Milujete prípravu drinkov na rodinné oslavy alebo posedenie s priateľmi? Vyskúšajte rôzne recepty na domáce piňa coladu.
Potešte chuťové poháriky svojich blízkych, kolegov, najlepších kamarátov alebo len nečakaných návštev.
Tento koktail je úplná bomba a teší sa veľkej obľube od tej doby, čo bol vynájdený v Portoriku.
Kombinácia ananásovej šťavy, rumu a kokosu spolu s drveným ľadom tvorí neprekonateľnú kombináciu.
Ochutnajte všetky pozbierané varianty a zistite, ktorá bude vašou najpopulárnejšou a radi sa k nej budete vracať.
Naše recepty
Zaujímavosti na záver
Čo je piňa colada?
Ide o populárny alkoholický nápoj, ktorého názov je možné preložiť ako tekutý ananás. Ostatne tým je svojim spôsobom vystihnutá presná charakteristika nápoja.
Na prípravu je potrebná ananásová šťava, kokosové mlieko a biely rum. Tento krémový drink má dokonale hustú penu a veľmi jemnú chuť.
Je to práve krémová konzistencia, perfektne zvolená sladkosť a chuť lahodného tropického ovocia v podobe ananásu, ktorá spolu s kokosom a tým najkvalitnejším bielym rumom robí z tohto nápoja obľúbený druh.
Tip: Pozrite sa na priložené video, ako vôbec vyzerá proces výroby ananásového džúsu v továrni vybavenej tými najlepšími a hlavne modernými strojmi na spracovanie potravín. Zistíte, čo všetko je potrebné urobiť, než sa taký džús dostane až do vášho obľúbeného kokteilu.
Ak už niekto z vás navštívil nejakú exotickú destináciu, mohol si takýto nápoj vychutnať napríklad pri bazéne alebo rovno na pláži.
Výhodou je, že jeho príprava, nie je nijako zložitá, takže nemusíte byť profesionálny barman, a napriek tomu si ju môžete dať. Vyslúžil si prezývku perla Karibiku.
Nápoj vznikol v roku 1954 a podával sa v tzv. goblet poháriku. Oficiálne zloženie bolo 9 cl ananásového džúsu, 3 cl kokosového mlieka a 3 cl bieleho rumu. Obsah alkoholu sa pohyboval okolo 8 %. Roku 1978 sa stal národným nápojom Portorika.
Ako vyzerá správny pohár na piňa coladu?
Jasné je, že každý používa taký riad, ktorý je preňho ľahko dostupný. Avšak pre tento nápoj je ideálnou voľbou Goblet. Má tulipánovitý otvorený tvar a perfektne sa hodí na koktaily s ľadom a na tzv. long drinky.
Čo ak potrebujeme nahradiť nejakú ingredienciu?
Akonáhle sa niečo zmení, už to rozhodne nie je originál piňa colada. Napríklad keď dôjde biely rum a použije sa napríklad vodka, už je to iný nápoj, a to Chi Chi.
Niekto nahrádza kokosový krém smotanou na šľahanie. To je síce možné, ale zase to už nebude ten pravý koktail. Dokonca existuje aj Jackolada, ktorá sa tomuto nápoju podobá, avšak biely rum je nahradený Jackom Danielsom.
Čo je vlastne rum?
Zjednodušene povedané je to alkoholický nápoj, ktorý sa destiluje z melasy, alebo aj zo šťavy pochádzajúcej z cukrovej trstiny. Prevažná časť jeho producentov je v oblastiach práve s cukrovou trstinou. Ľahko tak narazíme na rum z Austrálie, Indie či z oblasti v Karibiku. Domovom sú Antily a ich špecifický druh rumu.
Zo všeobecného hľadiska sa rumy rozlišujú podľa farby, zrenia a výroby, prípadne ešte na španielskej, anglickej a francúzskej. U tých španielskych je typická sladšia chuť, plná vanilky a sú vyrábané z melasy. Hlavnými producentmi sú Kuba, Panama, Dominikánska republika a Južná Amerika.
Oproti tomu anglické rumy majú svoj pôvod v tých krajinách, kde predtým dochádzalo ku kolonizácii, teda na Jamajke, Barbadose alebo napríklad Trinidade. Ich chuť je trochu drsná a majú oveľa vyšší obsah alkoholu, pričom záver je skôr ako whisky.
Posledné francúzske rumy sú vysoko kvalitné, ich chuť je dokonale čistá až do koňaku. Vyrába sa na Martiniku, Reunione či Guadelupe.
Svetlé/biele rumy
Ako vieme, farba rumu závisí od toho, ako dlhú dobu strávi v sudoch, kde zreje. Biely variant je v sudoch veľmi krátku dobu, takže nezíska svoju charakteristickú tmavú farbu a zostávajú svetlé/biele. Je to veľmi mladý rum s výraznou osviežujúcou chuťou. Najviac sa používajú ako súčasť rôznych miešaných nápojov/koktailov.
Zlaté rumy
Pripomínajú nám farbu jantáru. Sú to klasické rumy tzv. starené v kvalitných vypaľovaných dubových sudoch. Farba je oveľa tmavšia, tekutina vyzretejšia a chuť perfektne vyvážená. Okrem drinkov sa dajú pokojne piť len tak čisté.
Tmavé rumy
Ako už ich názov napovedá, v sude leží najdlhšiu dobu. To znamená, že budú mať maximálne výraznú a bohatú chuť.
Najväčšia vyzretosť ide ruka v ruke s kvalitou. Základ je vo väčšine prípadov tvorený alebo vybudovaný pomocou karamelu alebo melasy. Vďaka tomu sú dokonale tmavé a najlepšie si ich vychutnáte úplne čisté.