Inak povedané, pochúťka od pohľadu.
Ako na to, aby vajcia tvorilo biely krúžok s výrazným žltým stredom, aby bol bielok takmer tuhý, ale žĺtok polotekutý?
Tieto recepty na volské oko vás presne navedú, aby ste si mohli pochutnať na krémovom žĺtku a nadýchanom bielku.
Ako urobiť volské oko?
Okrúhly a tým pádom úhľadný tvar volských ôk sa najlepšie zaistí ich opekaním v jamkovej forme na sadené vajcia , lievanečníku alebo menšej panvičke.
Akúkoľvek formu necháme najskôr rozohriať bez tuku , potom na ňu dáme malý kúsok masla a necháme ho rozpustiť alebo ju vytrieme olejom a necháme ho prehriať.
Vajíčko naklepneme v polovici, rozdelíme škrupiny a opatrne vpustíme vajíčko na rozohriaty tuk tak, aby žĺtok zostal uprostred. Pokiaľ nemáme žiadnu jamkovú formu a používame panvičku, tak musíme rýchlo a obratne prihrnúť bielok k stredu , aby sa čo najviac zachoval zaguľatený tvar.
Vajcia necháme variť pri miernejšej teplote , aby bielok nestuhol predčasne a spodok sa nepripálil. V žiadnom prípade neprikrývame pokrievkou , tak by sa žĺtok pretiahol blankou.
Vajcia mierne osolíme až vo chvíli, keď začína žĺtok tuhnúť. Ak vajcia osolíme ihneď, tak sa žĺtok roztečie . Akonáhle je bielok stuhnutý a žĺtok polotuhý, vajcia podoberieme lopatkou a ihneď podávame. Volské oká nemožno pripravovať do zásoby, strácajú formu aj chuť.
Najlepšie sa volské oká dopĺňajú so strukovinami ako hrachovou kašou alebo šošovkou na kyslo .
Pochutnali ste si? Zdieľajte recepty s priateľmi , ocenia to!