Ako názov napovedá Judášovo ucho sa veľmi nápadne podobá uchu ľudskému, nielen tvarom, ale aj svojou štruktúrou, ktorá pripomína chrupavku.
Cez svoj, pre niekoho odpudivý vzhľad, sa jedná o veľmi chutnú av kuchyni všestrannú špongiu, ktorá vám bude robiť radosť najmä, ak sa rozhodnete variť v ázijskom štýle!
Prečítajte si dôležité informácie o tom, ako ju spoznať, spracovať a vychutnať!
Čo je Judášovo ucho?
Jedná sa o jedlú špongiu, ktorú nájdeme v miernom podnebnom páse (takže aj u nás) po celom svete.
Vyrastá najmä z odumretých starých vetiev a stromov. Občas ich môžeme nájsť aj na buku, jasene alebo baze, jasene či javore.
Huba, na rozdiel od ostatných druhov, rastie po celý rok.
Ako vznikol jeho názov?
Názov tejto huby, je kresťanským odkazom na Judáša Iškariotského, ktorý sa.
Ako spoznať Judášovo ucho?
- Vyrastá na starších alebo mŕtvych vetvách. Najčastejšie sa vyskytuje na baze, jasene či buku.
- Vždy vyrastá v početnej skupine s ďalšími hubami rovnakého druhu.
- Huba nemá typický tvar, ako sme zvyknutý u iných druhov napríklad hríbov. Jej tvar je miskovitý, lievikový a poprehýbaný.
- Jeho farba je lesklo hnedá, červenohnedá.
- Dreň je tiež vo farbe červenohnedej.
- Má textúru pripomínajúcu chrupavku alebo rôsol a je pokrytá jemnými chĺpkami, ktoré mu dodávajú zamatový vzhľad.
- Keď sa rozreže, nemení farbu a jej vôňa je nevýrazná.
- Medzi zdravotné účinky ucha Judášova radíme schopnosť regulovať hladinu cholesterolu v krvi, posilňovať imunitu, podporovať zdravie srdca a pomáha pri liečbe hemoroidov.
- Jedná sa o jedlú špongiu, ktorá sa najviac hodí v príprave ázijských pokrmov, polievok, cestovín alebo rizota.
Je možné Judášovo ucho zameniť s jinu hubou?
Veľkou výhodou, najmä potom pre začínajúcich hubárov je, že pre ucho Judášovo neexistujú žiadne iné podobné jedovaté druhy.
Zbierajte iba huby, ktoré nie sú potiahnuté zelenou riasou.
Aké recepty s Judášovým uchom pripraviť?
Jedná sa o veľmi obľúbenú špongiu, ktorá je veľmi cenená v ázijských kuchyniach.
Sama o sebe nemá žiadnu chuť a veľmi dobre absorbuje chute a pachy ostatných ingrediencií, s ktorými sa varí. Je skvelou prísadou, pokiaľ sa používa ako sušené mleté korenie napríklad do vývarov.
Je skvelou prísadou do čínskych polievok a hlavnou prísadou do šalátu z húb.
Absorbuje chute pikantných marinád, hoci textúra je chrumkavá a klzká, nie každému sympatická.
Pred vlastnou konzumáciou ju stačí dôkladne očistiť.
- Ak si chcete špongiu pripraviť, namočte ju do teplej vody, kým nebude mäkká.
- Potom ich opláchnite pod vodou a zotrite všetky nečistoty.
- Obvykle sa pred pridaním do receptu nasekajú na tenké plátky.
- Aby sa zachovala ich šťavnatá textúra, varte ich len krátko.
- Keď sa pridávajú do omáčok, polievok a duseného mäsa, sú jednou z posledných prísad.
Ako už bolo mnohokrát povedané, tento druh huby sa perfektne hodí do ázijských pokrmov, preto neváhajte a pridajte ho k receptu, ako je tento na Bun Cha alebo vietnamský bôčik !
Inšpirujte sa aj vtýchto receptoch na restovanú ryžu alebo týmto delikátnym japonským ramenom .
Ázijská polievka s Judášovým uchom
- 400 g kuracích stehenných rezňov
- 2 lyžičky arašidového oleja
- 30 g olúpaného zázvoru (nastrúhaného)
- 1L kuracieho vývaru
- 60 ml suchého červeného vína
- 2 lyžice sójovej omáčky
- Štipka bieleho korenia
- 100 g Judášovho ucha
- Strúčik cesnaku (nakrájaný na tenké plátky)
Postup
- Priveďte do varu hrniec s osolenou vodou
- Pridajte kuracie mäso a priveďte opäť do varu
- Odstráňte hrniec z tepla, sceďte a nechajte mäso na 5 minút trochu vychladnúť
- Kuracie mäso nakrájajte na tenké plátky
- Na strednom hrnci alebo woku rozohrejte olej na vysokú teplotu
- Pridajte zázvor a kuracie mäso a varte za stáleho miešania asi 2 minúty alebo kým sa nerozvonia
- Pridajte kurací vývar, víno, sójovú omáčku a biele korenie
- Zmes na panvici priveďte do varu
- Pridajte huby a cesnak a stiahnite z platne
- Polievku rovnomerne rozdeľte do misiek a podávajte