Už ste niekedy skúšali pripraviť tieto delikátne plody mora?
Nie? A chceli by ste, len neviete, ako na to?
Vyskúšajte naše jednoduché recepty na chobotnici v 5 rôznych variantoch.
Poradíme vám tiež, ako ju správne očistiť.
Užite si to!
Grilovaná chobotnica s citrónom a oreganom
Vyskúšajte tento luxusný spôsob prípravy chobotnice. Najprv ju uvarte a potom len chvíľu ugrilujte pre získanie lepšej chuti. V kombinácii s citrónom a oreganom je potom úplne nezabudnuteľná!
Ingrediencie
- 1 kg čerstvých chápadiel chobotnice
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- dva citróny
- 2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica čerstvého nasekaného alebo sušeného oregana
- 2 lyžičky soli
Postup
- Chobotnicu vložte do hrnca a zalejte studenou vodou.
- Varte na strednom plameni, kým sa voda nezačne variť, potom znížte teplotu a chobotnicu varte do mäkka.
- Bude to trvať 1-2 hodiny.
- Keď je hotová, spoznáte to tak, že jednoducho prepichnete najhrubšiu časť chápadla nožom.
- Nechajte chobotnicu vychladnúť vo vode, potom ju vyberte a osušte papierovou utierkou.
- Nechajte chápadlá uschnúť na papierovej utierke v chladničke ďalšie 2-3 hodiny.
- Rozpáľte gril na 230 stupňov alebo viac.
- Chápadlá pokvapkajte polovicou olivového oleja a potom posypte polovicou soli.
- V malej miske zmiešajte zostávajúci olivový olej, soľ, oregano a čierne korenie.
- Pridajte šťavu z jedného citróna.
- Zvyšný citrón nakrájajte na mesiačiky a dajte bokom.
- Akonáhle je váš gril rozpálený, položte chápadlá priamo nad uhlíky, aby zuhoľnateli a na okrajoch boli chrumkavé.
- Nechajte ich 2–3 minúty, potom ich otočte a opekajte ďalšie 2–3 minúty na druhej strane.
- Pamätajte – chobotnica je už uvarená, vy jej len dodávate grilovanú príchuť, a tak bude grilovanie veľmi rýchle.
- V zásade grilujte chobotnicu, kým nebudete mať farbu, akú chcete, a potom ju preložte na tanier.
- Pokvapkajte zmesou citróna, oregana a oleja a podávajte s plátkami citróna navyše.
Vyskúšajte aj našich 5 najlepších receptov z plodov mora . Obohaťte si jedálniček o tieto zdravé pochúťky!
Krémové karí s chobotnicou a baklažánom
Chobotnica v tomto recepte je úžasne krehká a jednoducho lahodná! Použite akékoľvek karí, ktoré máte radi a upravte si čili podľa svojej chuti.
Ingrediencie
- cca 1 kg baklažánu
- 2 lyžice soli
- 750 g chobotnice, očistené
- 6 lyžíc kokosového oleja
- 4 cibule, nakrájané na štvrtky
- 1 lyžica čierneho korenia
- 1 lyžička kurkumy
- 2 lyžice karí
- ½ lyžičky škorice
- vločky chilli, podľa chuti
- 6 strúčikov cesnaku, nasekaných
- 2 lyžice zázvoru, nakrájaného
- 2 hrnčeky kokosového mlieka
Postup
- Baklažán nakrájajte na kocky.
- Vložte do misky so soľou.
- Dobre premiešajte a nechajte 15 minút odstáť, aby sa z baklažánu vypotila voda.
- Predhrejte rúru na 175 °C. Umyte a potom nakrájajte chobotnicu na 2,5 cm kúsky.
- Zahrejte hrniec vhodný do rúry.
- Pridajte kokosový olej a cibuľu a restujte dozlatista 3–4 minúty.
- Rozdrvte korenie a pridajte ho do hrnca spolu s chobotnicou, cesnakom a zázvorom.
- Vymažte 5 minút.
- Opláchnite baklažán pod tečúcou vodou a rukami z neho silou vytlačte čo najviac šťavy.
- Pridajte do hrnca spolu s kokosovým mliekom.
- Priklopte a varte, kým z pod pokrievky neuniká para.
- Umiestnite na stredovú mriežku rúry a pečte 1 a ½ hodiny.
- Nechajte odstáť 30 minút.
- V prípade potreby ochutnajte a osoľte.
Vyprážaná chobotnica s gremolatou a cícerovým pyré
Chrumkavo hnedá zvonku a mäsitá a krásne krehká vo vnútri! Presne taká je osmažená chobotnica. Servírujte ju s gremolatou z petržlenovej vňate, citrónu a cesnaku a cícerovým pyré a môžete si byť istí, že sa toto jedlo stane vašim obľúbeným pokrmom.
Ingrediencie
- 1 stredne veľká chobotnica, vyčistená
- 2 bobkové listy
- 1/2 šálky suchého bieleho vína
- voda
- 1/2 šálky hladkej múky
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- soľ a korenie podľa chuti
- rastlinný olej na vyprážanie
Na gremolate:
- 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
- kôra z 1 citróna
- 2 strúčiky cesnaku
Na cícerové pyré (voliteľné):
- 1 plechovka cíceru
- šťava z 1 citróna
- soľ a korenie podľa chuti
- 3-4 polievkové lyžice olivového oleja
Postup
- Umiestnite chobotnicu do hrnca s ťažkým dnom a pridajte vodu, víno a bobkové listy.
- Pridajte asi šálku vody a priveďte do varu.
- Prikryte a znížte teplotu na mierny plameň a varte, kým chobotnica nezmäkne, asi 45 minút.
- Zatiaľ čo sa chobotnica varí, nasekajte ingrediencie na gremolate a vložte ich do malej misky.
- Sceďte a prepláchnite konzervovaný cícer a vložte do mixéra alebo kuchynského robota s citrónom, olivovým olejom, soľou a čiernym korením.
- Rozmixujte do hladka.
- Chobotnicu v hrnci stiahnite z ohňa av zakrytom hrnci nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Chobotnicu vyberte z vody a osušte papierovou utierkou.
- Odrežte chápadlá a nakrájajte na 5 cm kúsky.
- Hlavu nakrájajte na krúžky ako kalamáre.
- V plastovom sáčku zmiešajte múku a kukuričný škrob a potom dochuťte soľou a korením.
- Zahrejte 2,5 – 5 cm oleja v hlbokej panvici na 190 stupňov Celzia.
- Plech vyložte papierovými utierkami.
- Do vrecka vložte niekoľko kúskov chobotnice a pretrepte, aby sa ľahko obalili múčnou zmesou.
- Akonáhle je olej rozpálený, smažte niekoľko kúskov chobotnice naraz do zlatohnedej farby, bude to trvať len minútu alebo dve.
- Pomocou dierovanej lyžice presuňte osmažené kúsky chobotnice na plech vyložený papierom na pečenie, aby odkvapkali, a rovnakým spôsobom dosmažte zvyšok chobotnice.
- Chobotnicu podávajte ešte teplú na lôžku z cícerového pyré a ozdobte gremolatou.
Vyskúšajte aj naše luxusné recepty na kalamáre . Sú rýchle, jednoduché a chuťovo úplne neprekonateľné!
Šalát z grilovanej zeleniny a chobotnice
Ak ste milovníci chobotníc alebo len chcete vyskúšať niečo nové, potom je tento recept to pravé pre vás. Je totiž úplne vynikajúca! Kombinácia grilovanej zeleniny a chobotnice, najprv dusené v bielom víne a potom ogrilovanej dozlatista, je jednoducho delikatesa!
Ingrediencie
Na dusenú chobotnicu:
- 1300 g chobotnice, očistené
- 1 šálka suchého bieleho vína + korok od vína (hovorí sa, že ťahin, ktorý je v korku, robí chobotnicu krehkú)
- 1 celý citrón, rozpolený
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička celého korenia
Na šalát:
- 1/2 zelenej papriky, pozdĺžne nakrájané a zbavené semienok
- 1/2 červenej papriky, pozdĺžne nakrájaná a zbavená semienok
- 1/2 malej červenej cibule, nakrájaná na centimetrové kolieska
- 4 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia alebo viac podľa chuti
- 1/2 lyžičky soli alebo viac podľa chuti
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Vložte chobotnicu, víno + korok, rozpolený citrón, cesnak a guličky korenia do veľkého hrnca.
- Pridajte do hrnca vodu tak, aby bola chobotnica pokrytá asi o 2,5 cm.
- Na stredne vysokej teplote priveďte do varu.
- Akonáhle sa obsah hrnca varí, znížte plameň a varte, kým chobotnica nezmäkne, 45 až 60 minút.
- Osušte chobotnicu (ostatných ingrediencií v hrnci sa zbavte), dajte ju bokom a pred grilovaním ju nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, asi 20 minút.
- Papriky a cibuľu pokvapkajte olivovým olejom a posypte trochou soli.
- Keď je váš gril rozpálený, namažte grilovací rošt olejom a položte na gril zeleninu a celú chobotnicu.
- Grilujte chobotnicu asi 3–4 minúty z každej strany.
- Zeleninu grilujte do mäkka, ale do chrumkava, 3 až 4 minúty na každú stranu.
- Grilovanú zeleninu preložte na doštičku a nakrájajte ju na malé kúsky.
- Chobotnicu nakrájajte na malé kolieska.
- Použitie hlavy je úplne na vás, môžete ju tiež nakrájať na malé kúsky.
- Všetko preložte do veľkej misy.
- Pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja.
- Dochuťte čerstvo namletým čiernym korením a soľou.
- Pridajte petržlenovú vňať, cesnak a citrónovú šťavu.
- Premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
- Preložte do chladničky a pred podávaním nechajte aspoň 1 hodinu vychladiť.
- Podávajte a užite si to!
Pulpo Gallego – chobotnica po galícijsku
Táto chobotnica podávaná so zemiakmi je obľúbeným predjedlom podávaným po celom Španielsku. Navyše je jednoduchá na prípravu a vy s ňou urobíte nezabudnuteľnú parádu!
Ingrediencie
- 750 g chobotnice, mrazené
- 4 veľké zemiaky
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja na pokvapkanie
- soľ podľa chuti
- 1 štipka sladkej španielskej papriky
Postup
- Dajte variť veľký hrniec vody.
- Vyberte chobotnicu z mrazničky a vložte ju priamo do vriacej vody.
- Varte do mäkka – to zvyčajne trvá asi 1 hodinu.
- Ak chcete vyskúšať, či je chobotnica hotová, vložte nôž do miesta, kde sa stretávajú chápadlá a hlava.
- Pokiaľ ľahko vkĺzne dovnútra, je chobotnica hotová.
- Vyberte chobotnicu z vody a nechajte ju vychladnúť.
- Dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
- Vychladené mäso nakrájajte na kúsky veľkosti sústa, chápadlá nakrájajte na cca 1,5 cm kolieska a hlavu na tenké prúžky.
- Zemiaky umyte a očistite kefkou na zeleninu.
- Stredne veľký hrniec naplňte do polovice vodou.
- Priveďte do varu na silnom plameni.
- Zemiaky varte, kým ich nemožno ľahko prepichnúť vidličkou, asi 25 minút.
- Zemiaky sceďte a prepláchnite pod tečúcou studenou vodou.
- Nechajte ich vychladnúť a potom olúpte.
- Nakrájajte na kolieska s hrúbkou približne 1 cm.
- Plátky zemiakov rozložte na servírovací tanier.
- Hore položte chobotnicu.
- Pokvapkajte olivovým olejom.
- Dochuťte soľou a sladkou paprikou a podávajte.
Ako pripraviť chobotnicu
- Uprostred chápadiel je zobák (ústa) a nad chápadlami vak, ktorý obsahuje atramentový vačok , žalúdočné vnútornosti a zostávajúce orgány.
- Odrežte hlavu nad očami a chápadlá pod očami.
- Zlikvidujte časť pod vakom a nad chápadlami.
- Po rozrezaní hlavy vak vyprázdnite . Tu sú všetky orgány.
- Potom ho otočte naruby a vytiahnite všetko, čo je vo vnútri, snažte sa nerozbiť vačok s atramentom.
- Vnútri dobre umyte a potom znova otočte.
- Pokiaľ je chobotnica veľká, môžete tiež odstrániť kožu z hlavy , a to jednoduchým stiahnutím.
- Odstráňte zobák rozrezaním okolo chápadiel. Vyhoďte zobák.
- Opláchnite chobotnicu a nechajte ju odkvapkať.
A ako sa ám chobotnici podarilo pripraviť? Napíšte nám do komentárov!
Ako pripraviť chobotnicu
- Uprostred chápadiel je zobák (ústa) a nad chápadlami vak, ktorý obsahuje atramentový vačok , žalúdočné vnútornosti a zostávajúce orgány.
- Odrežte hlavu nad očami a chápadlá pod očami.
- Zlikvidujte časť pod vakom a nad chápadlami.
- Po rozrezaní hlavy vak vyprázdnite . Tu sú všetky orgány.
- Potom ho otočte naruby a vytiahnite všetko, čo je vo vnútri, snažte sa nerozbiť vačok s atramentom.
- Vnútri dobre umyte a potom znova otočte.
- Pokiaľ je chobotnica veľká, môžete tiež odstrániť kožu z hlavy , a to jednoduchým stiahnutím.
- Odstráňte zobák rozrezaním okolo chápadiel. Vyhoďte zobák.
- Opláchnite chobotnicu a nechajte ju odkvapkať.
A ako sa ám chobotnici podarilo pripraviť? Napíšte nám do komentárov!