Premýšľate o niečom rýchlom na jedenie a zhodou náhod vám zostala uvarená ryža z predošlého dňa? Je pre vás plytvanie potravinami sprosté slovo? Ak áno, začnite rolovať smerom dole.
Presne pre vás sme pripravili tie najlepšie recepty na omáčky k ryži, ktoré kedy ochutnáte!
Sú jednoduché, výdatné, rýchle a lacné! A hlavne sme pripravili toľko variantov, že si vyberie naozaj každý. A kto hovorí, že nie, tak klame!
Nechajte si chutiť!
Naše recepty
Zdravotné benefity ryže
Pomáha v diéte
Hnedá ryža obsahuje vlákninu a bielkoviny, o ktorých je známe, že nás dokážu dobre zasýtiť a prispievajú tak k udržaniu nízkeho glykemického indexu, čo znamená že energia, ktorú s konzumáciou hnedej ryže prijmeme, je spracovávaná dlhšiu dobu, teda rovnomernejšie. Výhodou hnedej ryže pred bielou je, že pomáha znížiť hladinu glukózy v krvi a hladinu inzulínu nalačno. To všetko stabilizuje hladinu energie, zabraňuje vzniku takzvaných chutí a môže pomôcť s reguláciou hmotnosti.
Chráni pred chronickým ochorením
Hnedá ryža si zachováva otrubovú vrstvu, ktorá obsahuje ochranné zlúčeniny zvané flavonoidy. Tieto zložky hrajú dôležitú úlohu pri ochrane pred chorobami.
Preto zahrnutie celozrnných potravín, ako je hnedá ryža, do stravy je spojené so zníženým rizikom ochorenia, ako sú srdcové choroby, niektoré druhy rakoviny vrátane rakoviny pankreasu a žalúdka a tiež cukrovka.
Podpora energie
Športovci často volia bielu ryžu ako zdroj energie, najmä pri doplňovaní paliva po cvičení. Je to preto, že biela ryža obsahuje spracované sacharidy, ktoré sú zdrojom rýchlych sacharidov, ktoré sú potrebné na doplnenie svalového glykogénu po fyzickej námahe.
Dobre tráviteľná
Biela ryža je ľahko stráviteľná, má nízky obsah vlákniny a pri správnom varení a podávaní je nepravdepodobné, že spôsobí žalúdočné problémy.
Je bezlepková
Ryža prirodzene bezlepková a je cennou surovinou pre osoby s celiakiou alebo citlivosťou na lepok. Hnedá celozrnná odroda je obzvlášť užitočná, pretože dodáva nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje tráviace funkcie a pomáha prospešným črevným baktériám, ktoré sú tak dôležité pre zdravie.