Žlto kvitnúca rastlina, ktorá je na jar takmer všade.
Mnoho záhradkárov s ňou tiež vedie nekonečný boj, pretože ju považujú za burinu.
Púpava ale môže byť aj kulinárska ingrediencia, z ktorej je možné vyrobiť celý rad pochutín.
Jedlá je od koreňa cez listy až po kvety.
Ako ju zbaviť prílišnej horkosti?
Od akých zdravotných neduhov nám jej konzumácia môže pomôcť?
Vydajte sa s nami po stopách tejto podceňovanej bylinky.
Čo je púpava?
Keď sa povie púpava, väčšine z nás sa vybaví rastlina so sýto žltými kvetmi, ktoré sa následne premenia na bielu páperie, do ktorého malé deti s radosťou fúkajú. Na prelome jari a leta sú jej plné lúky, mestské trávniky aj záhrady. Púpava existuje mnoho druhov, predtým boli mylne považované za jeden. Väčšina z nás však jednotlivé druhy nedokáže rozpoznať, pretože sú si na pohľad veľmi podobné.
Z botanického hľadiska je púpava lekárska (Taraxacum officinale) zástupcom čeľade hviezdicovitých rastlín. Ako je zrejmé z jej druhového názvu, ukrýva v sebe mnohé liečivé účinky, ktoré ľudstvo využíva už po stáročia. Existuje tiež mnoho spôsobov, ako je možné túto bylinku urobiť súčasťou nášho jedálnička. Konzumovať je možné prakticky celá.
Púpava, alebo smotanka?
Mnoho z nás púpavy hovorí smotanka. Toto označenie súvisí jednoducho povedané so skutočnosťou, že po po odtrhnutí stonky či listu z rastliny vyteká biela tekutina, ktorá sa podobá smotane, niekedy sa označuje tiež slovom mliečia. Tento latex po uschnutí taktiež zanecháva na koži či oblečení hnedé škvrny.
Ako chutí púpava?
Pre púpavu, podobne ako napríklad pre čakanku, s ktorou je vzdialene príbuzná, je všeobecne charakteristická horkastá chuť. Pokiaľ vám táto horkosť vadí, kvety zbavte pred použitím zelených kališných lístkov av prípade listov dávajte prednosť mladým listom, ktoré sú menej horké. Pomôcť môže tiež ich namočenie v slanej vode alebo sparení.
Čo obsahuje púpava?
V smotance sa ukrýva mnoho cenných látok a rastlinných zlúčenín, ktoré jej dodávajú jej liečivé účinky. V tabuľke sú uvedené hodnoty pre 100 gramov čerstvých púpavových listov.
Kalórie | Voda | Bielkoviny | Tuky | Sacharidy | Vláknina |
45 kcal | 85,6 g | 2,7 g | 0,7 g | 9,2 g | 3,5 g |
Z minerálnych látok obsahuje smotanka napríklad vápnik, meď alebo železo.
Draslík | Fosfor | Horčík | Mangán | Meď | Vápnik | Zinok | Železo |
397 mg | 66 mg | 36 mg | 0,342 mg | 0,171 mg | 187 mg | 0,41 mg | 3,1 mg |
Okrem toho obsahuje aj veľké množstvo vitamínu A, E a K.
Betakarotén | Vitamín A | Vitamín B1 | Vitamín B2 | Vitamín B3 | Vitamín B6 | Vitamín C | Vitamín E | Vitamín K |
5850 µg | 10200 IU | 0,19 mg | 0,26 mg | 0,806 mg | 0,251 mg | 35 mg | 3,44 mg | 778 µg |
Ako jesť púpavu?
Z púpavy sa najčastejšie konzumujú listy, ktoré sa pridávajú do šalátov, alebo kvety, z ktorých sa pripravuje púpavový med, víno či olej. Z usušených a namletých koreňov sa vyrába púpavová múka av neposlednom rade z nich je možné pripraviť náhradku kávy. Rozmanitých spôsobov, ako púpavu spracovať , existuje mnoho.
- Na prípravu šalátov sa hodia najmä mladé púpavové listy z vlastnej záhradky, pri ktorých sme si istí, že neboli chemicky ošetrené. Veľmi dobre možno listy smotanky oživiť vajíčkové šaláty .
- Púpavové listy možno ale použiť aj v teplej kuchyni, napríklad v receptoch na smotanové polievky . Skvele oživia a dodajú ďalšiu zelenú farbu špenátovej alebo kelovej polievke.
- Listy smotanky môžete pridať aj do cestovín alebo ich podusiť podobne ako v receptoch na špenát . Veľmi chutná je jednoduchá príloha, kedy listy podusíte s cesnakom a cibuľou.
- Čerstvé listy možno použiť aj pri príprave vaječnej omelety .
- Spoločne s ďalšími bylinkami, semienkami a orechmi môžete púpavové listy použiť na prípravu domáceho pesta .
- V neposlednom rade je možné listy skombinovať s ďalšími bylinkami, ovocím a zeleninou a spracovať do podoby zeleného smoothie .
- Kvety púpavy je možné jednoducho využiť tiež ako jedlú dekoráciu rozmanitých dezertov.
Kedy a ako zbierať púpavu?
Z púpavy možno zbierať takmer všetko, listy, kvety aj koreň. Listy je možné zbierať po celé vegetačné obdobie od apríla až do septembra, najlahodnejšie sú mladé listy, ktoré nie sú také horké a zároveň majú vyšší obsah vitamínu C. Kvety je najvhodnejšie zbierať skoro po rozkvete, najmä vtedy, keď ich chcete následne usušiť.
Koreň je možné zbierať buď na jar, alebo na jeseň. Všeobecné pravidlo znie zbierať ho v čase, keď rastlina nekvitne, vtedy je kore sladšia a obsahuje väčšie množstvo živín. Kvety a listy sa zbierajú jednoducho pomocou nožníc, na zber koreňa budete potrebovať malú lopatku či rýľ.
Púpavový med
Príprava tejto pochutiny je veľmi jednoduchá, okrem čerstvých púpavových kvetov budete potrebovať len vodu, trstinový cukor a citrón. Na dve šálky kvetov sa odporúča 1,5 litra vody a 1,5 kilogramu cukru. Kvety najprv spoločne s plátkami citróna povarte vo vode. Potom nechajte zmes vychladnúť a cez noc lúhovať. Nasledujúci deň všetko preceďte, pridajte cukor a povarte, aby sa cukor rozpustil a zmes zhustla.
Púpavový čaj
Z púpavových kvetov si možno uvariť tiež chutný čaj. Obvykle sa odporúča osem čerstvých kvetov púpavy preliať 250 mililitrami horúcej vody a nechať približne 5-10 minút lúhovať. Potom čaj sceďte av prípade potreby ochuťte medom či citrónom. Odporúčané množstvo sú 2-3 šálky denne. Na prípravu čaju je možné použiť tiež sušený a namletý koreň púpavy. V tomto prípade sa do čaju často pridáva mlieko alebo smotana.
Púpavový sirup
Čaj či ďalšie nápoje si možno osladiť nielen pomocou púpavového medu, ale tiež sirupu. Na jeho prípravu budete potrebovať čerstvé púpavové kvety, vodu, cukor a čerstvú citrónovú šťavu. Postup je podobný ako pri príprave medu.
Najprv sa kvety veľmi krátko povaria, potom sa zmes nechá vychladnúť a vylúhovať a na druhý deň sa pridá cukor a citrón a všetko sa varí až do doby, než sa množstvo zredukuje na polovicu. Sirup môžete použiť aj na dochutenie dezertov.
Púpavová káva
Z usušených a namletých koreňov púpavy je možné pripraviť nápoj, ktorý pripomína kávu, neobsahuje ale kofeín. Očistené korene je najprv nutné usušiť 30 minút v rúre predhriatej na 200 ° C a potom namlieť. Vzniknutý prášok je možné ihneď spracovať alebo uchovávať vo vzduchotesnej nádobe podobne ako bežnú kávu.
Na prípravu jednej šálky púpavovej kávy sa obvykle používajú dve čajové lyžičky namletého prášku z koreňa. Stačí preliať horúcou vodou a dochutiť podľa osobných preferencií.
Na čo je dobrá púpava?
Smotanka sa používa v mnohých formách tradičnej medicíny a nájdete ju aj v mnohých doplnkoch stravy.
- Podpora zdravého trávenia – koreň púpavy je bohatý na sacharid inulín, čo je druh rozpustnej vlákniny, ktorá sa nachádza v rastlinách a podporuje zdravie črevných baktérií v tráviacom trakte.
- Prevencia cukrovky – púpava obsahuje bioaktívne zlúčeniny, kyselinu čakanovú a chlorogenovú, u ktorých bolo preukázané, že znižujú hladinu cukru v krvi.
- Prevencia kardiovaskulárnych ochorení – niektoré zlúčeniny v púpave môžu znižovať hladinu triglyceridov a cholesterolu, čo sú rizikové faktory mnohých srdcových ochorení. Púpava tiež obsahuje draslík, minerál spájaný so znížením krvného tlaku.
- Detoxikácia a pomoc pri problémoch s močovou sústavou – smotanka pôsobí močopudne a protizápalovo, používa sa tak pri liečbe rôznych zápalov močovej sústavy. Zároveň čistí obličky a celé telo od toxínov.
- Protizápalové účinky a antioxidanty – smotanka môže vďaka niektorým zlúčeninám, ako sú polyfenoly, znižovať zápal. Okrem toho obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a znižujú riziko chronických ochorení.
- Obmedzenie rastu rakoviny – niektoré výskumy spájajú koreň púpavy s potláčaním rôznych typov rakoviny, napríklad pečene, žalúdka a hrubého čreva.
- Zlepšenie zdravia pokožky – extrakt z púpavy pomáha chrániť pokožku pred slnečným žiarením, starnutím a akné. Štúdie ukazujú, že smotanka môže podporovať aj tvorbu nových kožných buniek.
Nežiaduce účinky
Konzumácia púpavy je všeobecne dobre znášaná. U osôb s citlivou pokožkou sa môže objaviť kontaktná dermatitída. Podľa niektorých výskumov môže púpava tiež interagovať s určitými liekmi, vrátane niektorých druhov antibiotík či liekov na zníženie hladiny cukru v krvi.