Krehké lievance s cukrom, ovocím, tvarohom alebo rôznymi sladkými nátierkami patria dlhodobo k obľúbeným jedlám podávaných nielen v našej kuchyni.
K ich obľube určite prispela aj pomerne jednoduchá príprava, na ktorej nemožno nič pokaziť.
Môžeme ich servírovať ako raňajky, ako múčnik po hlavnom chode alebo priamo ako hlavný chod po sýtej polievke na obed, ale aj ako sladkú bodku po výdatnej rodinnej večeri.
Poďte sa s nami pozrieť na 5 skvelých receptov na banánové lievance.
Naše recepty
Kedy je banán najlepší na konzumáciu?
Banány sú známe tým, že sú plné živín – najmä draslíka, vitamínu C, vitamínu B6 a vlákniny.
Jediná vec, ktorá sa mení, je to, že sa škrob mení na cukor – hlavne fruktózu a glukózu.
Avšak konzumácia zelenšieho banánu môže mať mierne zdravotné výhody. Je to preto, že obsahuje len o trochu viac škrobu zvaného rezistentný škrob, ktorý ľudia nemôžu stráviť, ale milujú ho naše črevné baktérie, čo nám napomáha k lepšiemu tráveniu.
Pokiaľ sa teda nutričné hodnoty, tie sa počas dozrievania v podstate nemenia.
Postupom času banány zožltnú , a keď je celé ovocie sýto žlté (namiesto svetlo žltej), je zrelý. V tej chvíli je banán mäkký a sladký – toto štádium je považované za najchutnejšie.
Postupom času sa na šupke začnú objavovať hnedé fľaky. Zatiaľ čo určité zhnednutie je v poriadku a chuťovo prijateľné, ale pokiaľ je celý banán hnedý , je prezretý. V tej chvíli je pravdepodobne najlepšie použiť ho do receptov (napr. banánové lievance alebo banánový chlieb).
Pokiaľ ho necháte ležať ešte dlhšie, sčernie a budete ho musieť vyhodiť.