Bryndza ten pravý slovenský poklad
Keď sa povie bryndza každému sa vybaví typická špecialita Slovenska, ale tento syr z ovčieho mlieka nie je iba špecialitou tejto krajiny. Vyrába sa aj v iných európskych krajinách, kde je rozšírený chov oviec. Líšia sa iba svojim názvom.
Ako sa bryndza vyrába?
Zasyrením sladkého ovčieho mlieka, ktorý sa nechá zaschnúť z nej vznikne hrudkový ovčí syr. V bryndzárni ďalej syr zreje pri teplote 20 °C v syrárskych vaniach. Následne sa z tohto syra odstráni kôra, vytlačí sa z nej prebytočná tekutina (srvátka) a rozdrví sa. Rozdrvená sušinová hmota sa posolí a rozotrie na valcoch, čím vznikne bryndza.
Aká by mala bryndza byť?
Bryndza by mala byť biela až žltkastá, nesmie byť však žltá, to je známka žltnutia. Konzistencia je roztierateľná s jemnou krupičkou, nesmie byť mazľavá a hladká ani vysušená a drobivá.
Ako bryndzu skladujeme?
Bryndzu skladujeme v chladničke pri 4 – 6 ° C a najlepšie vo vhodnej uzatvárateľnej nádobe. Trvanlivosť má 14 dní od dátumu výroby a je dobré ju po otvorení spotrebovať čo najskôr. Bryndzu môžeme aj zmraziť, ale po rozmrazení ju spotrebujeme naraz.
Aký vplyv má bryndza na naše zdravie?
- je skvelým probiotikom
- podporuje imunitného systému
- podporuje trávenie – udržuje črevnú mikroflóru, zlepšuje pravidelnú stolicu
- znižuje cholesterol
- pôsobí ako prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
Priemerné výživové hodnoty bryndze v 100 g výrobku
Energia | 1245 kJ / 297 kcal | |
Tuk | 24 g | |
Bielkoviny | 19 g | |
Sacharidy | 2 g |
Kde všade je možné v kuchyni využiť bryndzu?
Medzi najznámejšie pokrmy patria iste halušky s bryndzou, ale je ju možné použiť aj na polievku , nátierky a do rôznych iných jedál grilovaných plnených paprík alebo zemiakov.
zdroj : www.donerpizza.hu