Snáď každý pozná guláš, ale čo taký tokáň?
Dusený pokrm s mäsom nakrájaným na prúžky je skutočná lahôdka.
A preto vám prinášame 4 luxusné recepty na tokáň, podľa ktorých si ho môžete pripraviť.
Vyskúšajte variant s morčacím, hovädzím či bravčovým mäsom.
Užite si to!
Naše recepty
Čo robí tokáň tokánom?
- Dôležité je mäso nakrájať na prúžky , nie na kocky ako na perkelt či guláš.
- Môžeme ho pripraviť z bravčového, hovädzieho, ale aj hydinového mäsa.
- Pridáva sa do neho menej papriky ako do guláša a často sa podlieva vínom .
- Omáčka býva hustejšia .
- Môžeme do neho pridať aj huby, fazuľu, paradajky, slaninu, klobásu či smotanu.
Trochu tej histórie
O pôvode tokáne, jeho histórii a vlastne aj tom, čo presne tento pokrm zahŕňa, kolujú tisíce mýtov a legiend. Hovorí sa, že pôvodne pochádza z Transylvánie a jeho názov vyjadruje rumunsky ragú. Patrí medzi najstaršie maďarsko-sedmohradské pokrmy . Mnohí tvrdia, že tokáň sa odlišuje od guláša a ostatných obdobných pokrom tým, ako nakrájame mäso – na rezančeky.
A ako vám naše recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!