Fandíte pochúťkam z rôznych druhov ovocia? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na dule.
Ešte ste nemali tú možnosť túto zaujímavú surovinu vyskúšať? To je škoda.
Má totiž úplne charakteristickú chuť, takže vaše chuťové poháriky budú jasať s každým ďalším sústom.
Potešte svojich blízkych, kamarátov alebo napríklad aj kolegov z práce a vyrobte im niečo skvelé na zub, za čo vás budú zbožňovať!
Naše recepty
Kúloň obyčajná
Hovorí sa jej tiež Kúloň podlhovastá (Cydonia oblonga) mnohí z nás ani nepoznajú, a to aj napriek tomu, že je tento ovocný strom známy už viac ako 4 000 rokov. Faktom je, že tento druh ovocia sa radí skôr k tým menej známym, čo je veľká škoda.
Je to vynikajúce ingrediencie na prípravu aromatických marmelád a džemov, ktoré má vysoký obsah pektínu. Keď nasajeme jej vôňou, cítime kombináciu intenzívnej vône jablka s hruškou.
Pokiaľ umiestnime jeden taký plod do uzavretej miestnosti, dokáže ju zaplniť počas chvíľky vôňou podobne ako sviečka, ktorá horí niekoľko minút. Bohužiaľ sa nepestuje príliš vo veľkom, nájdeme ju len v hŕstke záhrad a to hlavne v teplejších oblastiach.
Verte, že keď ju ochutnáte v surovom stave, budete sa škľabiť ešte za týždeň. Plod Kulónovej obyčajnej je totiž veľmi tvrdý a trpký. Akonáhle však prejde tepelnou úpravou, jej chuť sa zlepší o 200% a vy si ju nebudete môcť vynachváliť.
Kde sa dá dula ochutnať?
Aktuálne sa vyskytuje najmä v oblasti Stredozemia av strednej Ázii. U nás sa predtým tiež pestovala vo veľkom, ale neskôr ustúpila jablkám. Inak na ňu môžeme naraziť v stredných Čechách a na južnej Morave.
Dokonca existujú aj také miesta, kde sa z týchto plodov stali tzv. pláňatá. Čo sa týka kúpy dulí, v bežnej sieti distribútorov ich určite nenájdeme, je však možné zakúpiť rôzne produkty, ktoré sa z nich vyrábajú. Inak je dobré osloviť súkromných pestovateľov, či vám dule predajú.
Čo obsahujú?
Na začiatok je dobré spomenúť, že sú priamo nadupané pektínom, vďaka čomu sa toto ovocie ľahko a rýchlo želíruje, navyše je vynikajúcou ingredienciou, z ktorej sa dá vyrobiť želé v čisto prírodnom duchu.
Okrem 10% cukrov, obsahujú aj vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B, vonné silice, trpké triesloviny, a tiež minerálna látka ako je zinok, draslík, vápnik, meď, železo či fosfor.
Aké majú tieto plody účinky?
- Podpora trávenia.
- Pomoc pri žalúdočných problémoch a zápaloch.
- Prevencia nadúvania, nechutenstva a hnačky.
- Regulácia obsahu vody v tele.
- Detoxikácia organizmu.
- Znižovanie hladiny cholesterolu.
Čo sa dá z plodov vytvoriť?
- Džem
- Marmeláda
- Kompót
- Sladké koláče
- Mäsové pokrmy
- Pleťové masky
- Sušené plody