Už ste si niekedy skúsili pripraviť recepty na viedenský rezeň? Ak nie, tak to rozhodne musíte ochutnať, pretože to je snáď najlepší kúsok mäsa, čo sa vám kedy objaví na tanieri.
Tenko naklepaný, perfektne osmažený a dokonale šťavnatý, presne taký pokrm vykúzli úsmev na vašich perách a poteší chuťové poháriky.
Prekvapte svojich blízkych nezvyklým obedom či večerou a pripravte im toto jednoduché, ale napriek tomu úplne vynikajúce jedlo po ktorom sa len zapráši.
Dokonca je možné zvoliť aj alternatívu teľacieho mäsa, pokiaľ sa vám ho zrovna nepodarí zohnať.
Prečo práve viedenský rezeň?
Klasické rezne sa v našich domácnostiach pripravujú na rôzne príležitosti, či už je to oslava narodenín, nejaký večierok alebo aj na Vianoce na štedrovečernú večeru, zvlášť ak pri tabuli zasadnú aj jedinci, ktorí nekonzumujú kapra.
Avšak pre slávnostnejšie príležitosti stojí za to pripraviť pravý viedenský rezeň, čo je vlastne kvalitný kus teľacieho mäsa, ktoré treba naozaj dôkladne rozklepať na tenký plátok, aby bol cez celý tanier.
Jasné, že nie každý si potrpí na to, aby mal na tanieri rezeň veľkosti kolesa od vozidla, ale verte, že to poteší. Keď k tomu ešte prihodíte hranolky s citrónom, alebo zemiakový šalát je o luxusný obed postarané.
Ako mäso sa používa teľacie stehno, respektíve orech, prípade vrchný šál. Wiener Schnitzel, ako sa správne tento rezeň nazýva, musí byť šťavnatý, jemný az kvalitného mäsa.
Pokiaľ si pôjdete mäso kúpiť k mäsiarovi, je dobré ho požiadať, aby vám odrezal mäso tak, že odkrojí plátok len do polovice ak tomu ukrojí ešte druhý. Ten odrežú až do konca, takže bude plátok vlastne dvojitý a ten potom stačí iba rozložiť, vyklepať a budete mať rezeň väčší ako je tanier.
Keď sa rezeň obalí v trojobale, musí sa osmažiť v optimálne rozpálenom tuku. Ideálne je prepustené maslo, ale môže sa samozrejme použiť aj olej alebo aj masť. Panvicu nesmieme preplňovať, aby sa jednotlivé plátky nedotýkali a tuk nepretekal.
Hovorí sa, že cisárovi Františku Jozefovi I. bol odporúčaný ako úžasný pokrm kotleta, ktorá sa mala obaľovať v zmesi strúhanky a obľúbeného parmezánu. Lenže kuchár jeho cisárskej výsosti parmezán nemal, takže namiesto neho použil múku a vajcia, no a viedenský rezeň bol na svete.
Samozrejme, že je to iba jeden z mnohých príbehov vzniku a nie je možné ho nijako overiť. Niekto tvrdí, že sa takýto pokrm vo viedenských kuchyniach vyskytoval už dávno predtým, ale vždy ich to len jedna pani rozprávala.