rodinným receptom.

Prečo pečieme mazanec?

Veľká noc patrí k najdôležitejším kresťanským sviatkom, ktoré sú zároveň aj sviatkami jari. Pre našich predkov bol mazanec obľúbenou a hojne vítanou lahôdkou, pretože bolo bežné, že sa postili od mäsa. Pečenie mazanca je tradíciou už od 16. storočia.

Vtedy sa piekli sladké kysnuté bochníčky, aby sa mohla osláviť bohyňa jari. Neskôr tento zvyk pretrval aj po prijatí kresťanstva a bochníčky zdobené hrozienkami či mandľami sa dávali chudobným.

Pekol sa na Bielu sobotu, aby ho bolo možné vziať do kostola na Veľkonočnú nedeľu a nechať ho posvätiť. Kňaz mu dal sväté pomazanie, vďaka čomu vlastne vznikol aj ten názov pomazanec, respektíve dnes používaný mazanec.

Je dobré spomenúť, že predtým boli rozhodujúce aj majetkové pomery v jednotlivých rodinách. U tých menej majetných bol bežný jeden väčší mazanec. Rozdelil sa na toľko dielov, koľko členov daná rodina mala. Oproti tomu v bohatých rodinách sa vždy piekol pre každého člena malý bochník, aby mal každý svoj.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.