Preneste sa spolu s nami do zeme vychádzajúceho slnka a pripravte si jeden z týchto receptov na sushi!
Všetky sú jedinečné, jednoduché na prípravu a tak lahodné!
Neváhajte ani chvíľu a objavte topí japonskej kuchyne aj u vás doma.
Naše recepty
Ako správne sushi zabaliť?
Tu je kompletný postup a návod ako správne rôzne typy sushi zabaliť.
- Hosomaki – naša základná rolka 02:24
- Uramaki – naša pálivá tuniaková rolka 05:46
- Tatemaki – naša dragon roll s vyprážanou krevetou 08:29
- Temaki – naše plnené kornúty z morských rias 11:27
Náplne do sushi
Vegetariánske
- uhorka
- avokádo
- špargľa
- jalapeno
- jarná cibuľa
- mrkva
- bambusové klíčky
- šalát
- papriky
- červená cibuľa
- reďkev
- batať
- tofu
- mango
- ananás
Klasické
- údený losos
- tuniak
- čerstvý losos
- úhor
- treska
- vyprážané, marinované kura (napr. na spôsob terriyaki)
- krevety
- krabie tyčinky
- vyprážané vajcia
Na ozdobu
- chia semienka
- sezamové semienka
- tenké plátky ryby
- krevetový alebo krabí šalát
- plátky mandlí
- drvené pekanové orechy
- nakrájané mango
- nakrájanú jarnú cibuľku
- šalát z morských rias
- avokádo
- kaviár
S čím sushi podávame?
Sushi sa nikdy nekonzumuje samostatne. Aby jeho skvelá chuť vynikla, je potrebné ho doplniť o typické japonské prílohy. Nižšie si ukážeme, ktoré to sú.
Sójová omáčka – Môžete použiť sójovú omáčku sashimi alebo bežnú japonskú sójovú omáčku
Wasabi (japonský chren) – Pravé japonské wasabi je drahé a ťažko sa zháňa. Zelená pasta, ktorá sa podáva alebo ju konzumujeme v reštauráciách, veľmi často nie je skutočné wasabi. Skutočné wasabi si môžete kúpiť v internetových obchodoch
Gari (nakladaný zázvor) – tiež nazývaný sushi zázvor, gari sa často podáva a jej spoločne so sushi, a je jeho nevyhnutnou súčasťou. Ľahko sladká, korenená a osviežujúca vôňa zázvoru pomáha vyčistiť ústa medzi jednotlivými kúskami, čo vám umožní vychutnať si rôzne druhy rýb a ďalších chutí.
Edamame – Tieto ľahko varené alebo dusené sójové bôby sa podávajú ako predjedlo pred samotným sushi.
Agari (Zelený čaj) – Zelený čaj je najbežnejším podávaným nápojom.
Saké – vyslovované ako „sah-keh“ je fermentované ryžové víno podávané teplé alebo studené.
Druhy sushi
- Maki (norimaki) – typ sushi, kde sa ryža a ingrediencie starostlivo zarolujú do plátku riasy nori, ktorá sa potom nakrája na menšie kúsky
- Gunkanmaki – typ maki sushi „rolované“ alebo „zabalené“ sushi – vyrába sa omotaním širokého pruhu riasy nori okolo ryžového bloku, pričom sa hore ponecháva dostatok miesta na naplnenie rôznymi prísadami
- Temaki – je nový typ sushi s tvarom pripomínajúcim kornút zmrzliny. Pri výrobe sa ryža a prísady balia do plátu nori riasy zabalené do kužeľovitého tvaru
- Narezushi – pokrm z rýb konzervovaný niekoľko mesiacov až niekoľko rokov v soli a ryži
- Nigiri – skladá sa z ručne tvarovaného valčeka ryže s ľubovoľným počtom prísad na svojom povrchu
- Temari – vyrába sa z malej gule z vytvarovanej z ryže s tenkou vrstvou ryby alebo iných prísad
- Inari-zushi – vo svojej najbežnejšej forme neobsahuje žiadne ryby a je pomerne sladké. Inari je kúsok tofu v podobe vrecka, ktorý sa dusí v korení z mirinu, sójovej omáčky, dashi a cukru
- Chirashizushi – v preklade „rozsypané sushi“, je miska plná ryže s radom pridaných ingrediencií, s obľúbenými prísadami vrátane kúskov lososa, chobotnice, uhorky, vyprážané vaječné omelety a varených kreviet