Garantujeme vám, že takúto krémovú polievku ste ešte nejedli!
Preto musíte vyskúšať tieto recepty na kaldoun, polievku vašich snov!
Polievka je plná krehkého mäsa, zeleniny a smotany, ktorá jej dá úplne iný rozmer ako ste u bežných polievok a vývarov zvyknutí.
Tak ktorú vyskúšate ako prvú?
Naše recepty
História sviatku svätého Martina
Husí kaldoun neodmysliteľne patrí k oslavám sviatku svätého Martina, ktorý každý rok oslavujeme 11. novembra. Novodobé tradície sú späté s podávaním rôznych pochutín z husi či kačice a hlavne svätomartinského vína. Poďme sa pozrieť, čo okrem nadobudnutej hostiny, predchádzalo vzniku tohto sviatku.
Martin z Tours, dnes známy ako svätý Martin sa narodil roku 316. Počas svojej mladosti bol veľmi ovplyvnený svojim otcom, na ktorého prianie a na Martinovu nevôľu, sa stal vojakom. Aj napriek svojmu odporu bol veľmi úspešným vojakom a čoskoro sa dočkal povýšenia.
Po návrate z armád, žil ako pustovník av roku 372 sa stal biskupom. Po zvyšok života žil veľmi skromným životom. Roku 397, počas jednej zo svojich misijných ciest zomrel. Dožil sa, na tú dobu, úctyhodných 81 rokov a jeho pohreb sa konal práve 11. novembra, na ktorý sa vzťahuje tento sviatok.
K oslavám tohto sviatku patrí nedomysliteľne hus, ktoré podľa povesti Martina počas jeho kázania rušili, a preto si musia svoj trest počas jeho sviatku odpykať na pekáči.
Iná povesť zasa hovorí, že Martin nemal veľký záujem na tom, byť menovaný biskupom a schoval sa pred týmto vymenovaním do husníka medzi husi. Tie ho ale svojimi hlasnými prejavmi prezradili.
Oslavy historicky pripadali na obdobie, kedy končil poľnohospodársky rok, úroda už bola zozbieraná a uchovaná a bola to jedna z posledných veľkých osláv pred nadchádzajúcim šesťtýždňovým pôstom.
Na svätomartinskú tabuľu tradične patrilo husacie mäso, ktoré sa zarobilo do posledného kúska, kedy drobky sa použili do kaldounu, z pečene sa urobila paštéta alebo sa osmažili na husacej masti a zvyšok boli už tradičné pečienka.
Vedľa mäsa je tradičným pokrmom pečivo známe ako svätomartinské rožky, rohy alebo podkovy.