Neviete, čo pripraviť na večeru a prekvapiť tak svojich blízkych? Skúste recepty na pirohy, po ktorých sa len zaprášia.
Tieto nekysnuté knedle plné skvelej plnky potešia chuťové bunky dospelých i detí.
Sú ideálne pri rodinnej stretnutí, ale pokojne aj len tak na desiatu pre jednotlivcov.
Vyskúšajte si, ktorý recept bude pre vás najlepší a radi sa k nemu budete vracať.
Naše recepty
Čo je vlastne piroh?
Ako sme už v úvode spomínali, sú to nekysnuté knedle, ktorých pôvod je v Strednej a Východnej Európe. Vo väčšine prípadov sú tvarované do polkruhu, ale pokojne to môže byť štvorec, obdĺžnik alebo trojuholník, záleží na tom, čo za tvar sa vám vôbec podarí.
Napríklad slovenské pirohy sa pripravujú zo zemiakov, vajec, soli a múky, pričom sa dajú naplniť tvarohom alebo lekvárom, a posypať cukrom, škoricou a strúhankou osmaženou na masle.
Aké sú vhodné náplne?
- Dusená kapusta
- Uvarené alebo upečené mäso
- Mleté mäso
- Čerstvý syr
- Tvaroh
- Zemiaková plnka
- Špenát
- Slanina s cibuľkou
- Marmelády či lekvár
- Rôzne druhy ovocia
Hlavné je, aby bola každá náplň dostatočne chuťovo výrazná, inak nebude mať piroh tú správnu chuť. Vždy je dobré kombinovať aj viac chutí, napríklad niektoré náplne obohatiť o cibuľku restovanú na masti, prípadne oleji. Náplň by tiež mala mať najlepšie izbovú teplotu. Nesmie byť úplne horúca, ale ani studená z chladničky.