Zemiaky patria v českej kuchyni k najčastejším prílohám.
Konzumujú sa pečené, varené, v podobe zemiakovej kaše, šalátu, knedlí aj hranoliek.
Zaraďte ich do svojho jedálnička v novej podobe!
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na viedenský zemiakový šalát.
Jeho príprava je veľmi jednoduchá, jedinou podmienkou sú kvalitné zemiaky.
Ktorý vyskúšate ako prvý?
Naše recepty
Okrem vyprážaných rezňov sa recepty na viedenský šalát skvele hodia aj k mletému mäsu. Inšpirujte sa našimi receptami na kelové fašírky .
Šaláty so zemiakmi
Keď si sa povie šalát zo zemiakov, takmer všetkým z nás sa vybaví klasický zemiakový šalát, ktorý konzumujeme najmä počas vianočných a veľkonočných sviatkov.
Avšak vzhľadom na to, že je v ňom okrem zemiakov a ďalšej zeleniny často tiež nemalé množstvo majonézy a mnoho z nás do neho pridáva aj údeninu, nie je tento šalát práve najzdravší. Recepty na viedenský zemiakový šalát sú dôkazom, že veľmi chutnú prílohu je možné vyrobiť aj s minimom ingrediencií a bez majonézy.
Tipy na krémový viedenský šalát
Kúzlo toho najlepšieho viedenského šalátu spočíva v správnych zemiakoch a zálievke.
- Zálievka totiž vznikne nielen z použitých ingrediencií, teda vývaru, oleja, octu a horčice, ale aj zo škrobu zo zemiakov. Keď sa všetko premieša, výsledkom je lahodná a krémová zálievka. Zemiaky preliate zálievkou by mali byť následne krásne lesklé.
- Na viedenský šalát by ste mali používať pokiaľ možno vždy šalátové zemiaky, varný typ A. Ak ste kúpili zemiaky, ktoré majú málo škrobu, môžete vyskúšať malý trik. Trochu uvarených zemiakov roztlačte alebo prelisujte, rozmiešajte ich vo vývare a následne pridajte do šalátu.
Postup na originálnu prípravu si môžete pozrieť aj prostredníctvom tohto videoreceptu.
Recepty na viedenský šalát sa najlepšie snúbia s rôznymi vyprážanými pokrmami, ako sú vyprážané rezne či karfiol, skvele chutia tiež s fašírkami či placičkami z cukety, zeleru, húb či kelu, alebo tiež so sekanou.
Prečo do svojho jedálnička zaradiť viac zemiakov?
Zemiaky síce pôvodne pochádzajú z Ameriky, ale počas storočí u nás natoľko zdomácneli, že ich dnes mnoho ľudí považuje za našu pôvodnú rastlinu. O obľúbenosti zemiakov na českom území svedčí aj mnoho ich ľudových názvov, napríklad zemáky, erteple, krumple či okroše.
V slovenskej kuchyni sa zemiaky využívajú pri príprave neskutočného množstva pokrmov, či už príloh, polievok alebo šalátov. Ich výhodou totiž je, že sa dajú pripravovať mnohými spôsobmi.
Z hľadiska nutričného zloženia sú zemiaky bohaté predovšetkým na sacharidy, z vitamínov v nich nájdeme najmä vitamíny C, B1, B2 a B6, z minerálnych látok horčík, vápnik, draslík a železo.