Ovos je spoločne s pšenicou, žitom a jačmeňom jedným zo štyroch základných druhov obilia.
Okrem potravinárskych účelov je tiež dôležitým krmivom pre hospodárske zvieratá, predovšetkým kone.
V posledných rokoch potom ovos prenikol aj do priemyslu kozmetického a farmaceutického.
Ako potravina je často spájaný so zdravým stravovaním.
Na čo všetko sa v kuchyni dajú využiť ovsené vločky?
Je ovsená kaša naozaj jednou z najzdravších raňajok, ktoré si môžete dopriať?
Objavte s nami tajomstvo ovsa.
Ovsené vločky
Ovos sa v súčasnej dobe najčastejšie konzumuje v podobe ovsených vločiek. Zjednodušene povedané sa dá povedať, že vločka je vlastne rozlisované zrno. Ich výhodou je, že si zachovajú väčšinu živín, ktoré obsahuje celé zrno.
Výroba ovsených vločiek
Základný proces výroby ovsených vločiek je veľmi jednoduchý. Stručne ho možno popísať v štyroch krokoch.
1. Prvým krokom je očistenie ovseného zrna od rozmanitých nečistôt a odstránenie nepožívateľnej šupky.
2. Nasleduje naparovanie zrna, vďaka ktorému zrno zmäkne.
3. Zmäknuté zrno sa potom lisuje medzi valcami, ktoré ho roztlačia, a vznikne ovsená vločka.
4. Posledným krokom je sušenie.
Druhy vločiek
Ovsené vločky sa dnes dajú zohnať v rôznych variantoch, ktoré sa odlišujú nielen vzhľadovo, napríklad existujú jemné, drobné vločky, pri ktorých sa pred lisovaním zrno nareže, ale aj svojimi nutričnými hodnotami. Pokiaľ sa napríklad pri procese výroby zo zrna odstráni kľúčik, vločky majú následne dlhšiu trvanlivosť, ale nižšie výživové hodnoty. Existujú tiež bezlepkové vločky či bio vločky, pri ktorých ovos pochádza z ekologického poľnohospodárstva.
- klasické ovsené vločky – vhodné pre recepty: ovsené sušienky , cukrovinky z vločiek , ovsené lievance , fašírky, sekaná, ovsené nátierky či granola
- jemné ovsené vločky – vhodné pre recepty: ovsená kaša , vločkové polievky , závarka do polievky, nákypy, drobenka, plnka, zahusťovanie, pridanie do cesta
- bezlepkové ovsené vločky – vhodné pre všetky recepty v rámci bezlepkovej diéty
Namáčať, alebo nenamáčať? Variť, alebo nevariť?
Klasické otázky, ktoré s použitím ovsených vločiek súvisia. Dnes vyrábané vločky sú všeobecne považované za hotový produkt, možno ich teda bez problémov konzumovať bez akejkoľvek ďalšej úpravy. Najčastejšie sa takto používajú ako súčasť müsli alebo sa pridávajú do jogurtu.
Naparovanie, ktorým vločky pri výrobe prechádzajú, ale zaisťuje len čiastočnú tepelnú úpravu. Pokiaľ chcete z ovsených vločiek získať čo najviac živín, predovšetkým minerálov, a zároveň chcete, aby boli lepšie stráviteľné, je vhodné vločky namočiť alebo ich povariť. Prečo?
Týmito procesmi dôjde k odstráneniu alebo aspoň zníženiu množstva takzvaných antinutričných látok, ako je napríklad kyselina šťaveľová či fytová. Najjednoduchším spôsobom je zaliatie vločiek horúcou tekutinou, vodou či mliekom, a nechať niekoľko minút odstáť. Namáčanie či povarenie je možné vypustiť v prípade, že ovsené vločky použijete pri príprave pokrmov, ktoré budete ďalej tepelne upravovať, napríklad piecť.
Vlastnosti a chuť | Možnosti úpravy | Možné pokrmy | |
Klasické ovsené vločky | väčšie, mäkké, nechrumkavé | zaliatie a namočenie v horúcej vode či mlieku, povarenie, pečenie | ovsené sušienky, cukrovinky, lievance, fašírky, sekaná, nákypy, nátierky, ovsené kaše, müsli, granola |
Jemné ovsené vločky | drobné, mäkké, mierne chrumkavé | zaliatie a namočenie v horúcej vode či mlieku, povarenie, pečenie. Rozvarí sa lepšie ako klasické vločky. | ovsená kaša (krémovejšia ako v prípade klasických vločiek), vločkové polievky, nákypy, plnky, závarka do polievky, drobenka, zahusťovanie, pridanie do cesta |
Bezlepkové ovsené vločky | väčšie aj drobné, mäkké | zaliatie a namočenie v horúcej vode či mlieku, povarenie, pečenie | Vyššie uvedené recepty v bezlepkovej podobe |
Skladovanie vločiek
Vločky je vhodné skladovať v suchu, tme, chlade av uzavretom obale či nádobe tak, aby k nim nemohol vzduch. Všeobecne majú trvanlivosť približne pol roka.
Čo obsahuje ovos
Ovos je obilnina veľmi bohatá na rozmanité živiny. Obsahuje veľké množstvo sacharidov, bielkovín, vlákniny a široké spektrum vitamínov a minerálov. Aj z tohto dôvodu je dnes pokladaný za zdravú plodinu, ktorú sa z mnohých dôvodov oplatí zaradiť do nášho jedálnička. Samozrejme ale do veľkej miery záleží aj na tom, s akými ďalšími potravinami ho skombinujete.
Najväčší podiel ovsa z hľadiska nutričných hodnôt predstavujú sacharidy. Ich prednosťou je, že sa pomaly vstrebávajú, a preto nás ovsené pokrmy na niekoľko hodín zasýtia. Oproti ostatným obilninám ovos vyniká vyšším obsahom tukov, ktoré majú vyvážený pomer nasýtených a viacnenasýtených mastných kyselín. Z minerálnych látok vyniká predovšetkým vysokým obsahom fosforu, horčíka a železa. Obsahuje tiež veľké množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny.
Nutričné hodnoty v ovse
Výživová hodnota obilia sa uvádza v jeho surovom stave. Rozmanitým spracovaním sa hodnoty do určitej miery menia.
Ovos 100 g | Pšenica 100 g | Jačmeň 100 g | Žito 100 g | |
Energia | 379 kcal | 337 kcal | 354 kcal | 338 kcal |
Voda | 10,8 g | 11,1 g | 9,44 g | 10,6 g |
Sacharidy | 67,7 g | 70,6 g | 73,5 g | 75,9 g |
Bielkoviny | 13,2 g | 14,5 g | 12,5 g | 10,3 g |
Tuky | 6,52 g | 2,13 g | 2,3 g | 1,63 g |
Vláknina | 10,1 g | 11,1 g | 17,3 g | 15,1 g |
Vitamíny a minerály
Ovos 100 g | Pšenica 100 g | Jačmeň 100 g | Žito 100 g | |
Vitamín B1 | 0,45 mg | 0,566 mg | 0,646 mg | 0,316 mg |
Vitamín B2 | 0,155 mg | 0,184 mg | 0,258 mg | 0,251 mg |
Vitamín B3 | 1,12 mg | 6,38 mg | 4,6 mg | 4,27 mg |
Vitamín B6 | 0, 1 mg | 0,259 mg | 0,318 mg | 0,294 mg |
Draslík | 362 mg | 403 mg | 452 mg | 510 mg |
Fosfor | 410 mg | 364 mg | 264 mg | 332 mg |
Horčík | 138 mg | 130 mg | 133 mg | 110 mg |
Vápnik | 52 mg | 22 mg | 33 mg | 24 mg |
Zinok | 3,64 mg | 3,68 mg | 2,77 mg | 2,65 mg |
Železo | 4,25 mg | 3,77 mg | 3,6 mg | 2,65 mg |
Je ovos bezlepkový
Hoci ovos sám o sebe lepok neobsahuje, namiesto neho obsahuje bielkovinu avenin. Môže byť ale lepkom kontaminovaný pri svojom spracovaní. Z tohto dôvodu sa celiakom odporúča dávať prednosť ovseným výrobkom, ktoré sú označené ako bezlepkové.
Prečo ovos konzumovať
Ovos a výrobky z ovsa sú všeobecne považované za vhodnú súčasť zdravého jedálnička, pretože ich konzumácia prináša nášmu organizmu rad pozitív. Aké účinky na naše zdravie máme na mysli?
- Kardiovaskulárne ochorenie – ovos preukázateľne znižuje hladinu zlého (LDL) cholesterolu. Zásluhu na tom má predovšetkým rozpustná vláknina zvaná betaglukán. Rad antioxidantov známych ako avenanthramidy sa nachádza výhradne v ovse. Avenanthramidy poskytujú ochranu pred ischemickou chorobou srdca, rakovinou hrubého čreva a pomáhajú tiež regulovať krvný tlak.
- Cukrovka – okrem toho, že rozpustná vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu, pomáha tiež stabilizovať hladinu glukózy v krvi. Ovsené výrobky sú tak vhodné aj pre diabetikov.
- Tráviaca sústava – nerozpustná vláknina veľmi prospieva tráviacej sústave, predovšetkým črevám, pomáha zaistiť ich pohyb. Konzumácia ovsa je účinnou prevenciou pred zápchou.
- Regulácia hmotnosti – konzumácia ovsa vám pomôže zaistiť dlhší pocit sýtosti, a je tak jednou z potravín, ktoré sa odporúčajú osobám, ktoré držia redukčné diéty.
Ako uvariť ovos
Pokiaľ chcete z ovsa získať čo najviac, pripravte si pokrmy celého ovsa, nie iba z ovsených vločiek. Zvoľte ovos bezpluchý, ktorý sa nemusí lúpať. Pred vlastnou prípravou treba tento ovos na aspoň 12 hodín namočiť do vody. Potom vodu zlejte a ovos prepláchnite.
Následne podľa množstva ovsa pridajte dvojnásobné množstvo vody a priveďte ovos do varu. Osoľte a varte domäkka, približne 45-60 minút. Takto pripravený celý ovos môžete použiť ako prílohu, prípadne sa z neho dajú pripraviť knedle či halušky.
Ovsené pokrmy
Sú to práve ovsené vločky, ktoré majú v dnešnej kuchyni najviac využitia a ktoré je možné použiť na prípravu rozmanitých pokrmov. Použiť ale môžete v mnohých prípadoch aj ovos, ovsenú múku či krupicu.
Najčastejšie sa ovsené vločky na raňajky pripravujú vo forme ovsenej kaše. Na jej prípravu je možné použiť všetky druhy vločiek, z jemných bude kaša krémovitejšia. Povariť vločky môžete vo vode, mlieku či rastlinnom mlieku, alebo v ich kombinácii. V tom prípade sa najčastejšie používa pomer 2:1, dva diely vody a jeden diel mlieka alebo rastlinného mlieka. Pokiaľ ide o rastlinné mlieko, najčastejšie sa používa ovsené, kokosové alebo sójové.
Raňajky
Keď trochu popustíte uzdu svojej fantázii, zistíte, že ovsenú kašu je možné pripraviť v mnohých rôznych sladkých aj slaných variantoch. Nasladko sa kombinuje s čerstvým aj sušeným ovocím, orechmi, semienkami, škoricou, javorovým sirupom či medom. Naslano sa jej chuť výborne snúbi so syrom, vajcom, šampiňónmi aj zeleninou.
Okrem kaše si na raňajky môžete pochutnať aj na granole, známe aj pod označením zapekané müsli . Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Stačí zmiešať ovsené vločky s rozmanitými semienkami, strúhaným kokosom, orechmi, sušeným ovocím, škoricou javorovým sirupom a tukom, napríklad kokosovým olejom. Zmes premiešajte a vložte na približne 15 minút do rúry predhriatej na 180°C.
Olovrant
Deťom do školy alebo sebe do práce môžete z ovsených vločiek pripraviť veľmi chutnú desiatu do pohára. Príprava je veľmi jednoduchá, zaberie vám len niekoľko málo minút. Stačí do uzatvárateľného pohára nasypať hrsť ovsených vločiek, následne pridať oriešky, semienka a všetko zaliať jogurtom. Jogurt môžete na záver ozdobiť ovocím. Ak chcete, aby boli vločky pri konzumácii čo najmäkšie, pripravte si desiatu už večer a na noc ju dajte pohár do chladničky.
Múčniky
Z ovsených vločiek sa dá pripraviť celý rad múčnikov, predovšetkým ovsené sušienky, ale využiť ich môžete tiež pri príprave koláča. Okrem toho, že ich môžete rozomleté pridať do cesta, predstavujú skvelý spôsob, ako ozvláštniť posýpku. Najjednoduchšiu verziu je možné pripraviť zmiešaním rozmixovaných ovsených vločiek, plátkov mandlí a kokosového oleja.
Vianoce môžete urobiť zdravšie s pomocou ovsených cukroviniek , ktoré sa dá pripraviť v mnohých pečených aj nepečených variantoch. V neposlednom rade môžete namiesto klasických palaciniek návšteve ponúknuť lievance z ovsených vločiek, skvele chutia predovšetkým s banánom, čučoriedkami a jablkami.
Obed či večera
Milovníci polievok vedia, že ovsené vločky sa skvele hodia na zahustenie najrôznejších polievok, okrem toho sa vďaka nim polievka stane tiež oveľa výdatnejšou, príkladom sú aj hŕstkové polievky , v ktorých sa ovsené vločky skvele kombinujú s rôznymi typmi strukovín. Okrem polievok možno ale predovšetkým jemné ovsené vločky použiť ako zahusťovadlo tiež do najrôznejších placiek, knedlí, fašírok, sekanej či nákypov.
Veľmi originálne je použitie vločiek na prípravu rizota, stačí len nahradiť ryžu vločkami a výsledkom je lahodný krémový pokrm. Okrem toho môžete z ovsených vločiek pripraviť aj veľmi chutné nátierky.
Ovsené produkty
Okrem ovsených vločiek sa z ovsa vyrába aj celý rad ďalších produktov, ktoré je možné v kuchyni využiť mnohými rozmanitými spôsobmi. Okrem toho je ovos súčasťou tiež radu raňajkových cereálií, vďaka jednoduchosti a rýchlosti použitia sú obľúbené aj najrôznejšie formy instantných ovsených kaší a nápojov.
Ovsené vločky sú pravdepodobne prvým ovseným produktom, ktorý sa nám všetkým vybaví. Možností ich využitia je nespočetné množstvo.
Ovsená múka je skvelým pomocníkom pri pečení. Väčšinou sa používa v kombinácii s pšeničnými múkami. Cestu dodá nielen inú chuť, ale aj vláčnosť a zníži obsah lepku vo výslednom pokrme. Pridať ju možno do ciest sladkých aj slaných, často sa pridáva do cesta pri pečení chleba. Využiť ju možno aj na zahustenie polievok či omáčok, do fašírok či placiek. V neposlednom rade si ju možno ľahko vyrobiť doma pomletím ovsených vločiek.
Ovsená krupica je jemnejšia ako ovsená múka. Možno ju využiť napríklad pri príprave kaší, knedlí, nokov, na zahusťovanie polievok a omáčok.
Ovsené otruby sú vedľajším produktom pri spracovaní ovsa, obsahujú predovšetkým časti šupiek. Možno ich využiť pri príprave pečiva či na zahusťovanie. Otruby navodzujú rýchly pocit sýtosti a vzhľadom na vysoký obsah vlákniny blahodárne pôsobia na tráviacu sústavu.
Ovsené krúpy sú v podstate zrná zbavené obalu. Možno ich použiť na prípravu celého radu receptov na pokrmy z krúp , hodia sa do šalátu, polievky a skvele chutia tiež zapečené. Alebo ich môžete pokojne servírovať aj ako samotnú prílohu, napríklad namiesto ryže.
Ovsené mlieko je jednou z najobľúbenejších rastlinných alternatív mlieka . Postup výroby je veľmi jednoduchý. Stačí ovsené vločky namočiť vo vode, rozmixovať a následne prefiltrovať. Vyrába sa namáčaním ovsených vločiek vo vode, mixovaním a filtrovaním výslednej kvapaliny. Vzhľadom na jednoduchosť výroby si tak možno ovsené mlieko pripraviť aj v domácich podmienkach. Mlieko využijete na prípravu najrôznejších dezertov a skvele chutí tiež v káve, či už teplej alebo ľadovej.
Ovsené vločky 100 g | Ovsená kaša 100 g | Instantná ovsená kaša 100 g | Ovsené mlieko 100 ml | |
Energia | 379 kcal | 71 kcal | 68 kcal | 50 kcal |
Voda | 10,8 g | 83,6 g | 84 g | – |
Sacharidy | 67,7 g | 12 g | 11,7 g | 6,67 g |
Bielkoviny | 13,2 g | 2,54 g | 2,37 g | 1,25 g |
Tuky | 6,52 g | 1,52 g | 1,36 g | 2,08 g |
Vláknina | 10,1 g | 1,7 g | 1,7 g | 0,8 g |
Ovos v kozmetike
Vzhľadom na svoje priaznivé účinky na pokožku sú v dnešnej dobe ovsené extrakty súčasťou celého radu kozmetických produktov, predovšetkým krémov, odličovacích prostriedkov a telových mliek. Ovos má na koži preukázateľne protizápalové a antioxidačné účinky. Priaznivo tak pôsobí pri najrôznejšom podráždení pokožky, upokojuje citlivú pokožku, zmierňuje vyrážky a ekzémy, pomáha tiež pri problémoch s akné či lupienkou, v neposlednom rade pleť hydratuje a prispieva k udržaniu mladistvého vzhľadu.
Z ovsených vločiek, múky i otrúb je možné pripraviť najrôznejšie domáce pleťové masky, použiť ich môžete aj na peeling pokožky. Priaznivý vplyv na pokožku, ale aj na svaly či nervy majú aj ovsené kúpele a obklady.
Kde sa pestuje ovos a ďalšie zaujímavosti
Ovos patrí rovnako ako ostatné obilniny do veľmi početnej čeľade lipnicovitých rastlín. Najrozšírenejším druhom ovsa je dnes ovos siaty alebo tiež pluchatý. Pôvodne pochádza z Ázie a do Európy sa dostal ako burina pred približne tromi tisíckami rokov vďaka obchodníkom z Číny a Mongolska. Pestovať sa ale začal na území Európy až neskôr, zásluhu na tom mali predovšetkým Slovania, ktorí využili to, že ovsu sa darí aj v chladnejších oblastiach.
Po mnoho storočí až do konca stredoveku bol potom ovos najbežnejšie pestovanou obilninou. Bol dôležitou potravinou aj krmivom pre kone. Okrem ovsa pluchatého existuje aj ovos bezpluchý, ktorý sa vzhľadom na jeho spôsob použitia niekedy prezýva „európska ryža“.
Ovos sa pestuje ako jednoročná bylina, dorastá do výšky až 150 cm. Ovos, na rozdiel od pšenice, raže či jačmeňa, netvorí obilky v klasických klasoch. Vyhovujú mu oblasti, ktoré majú v zime dostatok zimnej vlahy, ktorá na jar, v čase siatia, je absorbovaná v pôde.
Najväčším producentom ovsa je Európska únia, nasledovaná Ruskom a Kanadou. Pokiaľ ide o Európsku úniu, najviac ovsa sa pestuje v Poľsku a ďalej vo Fínsku a Španielsku. V Českej republike sa najviac ovsa pestuje v pahorkatinách a podhorí.
Pre zaujímavosť, ovos sa objavuje aj v niekoľkých prvých pesničkách, ktoré sa učia malé deti, napríklad Skákal pes cez ovos alebo Ovčiari, štvoráci.
Skákal pes cez ovos, cez zelenú lúku.
Išiel za ním poľovník, péro na klobúku.
Psík náš, čo robíš, že si tak vesel stále.
Povedal by som vám, neviem sám, hop a skákal ďalej.
Ovčiari, štvoráci, vy ste našu vičku aj tú šošovku vypásli.
To je lož ako veža, nebola to vička ani šošovička bol ovos.