Milujete morské plody alebo len chcete vyskúšať niečo nové? Pre obe varianty sme pripravili tieto lahodné recepty na languste, ktoré stoja za vyskúšanie!
Mäso tohto morského kôrovca je chuťovo podobné homáru, ale za zlomok ceny, preto sa do neho s chuťou pustite!
Niet pochýb o tom, že sa tento pokrm zaradí medzi vaše najobľúbenejšie, je totiž úplne delikátna!
Čo na ne hovoríte?
Naše recepty
Ako sa jej langusta
Začnite tým, že jednou rukou budete držať hlavu a druhú chvost.
Hlavu dajte bokom.
Všetky ‚kúsky‘, ktoré nezjete, môžete niekoľko dní uchovávať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Neskôr z nich môžete pripraviť langustovú polievku (recept vyššie).
Pomocou oboch palcov rozlomte a uvoľnite škrupinu.
Mäso by teraz malo ľahko vykĺznuť von.
Nakrájajte mäso zo zadnej časti langusty a podávajte.
Ako uvariť langustu
Základná metóda
Najzákladnejšou metódou varenia langošov je jednoducho ich uvariť vo vriacej a olúpať pri stole.
Bez ohľadu na to, ako ich varíte, umiestnite ich na 30 minút do mrazničky, aby ste ich pred varením omráčili.
Priveďte do varu veľkú panvicu s veľmi osolenou vodou (1 polievková lyžica soli na 1 l vody)
Dávajte pozor, aby ste panvicu nepreplnili, pridajte langusty, v prípade potreby po dávkach, a varte 3 až 4 minúty, dajte pozor, aby ste ich neprevarili.
Či sú pripravení, spoznáte podľa spodnej strany chvosta; pri varení bude biela na rozdiel od priesvitnej, keď je langusta surová.
Langusty vyberte z panvice a pred podávaním sceďte.
Podávajte na veľkom tanieri s trochou majonézy na namáčanie, kolieskami citróna a trochou soli.
Ďalšie metódy
Umiestnite langusty priamo na rozpálený gril (rozkrojené pozdĺžne napoly, reznou stranou nahor) a grilujte po dobu niekoľkých minút. Grilovanie na uhlie alebo na dreve kôrovcom dodá ľahko dymový nádych.
Ak chcete langusty pripraviť jednoducho, tak ich blanšírujte vo vriacej osolenej vode po dobu približne 20 sekúnd, potom ich vyberte z hrnca, ihneď ponorte do ľadovej vody. Ľahko potom stiahnete hlavu a klepetá, potom stlačte brucho dovnútra, aby sa rozbil pancier. Odlúpnite pancier prejdením ostrého noža po chrbte a odstráňte čiernu nitku (črevo a tráviaci trakt). Varenie langúst dokončite buď opekaním na panvici s maslom do zbelenia/zružovenia, alebo pošírovaním v omáčke, polievke alebo vývare.