Pre fanúšikov fastfoodového stravovania sú recepty na fish and chips tým najlepším variantom, ako sa rýchlo najesť.
Chystáte party s priateľmi, oslavu s príbuznými alebo jednoducho večierok pre všetkých, ktorí prídu?
Urobte im tento ľahký, a pritom úžasne chutný pokrm, po ktorom sa len zapráši.
Skvelé hranolky a ryba usmažená dozlatista vo vynikajúcom cestíčku potešia aj náročného gurmána.
Čo je fish and chips
Tento pokrm je známy už od 19. storočia a do dnešnej doby sa radí medzi najobľúbenejšie a hlavne tradičné jedlá vo Veľkej Británii. Rybu vyprážanú v cestíčku podávanú s hranolkami miloval napríklad člen skupiny Beatles John Lennon.
Objednať si ho môžete v podstate na každom rohu a na množstve miest vám ju jednoducho zabalia do papierového kornútka či podobného obalu a len tak počkajú vybraným ochucovadlom.
V skorších dobách bolo normálne, že zákazník dostal svoje jedlo v novinovom papieri. Ten bol však zakázaný v 80. rokoch dvadsiateho storočia, aby sa zamedzilo kontaktu pokrmu a atramentu z novín.
Základným kameňom je vždy vysoko kvalitná čerstvá ryba, najčastejšie svetlá treska, prípadne aj iná ryba, ktorá má biele mäso.
Cestíčko sa najčastejšie pripravuje s minerálkou, avšak tá sa dá nahradiť pivom, prípadne je možné použiť oboje. Svojho času to bolo bežné jedlo robotníckej triedy. Dnes je to jedno z najžiadanejších jedál v rámci rýchleho občerstvenia.
S čím sa fish & chips môže podávať?
- Soľ s octom
- Kari omáčka
- Kečup
- Majonéza
- Tatárska omáčka
- Stláčaný hrášok
- Mätová omáčka
Prvá reštaurácia s fish & chips
Napriek tomu, že sa bežne jedla len tak na ulici zabalená v novinovom kornúte, rozhodol sa Samuel Isaacs podávať túto pochúťku v bežnej reštaurácii ako súčasť menu.
To bolo v roku 1896, kedy spoločnosť Isaacs otvorila prvú reštauráciu, kde sa servírovala ryba s hranolkami. Cena bola vtedy veľmi prijateľná, takže si ju mohol dať aj obyčajný robotník.