Aníz nie je badián! Prečítajte si ako ich od seba odlíšiť a aké využitie toto prastaré korenie má

Aníz prepožičiava pečivu jemný nádych sladkého drievka, ale vlastne aj všetkým ďalším pokrmom, do ktorých sa toto korenie rozhodnete použiť!

Preto aj po stáročia zostáva tak obľúbeným vo všetkých kultúrach!

Naučte sa aj vy, s pomocou nášho článku odhaliť všetky jeho pozitívne vlastnosti a naučte sa s ním pracovať!
Tento článok vám prináša tie najlepšie tipy a triky na recepty a taktiež na výrobu domáceho liečivého extraktu, ktorý sa hodí takmer na všetko!

Čo je to aníz?

Semená sú produkované rastlinou Pimpinella anisum, ktorá sa po mnoho storočí pestuje v Egypte, na Strednom východe av Európe.

Anízové ​​semienko sa používa ako mleté ​​alebo celé korenie. Zo semien sa vyrába aj anízový esenciálny olej a extrakt. Semená sú malé, hnedosivá s vôňou sladkého drievka.

Rastlina má tiež aromatické listy a stonky, ktoré možno použiť ako bylinku, chutiacu ako sladké drievko, fenikel alebo estragón.

Nakreslená celé bylinka anízu.
Zdroj: mediastorehouse.com

Aký je rozdiel medzi anízom, badiánom a feniklom?

Aníz vs. badián

Aníz nie je príbuzný s badiánom, pretože je badián je korením z inej čeľade rastlín. Oba môžu byť použité na výrobu anízového extraktu, pretože oba obsahujú anetol, ktorý má charakteristickú anízovú chuť.

Aníz je zdrojom extraktu a semien používaných v európskej, stredomorskej a blízkovýchodnej kuchyni.

Badián pochádza z Číny. Vzhľadom na to, že badián je lacnejší na výrobu, dnes veľká časť esenciálneho oleja z anízu pochádza skôr z badiánu.

Ako vyzerá badián v porovnaní s anízom.
Zdroj: punarjanispices.com

Aníz vs. fenikel

Aníz nie je ani to isté ako fenikel, aj keď obaja majú podobnú chuť a rastliny vyzerajú trochu podobne.

Aníz a fenikel sú z rovnakej čeľade rastlín (spolu s rascou, petržlenovou vňaťou, koriandrom a ďalšími), ale sú to rôzne druhy. Všeobecne sa fenikel používa ako zelenina, zatiaľ čo aníz sa používa ako korenie vo forme semienok, buď celý, alebo mletý.

Ako vyzerá čerstvý fenikel a sušené semienka.
Zdroj: edenbrothers.com

Liečivé účinky anízu

Bohatý na živiny

Hoci sa semienka anízu používajú v relatívne malom množstve, v každej porcii obsahuje veľké množstvo dôležitých mikroživín.

Jedna polievková lyžica (7 gramov) anízových semienok obsahuje:

Kalórie Bielkoviny Tuky Sacharidy Vláknina
23 kcal 1 g 1 g 3 g 1 g

Obsah vitamínov a minerálov (na 7 g)

Železo Mangán Vápnik Horčík Fosfor Draslík Meď
13% 7% 4% 3% 3% 3% 3%
* odporúčaného denného príjmu

Môže znížiť príznaky depresie

Depresia je bežný, ale vysiľujúci stav, ktorý postihuje až 25 % žien a 12 % mužov na celom svete. Extrakt zo semien anízu vykazoval silné antidepresívne vlastnosti u myší a bol rovnako účinný ako bežný liek na predpis používaný na liečbu depresie.

Môže chrániť pred žalúdočnými vredmi

Žalúdočné vredy, sú bolestivé vredy, ktoré sa tvoria vo výstelke žalúdka a spôsobujú poruchy trávenia, nevoľnosť a pocit pálenia na hrudi. Semená anízu by mohla pomôcť zabrániť žalúdočným vredom a znížiť príznaky.

Zabraňuje rastu plesní a baktérií

Štúdie ukazujú, že semená anízu a jeho zlúčeniny majú silné antimikrobiálne vlastnosti, ktoré zabraňujú infekciám a blokujú rast húb a baktérií.

Môže pomôcť zmierniť príznaky menopauzy

Menopauza je prirodzený pokles ženských reprodukčných hormónov počas starnutia, čo má za následok príznaky ako návaly tepla, únava a suchá pokožka. Semienka anízu napodobňujú funkciu estrogénu v tele a potenciálne znižujú príznaky menopauzy.

Môže vyrovnávať hladinu krvného cukru

Anetol, zložka v semenách anízu, môže udržiavať hladinu cukru v krvi pod kontrolou, keď je spárovaný so zdravou stravou.

Môže zmierniť zápal

Semienka anízu môžu zmierniť zápal, čím podporuje lepšie zdravie a zabraňuje rozvinutiu ďalších chorôb. Olej z anízových semien znižuje opuchy a bolesť.

Bylinka anízu a jej zdravotné účinky na podporu tela.
Zdroj: herbal-supplement-resource.com

Ako chutí aníz?

Aníz má sladkú chuť, ktorá je sladká, jemne korenistá a veľmi aromatická. Táto príchuť je produkovaná anetolom, ktorý je prítomný aj v estragóne a bazalke.

Na čo sa aníz používa?

Anízové ​​semienko (celé alebo mleté) je možné pridať do ovocných náplní do koláčov a mletého mäsa.
Pridajte ho napríklad do cesta na pečivo, ako sú tieto recepty na indické placky naan a prikusujte ich k jednému z týchto receptov na maslové kura alebotúto indickú špecialitu dhal
Uvarte si s anízovým semienkom niektorú z týchto výdatných krupicových polievok .
Anízový extrakt možno použiť do pečiva a na dochutenie nápojov, ako je káva alebo horúca čokoláda.
Anízové ​​semienko je príchuťou radu alkoholických nápojov, vrátane sambuky a absinthu.
Semená možno tiež použiť na varenie čaju s príchuťou sladkého drievka.
Upečte s ním sladký anízový chlieb, anízové ​​sušienky a anízové ​​škoricové sušienky alebo naše pečivo s anízom

Tipy na recepty s anízom

  • Skvele sa hodí k morským plodom, mäsu, ovociu a čokoláde
  • Pridajte ho k ďalšiemu koreniu a bylinkám, ako je rasca, klinčeky, muškátový kvet, ružové korenie a estragón
  • Listy a stonky možno použiť do polievok a šalátov
  • Anízové ​​semená, extrakt z anízu a anízový olej sú pre ich konzistenciu lepšou ingredienciou na použitie do receptov ako sú: talianske biscotti a pizzely, nemecké springerle a pfeffernüss, alkoholické nápoje, ako je absint, arak, raki a ouzo a do koreneného piva
Najrôznejšie recepty na sladké aj slané pokrmy, do ktorých môžeme pridať aníz.
Zdroj: befunky.com

Čím aníz nahradiť?

Pokiaľ pre recept nemáte k dispozícii semienko anízu, najlepšou náhradou by bolo semienko feniklu, pár kvapiek extraktu z anízu alebo badiánu.

Pokiaľ máte celý badián, mal by sa pred použitím rozomlieť, ho plánujete v hotovom jedle ponechať, kvôli jeho tvrdej štruktúre, by bolo nepríjemné ho žuť v celku.

Recept na anízový extrakt

Pokiaľ máte semená anízu, vodku a malý pohár, môžete si vyrobiť extrakt z anízu, ktorým potom možno ochutiť napríklad kávu.

  • Sterilizujte pohár s objemom 120 ml.
  • Pridajte 1 čajovú lyžičku semienok anízu do pohára, potom 60 ml vodky.
  • Pohár pevne uzavrite a skladujte na chladnom a tmavom mieste po dobu dvoch až troch mesiacov.
  • Potom semená sceďte preliatím cez tenkú vrstvu do inej fľaše alebo pohára.
  • Skladujte v chlade a tme. Extrakt by mal vydržať až päť rokov.
Ako vyzerá pohár plný extraktu z anízu.
Zdroj: injennieskitchen.com

Ako skladovať aníz?

Celé alebo mleté ​​semená anízu by mali byť skladované na chladnom a tmavom mieste, aby sa dosiahla čo najlepšia trvanlivosť.

Celé semená budú mať najlepšiu kvalitu tri až štyri roky.

Mleté semienko anízu stratí svoju kvalitu rýchlejšie, ale stále sa dá dobre používať.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)