Ste milovníci všetkého sladkého a nedokážete si predstaviť začiatok dňa bez výdatných a sladkých raňajok a hľadáte ďalšiu inšpiráciu, ako sa ráno naštartovať?
Tieto recepty na sladkú ryžu sú pre vás ako stvorené! Receptúra je jednoduchá, ingrediencie základné a chuť? Tá je úplne fantastická!
Vyberte si svojho favorita a skúšajte si ho pripraviť v najrôznejších obmenách, tak aby vás to stále bavilo a hlavne chutilo!
Akú kašou dnes začnete?
Naše recepty
Druhy ryže a kam ich použiť?
Ryža je základom snáď každej kuchyne as toľkými rôznymi druhmi sa hodí pre neobmedzené množstvo receptov. Než však do každého receptu, ktorý pripravujete, sa hodí ten istý druh ryže, preto si dobre rozmyslite, aký druh ryže zvolíte.
Nahradenie jedného druhu ryže za iný môže skutočne zmeniť výsledný recept, a nie vždy k lepšiemu. Každý typ ryže má svoju vlastnú chuť, textúru a jedinečné vlastnosti, ktoré dobre fungujú v odlišných postupoch na jej varenie.
Ako teda vybrať správne? To sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.
Dĺžka a tvar
Ryža je často charakterizovaná svojou dĺžkou zrna a tvarom zrna. Preto ju delíme do 3 kategórií: dlhozrnná, strednezrnná alebo krátkozrnná ryža. Jednoducho povedané, dlhozrnná ryža bude mať dlhší valcovitý tvar, zatiaľ čo krátkozrnná ryža bude kratšia a širšia.
Dlhozrnná ryža
Táto ryža má zrná, ktoré sú trikrát až štyrikrát dlhšie ako široké. Vďaka svojmu zloženiu s vysokým obsahom škrobu sa pri varení zrná od seba dobre oddeľujú, sú ľahké a nadýchané.
Strednozrnná ryža
V porovnaní s dlhozrnnou ryžou je strednezrnná ryža kratšia a širšia. Pretože varené zrná sú krehkejšie ako u dlhozrnných, má táto ryža väčšiu tendenciu sa zlepovať.
Krátkozrnná ryža
Vďaka zrnám, ktoré sú menej ako dvakrát dlhšie ako široké, je táto ryža krátka a najlepšia pre sushi. Pri varení má lepkavú textúru.
Druhy
Lepivá ryža
Lepkavá ryža, známa aj ako sladká ryža, sa pestuje hlavne v juhovýchodnej a východnej Ázii a používa sa v mnohých tradičných ázijských pokrmoch, dezertoch a sladkostiach. Pri varení ryža veľmi lepí a často sa melie na ryžovú múku.
Hnedá ryža
Táto zdravá ryža si zachováva svoju prirodzenú a charakteristickú hnedú farbu, ktorú má aj v období zberu. Hoci varenie hnedej ryže trvá o niečo dlhšie ako varenie bielej ryže, oplatí sa čakať, pretože je bohatá na živiny, vitamíny a minerály a je to 100% celozrnná potravina. Zrná hnedej ryže majú pri varení žuvavú štruktúru. Každému pokrmu dodajú príjemnú, ľahko orieškovú chuť. Je to všestranná ryža, ktorá sa hodí k plneným paprikám, omáčkam, vyprážaným jedlám, alebo do ryžového pilafu.
Čierna ryža
Táto ryža s vysokou nutričnou hodnotou je známa ako čierna ryža, má jemnú orechovú chuť. Pri varení je mierne lepkavá a používa sa v rôznych čínskych alebo thajských pokrmoch, vrátane čínskeho koláča z čiernej ryže a lepkavej ryže s mangom. Zmiešajte ho s bielou ryžou a vytvorte unikátny dvojfarebný ryžový pilaf alebo ryžovú misku
Divoká ryža
Zrná divokej ryže sa zbierajú z tráv rodu Zizania. Divoká ryža s vysokým obsahom bielkovín dodáva každému ryžovému pokrmu farebný, exotický nádych.
Podávajte ju k hranolčekom, hubovým polievkam alebo akémukoľvek indickému jedlu.
Ryža basmati
Ryža Basmati je druh dlhozrnnej ryže, ktorá je obľúbená v indickej kuchyni a ázijskej kuchyni. Varená ryža basmati dodáva pokrmom jemnú orieškovú alebo popcornovú chuť a arómu.
Pri varení sú zrná ryže dlhé, suché a oddelené. Podávajte ju samotnú alebo s čerstvými bylinkami, zelenou cibuľkou, kokosom alebo zeleninou ako typický pilaf.
Jazmínová ryža
Jazmínová ryža, niekedy známa ako thajská voňavá ryža, je druh dlhozrnnej ryže s dlhým jadrom a ľahko lepkavou štruktúrou pri varení. Použite ju, ak chcete váš pokrm jemne ovoňať jazmínom.
Jazmínová ryža je pestovaná v Thajsku, a vďaka tomu vnesie do každého pokrmu exotický šmrnc. Použite ju pri príprave rôznych tradičných ázijských jedál, vrátane karí a vyprážaných pokrmov. Vlhká, mäkká textúra je ideálna na nasávanie korenia a chutí.
Arborio
Ryža Arborio je strednezrnná ryža, ktorá je širšej veľkosti a má charakteristickú bielu bodku v strede zrna. Je pomenovaná podľa mesta Arborio v Taliansku, kde sa pestuje.
Vzhľadom na vysoký obsah škrobu má ryža Arborio mierne žuvaciu a lepkavú konzistenciu, pri varení vytvára krémovú textúru a je ideálna pre pokrmy ako sú rizota, ryžové nákypy a polievky.
Biela ryža
Vďaka škrobovému zloženiu, biela dlhozrnná ryža má ľahko lepkavú konzistenciu, ktorá sa hodí do plniek, omáčok a vyprážaných jedál.
Je to pravdepodobne najznámejšia a ľahko rozpoznateľná ryža v tradičných receptoch, ale je tiež obľúbená v ázijskej a mexickej kuchyni. V porovnaní s inými odrodami ryže má pri varení jemnú chuť a ľahkú a nadýchanú textúru.
Prečo premývať ryžu?
Aby ste zaistili, že vaša ryža bude mať skvelú textúru, a aby ste odstránili všetky pesticídy, ktoré môžu byť uchytené na zrne, je najlepšie ryžu pred varením premyť. Prepláchnutím ryže sa tiež zbavíte prebytočného škrobu, ktorý pri varení môže robiť neplechu.