Nátierka z konzervovaných či vopred podusených rýb sa dá použiť na dobrú večeru alebo výdatnú desiatu.
Výživová hodnota tejto nátierky je vysoká, pretože ryby obsahujú množstvo dôležitých látok, ktorých nie je v našej strave nazvyš a pridaním vhodných ďalších ingrediencií nátierku môžeme ešte ďalej obohatiť.
Inšpirujte sa našimi 5 receptami na rybaciu nátierku!
Naše recepty
Prečo jesť ryby?
Zaujíma vás, prečo všetci hovoria o zdravotných prínosoch rýb? Tu je niekoľko dôvodov, prečo ich zaradiť do jedálnička.
- Zlepšite zdravie srdca
Dôvodom, prečo môžu ryby prospievať zdraviu srdca, je predovšetkým vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré obsahujú.
Zatiaľ čo všetky ryby obsahujú určité množstvo omega-3, tučné ryby, ako je losos, sardinky, tuniak, sleďa, makrela alebo jazerný pstruh, majú najvyšší obsah omega-3, a preto môžu poskytnúť najväčší prínos pre zdravie srdca.
- Podporte funkciu mozgu
Omega-3 tuky z rýb pochádzajú predovšetkým z kyseliny dokosahexaenovej (DHA). V mozgu a nervovom systéme je vysoká koncentrácia DHA. Preto konzumácia potravín s DHA môže priamo ovplyvniť zdravie mozgu a nervového systému.
- Pomoc s kontrolou hmotnosti
V porovnaní s inými druhmi mäsa má väčšina druhov rýb nižší obsah tuku a kalórií a zároveň vysoký obsah bielkovín. Vďaka tomu sú ryby vynikajúcou zložkou pre zdravé a sýte jedlá, ktoré môžu podporiť chudnutie a udržanie hmotnosti.
- Nižšie riziko detských alergií
Prehľad z roku 2019 naznačuje, že konzumácia rýb v ranom detstve môže zabrániť niektorým alergickým ochoreniam, vrátane astmy, ekzému a alergickej nádchy (chronická nádcha).
… a mnoho ďalších výhod!