Po čom často siahneme v horúcich letných dňoch?
Po mojite.
A po čom siahneme, keď si chceme osviežiť dych?
Po žuvačke.
Čo majú tieto dve veci spoločného?
Mätu piepornú.
Jej chuť aj vôňu spozná každý.
Naučte sa mätu používať aj pri varení.
Čo je mäta pieporná?
Keď sa povie mäta, mnohým z nás sa hneď vybaví nielen obľúbený nápoj mojito, ale celý rad ďalších výrobkov s mätovou príchuťou, od žuvačiek a cukríkov až po zubné pasty. Mäta pieporná alebo Mentha piperita patrí do veľmi rozsiahlej čeľade hluchavkovitých rastlín.
Rod mäta (Mentha) zahŕňa niekoľko desiatok druhov, ktoré sa medzi sebou vzájomne krížia, a tak vznikajú prirodzené hybridy. Jedným z nich je aj sama mäta pieporná. Okrem toho, že je mäta známou liečivkou, ju možno využívať aj na prípravu rozmanitých nápojov a pokrmov.
Druhy mäty
Všetky rastliny rodu mäta obsahujú podobné silice, triesloviny a flavonoidy, vďaka ktorým majú tiež podobné liečivé účinky a dajú sa rovnakým spôsobom používať aj na dochutenie pokrmov. Z najznámejších zástupcov uveďme aspoň:
- Mäta pieporná (Mentha piperita) – rastlina, ktorá je prirodzeným hybridom mäty vodnej a mäty klasnaté. Pre svoje liečivé účinky bola používaná už v staroveku. Okrem toho sa pre svoju arómu používa tiež v kuchyni.
- Mäta vodná (Mentha aquatica)
- Mäta klasnatá (Mentha spicata)
- Mäta dlholistá (Mentha longifolia)
- Mäta vonná (Mentha suaveolens) v závislosti od odrody môže voňať po citrónoch či jablkách.
- Mára roľná (Mentha arvensis) – často je považovaná za burinnú rastlinu.
Čo obsahuje mäta?
Rovnako ako ostatné liečivé bylinky, je aj mäta pieporná bohatá na najrôznejšie zdraviu prospešné látky, vrátane niektorých minerálnych látok a vitamínov. Uvedené hodnoty platia po čerstvú mätu piepornú.
Mäta pieporná 100 g | |
Energia | 70 kcal |
Sacharidy | 14,9 g |
Bielkoviny | 3,75 g |
Tuky | 0,94 g |
Vláknina | 8 g |
Vitamín B1 | 0,082 mg |
Vitamín B2 | 0,266 mg |
Vitamín B3 | 1,71 mg |
Kyselina listová | 0,338 mg |
Vitamín C | 31,8 mg |
Draslík | 569 mg |
Fosfor | 73 mg |
Horčík | 80 mg |
Mangán | 1,18 mg |
Vápnik | 243 mg |
Zinok | 1,11 mg |
Železo | 5,08 mg |
Na čo je dobrá mäta?
Konzumácia mäty piepornej prináša nášmu organizmu množstvo pozitívnych účinkov, ktoré ľudstvo využíva už tisíce rokov. Listy mäty piepornej obsahujú niekoľko esenciálnych olejov vrátane mentolu, menthonu a limonénu, ktoré jej dodávajú nielen charakteristickú vôňu, ale tiež množstvo liečivých vlastností.
- Zmierňuje zažívacie problémy – mäta pieporná zmierňuje zažívacie problémy, ako je plynatosť, nadúvanie a poruchy trávenia. Látky v nej obsiahnuté uvoľňujú tráviaci systém a zabraňuje sťahovaniu hladkého svalstva, čo pomáha zmierneniu kŕčov v črevách. Okrem toho napomáha tiež správnej funkcii žlčníka, pečene a pankreasu. Kapsule obsahujúce mätový olej v štúdii u osôb podstupujúcich chemoterapiu znížili výskyt a závažnosť nevoľnosti a vracania. V neposlednom rade mäta pomáha aj pri nevoľnostiach tehotenských.
- Osviežuje dych – okrem príjemnej vône má mäta pieporná antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú ničiť zárodky spôsobujúce zubný povlak, čo môže zlepšiť aj náš dych. Z tohto dôvodu je častou zložkou zubných pást a ústnych vôd.
- Pomáha pri bolesti hlavy a migréne – vzhľadom na to, že mäta pôsobí ako uvoľňovač svalov a prostriedok proti bolesti, môže zmierniť niektoré typy bolestí hlavy. Mentol obsiahnutý v mätovom oleji zvyšuje prietok krvi a poskytuje chladivý pocit. Odporúča sa predovšetkým aplikácia mätového oleja na čelo a spánky.
- Uvoľňuje upchaté dutiny – vďaka antibakteriálnym, antivírusovým a protizápalovým účinkom pomáha mätový čaj bojovať proti upchatým dutinám spôsobeným infekciami, prechladnutím a alergiami. Výskumy preukázali, že mentol zlepšuje vnímanie prúdenia vzduchu v nosovej dutine. Para z mätového čaju vám preto môže pomôcť lepšie dýchať. Inhalácia pary sa používa pri prechladnutí alebo chrípke.
- Pomáha znížiť únavu – prírodné zlúčeniny v mäte majú priaznivý vplyv na našu energiu. Bolo zistené, že aromaterapia mätovým olejom znižuje výskyt dennej ospalosti.
- Zmierňuje menštruačné kŕče – mäta pôsobí ako svalový relaxant, a tak môže zmierniť menštruačné kŕče. V jednej štúdii žien s bolestivou menštruáciou sa zistilo, že kapsule s výťažkom z mäty piepornej sú pri znižovaní intenzity a trvania bolesti rovnako účinné ako nesteroidné protizápalové lieky.
- Pomáha bojovať proti bakteriálnym infekciám – mätový olej účinne ničí a zabraňuje rastu bežných potravinových baktérií, vrátane E. coli, listérie a salmonely. Mätový olej tiež ničí niekoľko druhov baktérií, ktoré vedú k ochoreniam, vrátane stafylokokov a baktérií spojených so zápalom pľúc.
- Zlepšuje koncentráciu – pitie mätového čaju môže pomôcť zlepšiť schopnosť sústredenia a koncentrácie. V jednej štúdii dosiahli mladí ľudia výrazne lepšie výsledky v kognitívnych testoch, keď im boli podávané kapsule s mätovým olejom, v inej štúdii sa zistilo, že ňuchanie k mätovému oleju zlepšuje pamäť a bdelosť v porovnaní s iným obľúbeným esenciálnym olejom.
- Zlepšuje sezónne alergie – mäta pieporná obsahuje kyselinu rozmarínovú, rastlinnú zlúčeninu, ktorá je spájaná so znížením príznakov alergických reakcií, ako je nádcha, kýchanie, svrbenie očí a astma.
- Zlepšuje spánok – mätový čaj je ideálnou voľbou pred spaním, pretože prirodzene neobsahuje kofeín. Navyše vám pomôže vďaka svojim schopnostiam uvoľňovať svaly lepšie relaxovať.
- Môže pomôcť pri chudnutí – mätový čaj je prirodzene bezkalorický a má príjemne sladkú chuť, čo z neho robí múdru voľbu, keď sa snažíte schudnúť.
Mätový čaj
Mäta sa najčastejšie konzumuje v podobe mätového čaju. Pripraviť ho možno z čerstvých aj sušených lístkov. V prípade čerstvej mäty použite na jednu šálku približne jednu polievkovú lyžicu čerstvých mätových lístkov, v prípade mäty sušenej postačí jedna čajová lyžička.
Mätu prelejte 250 mililitrami horúcej, ale nie vriacej vody. Následne nechajte čaj približne 7-10 minút lúhovať, najlepšie zakrytý. To zaručí, aby sa spoločne s parou nevyparili aj liečivé éterické oleje. Následne môžete čaj ochutiť citrónom a medom.
Na čo sa používa mätový čaj?
Čaj z mäty sa odporúča najmä pri rozmanitých zažívacích ťažkostiach, ale uľaví aj pri prechladnutí, menštruačných bolestiach či bolestiach hlavy. Ak máte problémy so spánkom, môžete jeho upokojujúce účinky využiť večer pred spaním. Všeobecne sa neodporúča prekračovať množstvo troch šálok mätového čaju denne.
Nežiaduce účinky mäty
Aj keď je mäta všeobecne považovaná za bezpečnú bylinku, neodporúča sa ju používať v nadmernom množstve a príliš dlhodobo. Mätu by nemali tiež konzumovať osoby, ktoré majú problémy s pálením záhy či refluxom. Olej z mäty nie je určený na perorálne použitie, na inhaláciu ani lokálnu aplikáciu by ho nemali používať deti mladšie ako dva roky.
Mäta v kuchyni
Zaradiť mätu do vášho jedálnička ide nielen v podobe tradičného mätového čaju. Konzumovať mätové listy sa odporúča najmä v čerstvej podobe. Čerstvé listy majú silnú aromatickú chuť a do pokrmov sa používajú v striedmejšom množstve. Sušená mäta môže byť v podobe celých či mletých listov. V neposlednom rade je možné čerstvú mätu v prípade potreby tiež zamraziť.
- V lete mätu oceníte pri príprave alkoholických aj nealkoholických koktailov . Najznámejším príkladom je samozrejme mojito. Ozdobiť mätovými lístkami ale môže spoločne s ovocím aj koktaily mliečne.
- Svieža chuť a vôňa robí z mäty tiež obľúbenú ingredienciu pri príprave ovocných šalátov , napríklad z jahôd, banánov či melónu.
- V letných mesiacoch môžete mätu ľahko využiť v receptoch na rozmanité nepečené torty z jogurtu, smotany či mascarpone.
- Z čerstvých mätových lístkov, citrónovej šťavy, medu a vody je možné pripraviť lahodnú mätovú limonádu, ktorá vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži.
- Čerstvú mätu je možné tiež zmiešať s ďalšími bylinkami, ovocím a zeleninou a všetko spracovať do podoby zdravého zeleného smoothie .
- Máte radi jogurtové zálievky na šaláty? Skúste ich oživiť pomocou niekoľkých čerstvých lístkov mäty. Okrem toho je dôležitou ingredienciou pri výrobe domáceho gréckeho tzatziki .
- Mätu môžete originálne použiť tiež pri výrobe domácich marmelád . Najlepšie sa hodí jahodám či čučoriedkam. Okrem toho je možné z mäty, cukru, citrónu a vody vyrobiť aj samostatný mätový džem.
- Pridajte niekoľko lístkov mäty pri príprave rozmanitých polievok a omáčok. Vyskúšajte ju napríklad v receptoch na hráškovú polievku .
- Táto aromatická bylinka sa skvele snúbi tiež s niektorými druhmi mäsa. Využijete ju k pečeným či grilovaným rybám alebo v receptoch na jahňacie .
- Deťom môžete lístky mäty jednoducho primiešať do tvarohových nátierok .
- V neposlednom rade je možné listy mäty použiť aj v receptoch na mäsové marinády , do ktorých naložíte rozmanité druhy mäsa pred grilovaním.
Na čo sa používa mäta?
Vzhľadom na mnohé liečivé účinky sa z mäty piepornej vyrába aj celý rad rozmanitých produktov.
- Mätový čaj – dostať je ako v sypanej podobe, tak v čajových sáčkoch, okrem toho je mäta súčasťou tiež mnohých čajových zmesí.
- Mätové cukríky a pastilky – pomáhajú nielen na osvieženie dychu, ale uľavujú aj pri bolestiach v krku.
- Žuvačky s mätovou príchuťou – mäta je jednou z najčastejšie používaných zložiek na ochutenie žuvačiek.
- Esenciálny mätový olej – má rozmanité použitie v aromaterapii, pôsobí priaznivo nielen pri zažívacích a dýchacích ťažkostiach, ale tiež bolestiach hlavy.
- Mätový sirup – vyrába sa z čerstvých mätových lístkov, vody, cukru a citrónov. V zime ho možno použiť na prípravu mätovej malinovky či na osladenie čaju.
- Zubné pasty a ústne vody – vzhľadom na blahodárne účinky mäty na ústnu dutinu a dych sa často používa ako jedna zo zložiek zubných pást a ústnych vôd.
- Repelenty a odpudzovače hmyzu – výrazná aróma mäty odpudzuje hmyz, z tohto dôvodu sa tak pridáva do rozmanitých prípravkov proti hmyzu.
- Chladivé gély a krémy – mäta sa používa tiež ako jedna ingrediencia v mnohých produktoch určených na unavené končatiny.
Pestovanie mäty
Mäta pieporná je vytrvalá bylina, ktorá patrí do rozsiahlej čeľade hluchavkovitých. Pôvodne pochádza pravdepodobne z Anglicka, kde vznikla skrížením mäty vodnej a mäty klasnatej. V súčasnej dobe rastie v oblastiach mierneho pásu po celom svete.
Darí sa jej najmä na vlhších miestach ak jej charakteristickým znakom patrí okrem typickej vône aj lodyha pokrytá chĺpkami s fialkastými kvetmi usporiadanými v klasnatom kvetenstve. Využívajú sa najmä jej listy vajcovitého tvaru.
Ako si vypestovať vlastnú mätu?
Mätu piepornú možno veľmi ľahko pestovať tiež v záhradkách či v kvetináči na balkóne. Vyžaduje najmä dostatok vlahy, z tohto dôvodu je pri pestovaní v kvetináči vhodná nádoba väčších rozmerov, ktorá bude lepšie zadržiavať vlhko. Pestovať je možné mätu buď priamo zo semienok, alebo je možné si kúpiť už vyrastenú sadeničku.
Okrem klasickej mäty piepornej je možné v domácich podmienkach pestovať aj mnoho špeciálnych odrôd, ktoré boli vyšľachtené tak, aby ich vôňa a chuť bola špecifickejšia. Obľúbená je najmä mäta citrónová, mäta jahodová, mäta koktailová či mäta mandarínková.
Kedy a ako mätu zbierať?
Vlastnoručne vypestovanú mätu je možné žať po celé leto. Vňať s listami sa odporúča stíhať pred kvetom, pretože v tom čase obsahuje najväčšie množstvo silíc. Ak chcete mätu použiť v čerstvej podobe, lístky zo stoniek následne otrháme, pokiaľ je mäta určená na sušenie, väčšinou sa suší celá vňať aj s lístkami.
Sušenie mäty
Mätu je vhodné sušiť v tieni na čerstvom vzduchu alebo pomocou elektrickej sušičky. Dôležité je nevystavovať ju priamemu slnku alebo príliš vysokým teplotám, pretože listy by mohli sčernieť. Po usušení je možné rozdrviť listy spoločne so stonkami, alebo prípadne použiť len listy.