Tekutý žĺtok a pevný bielok, to je dokonalé volské oko. Naučte sa ho s nami pripraviť!

Inak povedané, pochúťka od pohľadu.

Ako na to, aby vajcia tvorilo biely krúžok s výrazným žltým stredom, aby bol bielok takmer tuhý, ale žĺtok polotekutý?

Tieto recepty na volské oko vás presne navedú, aby ste si mohli pochutnať na krémovom žĺtku a nadýchanom bielku.

Ako urobiť volské oko?

Okrúhly a tým pádom úhľadný tvar volských ôk sa najlepšie zaistí ich opekaním v jamkovej forme na sadené vajcia , lievanečníku alebo menšej panvičke.

Akúkoľvek formu necháme najskôr rozohriať bez tuku , potom na ňu dáme malý kúsok masla a necháme ho rozpustiť alebo ju vytrieme olejom a necháme ho prehriať.

Vajíčko naklepneme v polovici, rozdelíme škrupiny a opatrne vpustíme vajíčko na rozohriaty tuk tak, aby žĺtok zostal uprostred. Pokiaľ nemáme žiadnu jamkovú formu a používame panvičku, tak musíme rýchlo a obratne prihrnúť bielok k stredu , aby sa čo najviac zachoval zaguľatený tvar.

Vajcia necháme variť pri miernejšej teplote , aby bielok nestuhol predčasne a spodok sa nepripálil. V žiadnom prípade neprikrývame pokrievkou , tak by sa žĺtok pretiahol blankou.

Vajcia mierne osolíme až vo chvíli, keď začína žĺtok tuhnúť. Ak vajcia osolíme ihneď, tak sa žĺtok roztečie . Akonáhle je bielok stuhnutý a žĺtok polotuhý, vajcia podoberieme lopatkou a ihneď podávame. Volské oká nemožno pripravovať do zásoby, strácajú formu aj chuť.

Najlepšie sa volské oká dopĺňajú so strukovinami ako hrachovou kašou alebo šošovkou na kyslo .

Pochutnali ste si? Zdieľajte recepty s priateľmi , ocenia to!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.