Neuveriteľne všestranná bylinka, ktorú môžete upraviť na rôzne spôsoby a vždy bude chutiť perfektne!
Prečítajte si všetko čo potrebujete vedieť o fenikle, než s ním začnete pracovať.
V tomto článku sa dozviete aj aké zdravotné benefity s jeho konzumáciou získate!
Čo je fenikel?
Fenikel je členom rodiny mrkvy, aj keď to nie je koreňová zelenina. Základňa jeho dlhých stoniek sa prepletá a vytvára silnú, chrumkavú cibuľku, ktorá rastie nad zemou. Každá jeho časť je jedlá, od cibule až po kvety, a dá sa jesť surová alebo varená.
Hoci sú stonky a listy jedlé, recepty na fenikel najčastejšie vyžadujú jeho cibuľku.
V surovom stave má sviežu textúru podobnú zeleru a sviežu sladkého drievka chuť.
Pri varení karamelizuje, získava sladšiu a jemnú chuť, v ústach sa rozplývajúcu textúru.
Ako chutí fenikel?
Fenikel má jemnú chuť podobnú anízu.
Surový, má rastlinnú sladkého drievka chuť, ktorá je osviežujúca a neprekonateľná. Vďaka svojej sviežej chuti a chrumkavosti je obľúbený v sírových pokrmoch a predjedlách.
Uvarená cibuľka ešte viac zmäkne, stratí chrumkavosť a získa trochu sladkosti.
Semienka majú hlbšiu anízovú chuť bez sviežosti a sú skvelým korením k sladkým aj slaným pokrmom.
Zdravotné benefity feniklu
Podporuje zdravé srdce
Zelenina, ako je fenikel, je dobrým zdrojom vlákniny a živín pre srdce, ako je draslík a kyselina listová. Dostatočná konzumácia feniklu znižuje krvný tlak a môže pomôcť zvládať cholesterol.
Podporuje zdravú pokožku
Fenikel obsahuje betakarotén (ktorý sa v tele premieňa na vitamín A) a vitamín C, ktorý je dôležitý pre tvorbu kolagénu a obnovu tkanív. Obe tieto živiny zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia pokožky a tiež slizníc, ktoré chránia orgány.
Má protizápalové účinky
Fenikel je bohatý na antioxidanty ako je vitamín C, čo môže pomôcť zmierniť zápal.
Pomáha v diétach
Fenikel má nízky obsah kalórií, aj vďaka nízkemu glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny, pomáha fenikel regulovať krvný cukor.
Znižuje príznaky anémie
Fenikel je dobrým zdrojom folátu, ktorý je potrebný na zdravú tvorbu červených krviniek.
Aký to má vplyv na ľudské zdravie?
- vysoký podiel vlákniny pomáha riešiť problémy tráviaceho traktu, viaže toxíny a tukové látky v črevách, znižuje hladinu cholesterolu a krvných tukov
- vysoký obsah draslíka podporuje hospodárenie s vodou a funkciu buniek
- vitamín C podporuje imunitný systém
- kyselina listová je účinným prostriedkom na posilnenie nervov a podporu dobrej nálad
Prečo je fenikel liečivý?
- podporuje trávenie a upokojuje žalúdok
- pôsobí proti kŕčom a zlepšuje tvorbu žalúdočných štiav
- podporuje tvorbu materského mlieka
- býva súčasťou aj sirupov a čajov proti kašľu, pretože upokojuje dýchacie cesty, uľahčuje uvoľňovanie a vykašliavanie hlienu
Prečo piť feniklový čaj?
- zmierňuje plynatosť
- je močopudný
- podporuje metabolizmus
- zlepšuje zrak
- zabraňuje glaukómu
- reguluje chuť do jedla
- čistí hlien z dýchacích ciest
- stimuluje produkciu mlieka u dojčiacich žien
- podporuje trávenie
- znižuje plynatosť
- znižuje stres
- detoxikuje telo
Nutričné hodnoty feniklu (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkovina | Vláknina | Soľ |
31 kcal | 7 g | 0 g | 0,2 g | 0 g | 1,2 g | 3,1 g | 52 mg |
Ako konzumovať fenikel?
Na prípravu feniklovej cibule , orežte zospodu hnedú časť a odstráňte stonky a listy. Poškodené časti odstráňte nožom. Plátky cibule možno tiež nakladať a konzumovať ako desiatu.
Pokiaľ podávate fenikel surový , je najlepšie ho nakrájať na veľmi tenké plátky a pridajte do šalátu.
Pokiaľ plánujete feniklovú cibuľu variť , môžete ju pred pečením, grilovaním alebo dusením nakrájať.
Stonky možno tiež nakrájať, alebo ich nechať celé a použiť pod pečené kura alebo iné mäso, aby sa nespálili a dodali chuť.
Feniklové listy nasekajte najemno, aby ste ich mohli použiť ako ozdobu do šalátov, polievok, cestovín a ďalšie, alebo si stonky a listy feniklu schovajte pre použitie v domácom zeleninovom vývare.
Feniklové semienka, sušené svetlo zelené alebo svetlo hnedé semená, možno použiť bez toho, aby ste ich akokoľvek upravovali, najmä ak ich používate do sladkého pokrmu alebo na dochutenie chleba. Ak sa však semená používajú iný slaný recept, môžu sa pred mletím alebo drvením dve alebo tri minúty opekať na suchej panvici, pretože to zvýrazní chuť a zvýrazní arómu.
Čo sa robí z feniklu?
Na tenké plátky nakrájaný surový fenikel sa výborne pridáva do jesenných šalátov, chrumkavých rezňov alebo nakladaných pokrmov. Skvele sa hodí k zimným citrusovým plodom, ako je pomaranč a grapefruit. Opečte ho s mäsom ako kuracie stehná alebo bravčové mäso, poduste v rúre alebo na sporáku alebo pridajte k cestovinám. Čerstvý fenikel a semená feniklu sa tiež dobre hodí k rybám.
Tipy na recepty s feniklom
Fenikel a jablkový šalát s medovo-jogurtovým dresingom |
Fenikel s cestovinami a feniklovými semienkami |
Šalát z feniklu a mrkvy (presne taký nájdete aj v týchto receptoch na šaláty s feniklom ) |
Pečený losos s feniklom a paradajkami |
Šalát z uhorky a feniklu |
Rizoto s krevetami, feniklom a rukolou (vychutnajte si f enyklové rizoto podľa našej receptúry ) |
Steak s teriyaki a feniklom |
Pečený fenikel s paradajkami, olivami a zemiakmi |
Plnená pečená ryba s feniklom (alebo skúste túto pečenú langustu s nakladaným feniklom ) |
Ako skladovať fenikel
Oddeľte stonky a cibuľku a uložte ich na niekoľko dní oddelene do zásuvky vašej chladničky. Naozaj čerstvý, lokálne vypestovaný fenikel vydrží až päť dní. Uvarený fenikel vydrží v chladničke až tri dni.
Sušené semená feniklu by mali byť skladované vo vzduchotesnej nádobe na chladnom, tmavom a suchom mieste po dobu až jedného roka. Pre najlepšiu chuť spotrebujte do šiestich mesiacov.