Bryndzu má väčšina z nás spojenú predovšetkým s typickým slovenským pokrmom halušky.
Tento mäkký fermentovaný syr má ale v kuchyni aj mnoho iných využití.
Poďme si predstaviť chutné recepty na bryndzovú nátierku.
Je jednoduchá, zdravá a pochutnávať si na nej môžete na raňajky, desiatu aj večeru!
Pripraviť ju možno v mnohých rôznych obmenách.
Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?
Naše recepty
Niekoľko zaujímavostí o bryndze
Všetci vieme, že ide o mäkký syr intenzívnej chuti, ktorý sa vyrába z ovčieho mlieka. Máme ju spojenú predovšetkým s dvoma tradičnými slovenskými pokrmami, bryndzovými haluškami a pirohmi. Veľmi často sa z nej ale pripravujú aj rozmanité bryndzové nátierky. Pokiaľ ide o pôvod bryndze, je dodnes trochu sporný. Jasné je to, že slovo bryndza pochádza z rumunčiny. Na Slovensko ju priniesli pravdepodobne tamojší Valaši. Manufaktúry na výrobu bryndze sú na Slovenku doložené už v 18. storočí.
Prečo zaradiť bryndzu do svojho jedálnička?
Vzhľadom na svoj špecifický spôsob výroby je bryndza plná zdravých laktobaktérií, ktoré sú veľmi prospešné pre správne fungovanie tráviaceho systému. Vďaka tomu, že pomáhajú črevnej mikroflóre, posilňujú aj náš imunitný systém. Blahodarné účinky má bryndza aj na hladinu cholesterolu, krvný tlak a cukor. V neposlednom rade je tento originálny syr tiež plný bielkovín, vitamínov a minerálov. O dôvod viac, zaradiť recepty na bryndzovú nátierku pravidelne do vášho jedálnička.
Ako bryndzu konzumovať?
Túto lahôdku je možné konzumovať v mnohých rozmanitých podobách. Okrem receptov na bryndzové nátierky a klasik v podobe halušiek a pirohov ju môžete do svojho jedálnička zaradiť aj v rozmanitých kombináciách so zemiakmi, dajú sa z nej pripraviť tiež halušky a skvele chutí aj zapečená so zeleninou. Fantázii sa medze nekladú a chutí vždy výborne.