Červené jahody v tvare srdca a posýtené malými semienkami sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na svete.
Komerčne sa pestujú v dlhom zozname krajín, pričom v produkcii vedie Čína, USA a Mexiko.
Chcete vedieť, ako si ich môžete vypestovať?
Aké sú ich zdravotné benefity?
A ako ich môžete využiť v kuchyni?
To všetko a oveľa viac v našom článku!
Čo sú jahody?
Jahody sú plody jahôd (Fragaria), čo je rod rastlín z čeľade ružovitých. Pochádzajú z miernych oblastí severnej pologule a ich rôzne odrody sú široko pestované po celom svete. Jahody sú bohaté na vitamín C a bežne sa konzumujú čerstvé ako dezertné ovocie, používajú sa ako náplň do rôznych buchiet alebo koláčov a je možné ich konzervovať mnohými spôsobmi. Sú jasne červené, šťavnaté a sladké. Menšie, červenšie jahody majú niekedy tendenciu byť sladšie a šťavnatejšie, zatiaľ čo veľké kusy s dutým bielym vnútrom sú často suchšie a menej chutné.
Zdravotné benefity konzumácia jahôd
Konzumácia jahôd má množstvo zdravotných benefitov, ako napríklad:
Napomáhajú zdraviu srdca
Srdcové ochorenie je celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí. Jahody znižujú cholesterol, zlepšujú krvný tlak a funkciu krvných doštičiek. Jahody tiež zlepšujú antioxidačný stav krvi, znižujú oxidačný stres a zápal, zlepšujú funkciu ciev a lipidový profil a taktiež znižujú škodlivú oxidáciu zlého cholesterolu.
Regulujú krvný cukor
Keď sú sacharidy strávené, naše telo ich rozloží na jednoduché cukry a uvoľní ich do krvného obehu. Telo potom začne vylučovať inzulín, ktorý povie našim bunkám, aby vyzdvihli cukor z vášho krvného obehu a použili ho ako palivo alebo skladovanie. Nerovnováha v regulácii krvného cukru a diéty s vysokým obsahom cukru sú spojené so zvýšeným rizikom obezity, cukrovky 2. typu a srdcových ochorení. Jahody spomaľujú trávenie glukózy a znižujú výkyvy glukózy aj inzulínu po jedle bohatom na sacharidy v porovnaní s jedlom bohatým na sacharidy bez jahôd. Jahody tak môžu byť obzvlášť užitočné pre prevenciu metabolického syndrómu a cukrovky 2. typu.
Znižujú riziko rakoviny
Veľa štúdií naznačuje, že jahody môžu pomôcť predchádzať niekoľkým typom rakoviny vďaka svojej schopnosti bojovať proti oxidatívnemu stresu a zápalu. Ochranné účinky jahôd môžu byť riadené kyselinou ellagovou a ellagitaniny, u ktorých bolo preukázané, že zastavujú rast rakovinových buniek.
Vedľajšie účinky konzumácie jahôd
Jahody sú obvykle dobre znášané, ale alergia na ne je pomerne častá – najmä u malých detí. Jahody obsahujú proteín, ktorý môže spôsobiť nežiaduce účinky u ľudí, ktorí sú citliví na peľ brezy alebo jablká. Medzi bežné príznaky patrí svrbenie alebo brnenie v ústach, žihľavka, bolesti hlavy a opuchy pier, tváre, jazyka alebo hrdla, rovnako ako problémy s dýchaním v závažných prípadoch.
Okrem toho jahody obsahujú goitrogény, ktoré môžu narúšať funkciu štítnej žľazy u ľudí s problémami so štítnou žľazou.
Nutričné hodnoty jahôd
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt čerstvých jahôd a vybraných druhov čerstvého ovocia v 100 gramoch.
Nutričné hodnoty | Maliny (100 g) | Čučoriedky (100 g) | Jahody (100 g) | Jablká (100 g) | Pomaranče (100 g) |
Energia | 52 kcal | 57 kcal | 32 kcal | 52 kcal | 47 kcal |
Tuky | 0.7 g | 0.3 g | 0.3 g | 0.2 g | 0.1 g |
Sacharidy | 12 g | 14 g | 7.7 g | 14 g | 12 g |
Cukry | 4.4 g | 10 g | 4.9 g | 10 g | 9.4 g |
Vláknina | 6.5 g | 2.4 g | 2 g | 2.4 g | 2.4 g |
Bielkoviny | 1.2 g | 0.7 g | 0.7 g | 0.3 g | 0.9 g |
Vitamíny a minerály v jahodách
Pozrite sa aj na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré obsahuje 100 gramov čerstvých jahôd a vybraných čerstvých druhov ovocia.
Vitamíny a minerály | Maliny (100 g) | Čučoriedky (100 g) | Jahody (100 g) | Jablká (100 g) | Pomaranče (100 g) |
Vitamín A | 2.00 mcg | 3.00 mcg | 1.00 mcg | 3.00 mcg | 11.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.032 mg | 0.037 mg | 0.024 mg | 0.017 mg | 0.087 mg |
Vitamín B2 | 0.038 mg | 0.041 mg | 0.022 mg | 0.026 mg | 0.040 mg |
Vitamín B3 | 0.598 mg | 0.418 mg | 0.386 mg | 0.091 mg | 0.282 mg |
Vitamín B6 | 0.055 mg | 0.052 mg | 0.047 mg | 0.041 mg | 0.060 mg |
Vitamín B9 | 21.00 mcg | 6.00 mcg | 24.00 mcg | 3.00 mcg | 30.00 mcg |
Vitamín C | 26.2 mg | 9.7 mg | 58.8 mg | 4.6 mg | 53.2 mg |
Vitamín E | 0.87 mg | 0.57 mg | 0.29 mg | 0.18 mg | 0.18 mg |
Vitamín K | 7.8 mcg | 19.3 mcg | 2.2 mcg | 2.2 mcg | 0.0 mcg |
Vápnik | 25.00 mg | 6.00 mg | 16.00 mg | 6.00 mg | 40.00 mg |
Meď | 0.09 mg | 0.06 mg | 0.05 mg | 0.03 mg | 0.04 mg |
Železo | 0.69 mg | 0.28 mg | 0.41 mg | 0.12 mg | 0.10 mg |
Horčík | 22.00 mg | 6.00 mg | 13.00 mg | 5.00 mg | 10.00 mg |
Fosfor | 29.00 mg | 12.00 mg | 24.00 mg | 11.00 mg | 14.00 mg |
Draslík | 151.00 mg | 77.00 mg | 153.00 mg | 107.00 mg | 181.00 mg |
Selén | 0.20 mcg | 0.10 mcg | 0.40 mcg | 0.00 mcg | 0.50 mcg |
Sodík | 1.00 mg | 1.00 mg | 1.00 mg | 1.00 mg | 0.00 mg |
Zinok | 0.42 mg | 0.16 mg | 0.14 mg | 0.04 mg | 0.07 mg |
Ako si vybrať tie najlepšie jahody?
Vyberajte si také jahody, ktoré sú suché, pevné a bacuľaté . Mali by na sebe mať sviežo vyzerajúcu zelenú stopku. Vyhnite sa mäkkým, matne vyzerajúcim alebo scvrklým kusom. Pretože jahody po odtrhnutí nedozrievajú, vyhnite sa aj plodom, ktoré sú čiastočne biele, pretože to znamená, že sú nezrelé. Dobré jahody by tiež mali mať aj príjemnú jahodovú vôňu .
Ako jahody skladovať?
Čerstvé jahody skladujte v čiastočne uzavretej nádobe, a to najlepšie v jednej vrstve na papierovej utierke. Uchovávajte v chladničke až štyri dni . Pokiaľ si všimnete nejaké plesne, postihnuté kusy ihneď odstráňte. Jahody sú obzvlášť náchylné na vlhkosť, takže by ste ich nemali oplachovať, kým ich nebudete pripravení použiť.
Ak chcete jahody umyť, vložte ich do veľkého sitka a jemne opláchnite studenou vodou. Položte jahody v jednej vrstve na čistú kuchynskú utierku alebo vrstvu papierových utierok a jemne osušte.
Ak si chcete vychutnať špičkové jahody po celý rok, zamrazte si ich na neskôr. Je to ľahké: Jahody olúpte, položte ich v jednej vrstve na plech a dajte do mrazničky, kým nezmrznú (asi 6 hodín). Potom ich preneste do uzatvárateľného plastového vrecka a uchovávajte ich v mrazničke, kým nie sú pripravené na použitie. Vydrží až šesť mesiacov.
Ako jahody využiť v kuchyni?
Jahody by sa mali umyť až tesne pred konzumáciou. Tiež by ste mali odstrániť ich stopku . To urobíte tak, že položíte špičku noža na základňu stopky, jemne zasuniete, aby ste odstránili iba mäkkú bielu časť na základni stonky, a pomaly jahodu otáčajte. Akonáhle uzavriete kruh, vrch hneď vyskočí bez toho, aby ste prišli o príliš veľa jahody. Pokiaľ máte radi špeciálne kuchynské vychytávky, môžete použiť aj lúpačku na jahody, ale dobre poslúži aj jednoduchý odrezávací nôž.
Jahody sa často konzumujú čerstvé samotné alebo ako súčasť miešaného ovocného šalátu alebo na ozdobu dezertu, ako je ovocný koláč alebo torta. Načerpajte u nás inšpiráciu v podobe vynikajúcich receptov na torty z jahôd . Možno ich spracovať do džemov a kompótov alebo zapiecť do rôznych múčnikov. Napríklad do niektorého z našich receptov na jahodovú bublaninu alebo rezy z jahôd . Môžete ich tiež namáčať v čokoláde a nechať stuhnúť či použiť na namáčanie do čokoládového fondue. Pridajte ich do smoothies a mliečnych koktailov alebo jednoducho podávajte so šľahačkou.
Vyskúšajte naše skvelé recepty na konzervovanie jahôd alebo vychutnajte si túto zdravú dobrotu celý rok!
Dobre sa párujú s iným ovocím, najmä s kyslou rebarborou.
Keď k jahodám pridáte cukor, vytiahne sa ich prírodná šťava a rozdrvené jahody vytvoria omáčku, ktorou si môžete preliať koláč alebo zmrzlinu.
Ďalšie tipy, ako použiť jahody
- Jahody nakrájajte na kocky a pridajte ich do kuracieho šalátu.
- Nakrájajte ich a premiešajte s jogurtom alebo si z nich pripravte ovocný pohár .
- Premiešajte ich s ovsenými vločkami alebo celozrnnými cereáliami.
- Zmiešajte nakrájané jahody s iným ovocím a vytvorte salsu, ktorú môžete podávať ku kuraciemu mäsu.
- Nakrájané jahody ako topping na palacinky a vafle.
- Zmiešajte nakrájané jahody so špenátom, vlašskými orechmi a kozím syrom a vytvorte chutný šalát.
- Pridajte ich do pohára šampanského alebo mrazeného nápoja.
Pripravte si tiež jeden z našich receptov na buchtu s jahodami . Máme pre vás piškótový múčnik, ale aj vynikajúcu buchtu s posýpkou!
Pestovanie jahôd
Akú odrodu pestovať?
Existujú 2 hlavné druhy jahôd: júnové a stáleplodiace. Stručne povedané, júnové jahody majú najväčšie ovocie, ale produkujú iba jednu veľkú úrodu.
Stáleplodiace jahody vás potešia svojimi plodmi v niekoľkých vlnách, a to od júna až do prvých mrazíkov. Avšak ich plody sú menšie a je ich menej.
Do začiatku odporúčame pestovať jednu z nasledujúcich odrôd jahôd:
- Korona – stredne skorá odroda s lahodnými plodmi, ktorá odoláva mrazu aj rôznym chorobám
- Sonáta – tiež stredne skoré odroda, ktorá je mrazuodolná
- Dukát – odolná odroda, ktorá zvláda mrazy aj najrôznejšie choroby
- Mara de Bois – stáleplodiaca previsnutá odroda so stredne veľkými plodmi
- Lambada – stredne skorá odroda so sladkými plodmi
Kde jahody zasadiť?
Jahody milujú slnečné svetlo a potrebujú plné slnko, aby produkovali najväčšie výnosy. Nesádzajte ich tiež medzi veľké stromy, aby koreňový systém stromu nekonkuroval a neodčerpával potrebnú vlhkosť z rastúcich jahôd. Jahody tiež preferujú hlinitopiesčitú pôdu, ktorá obsahuje veľmi vysoké množstvo organickej hmoty.
Na vybrané miesto je možné pridať ďalší kompost, rašelinu a trochu piesku, aby ste vytvorili najlepšie prostredie na pestovanie jahôd. Pôdy v kvetináčoch majú obvykle dostatočné zloženie, ak plánujete výsadbu jahôd v nádobe. Jahodníky by tiež nemali byť v stojatej vode, takže vyberajte miesto, ktoré má dobrú drenáž. Pokiaľ také miesto nemáte, vybudujte pre nich vyvýšené záhony, ktoré umožnia lepšie odvodnenie. Tieto záhony by malý byť vyvýšené minimálne o 15 až 20 cm. V prípade pestovania v nádobách sa uistite, že na dne nádoby sú drenážne otvory.
Nedarí sa im tiež v prílišnom suchu, preto si vyberte miesto, kde ich budete môcť ľahko zalievať.
Ako jahody zasadiť?
Do hornej pôdy zapracujte 5 až 8 cm kompostu. Pred výsadbou pridajte viac organického materiálu, zvlášť pokiaľ pôda príliš dobre nezadržuje vlhkosť. Dobrou možnosťou je rašelina, kompost alebo odležaná slama a hnoj. Na pestovanie jahôd je tiež dôležité pH pôdy. Aby sa jahody dobre pestovali, musí byť pôda mierne kyslá, ideálne s pH medzi 5,0 a 7,0, ale 5,8 až 6,2 je ideálna pre maximálny rast a produkciu.
Sadenice jahôd sa buď v lete, keď potrebujete veľa vlahy, alebo najlepšie na podznik, prípadne aj na jar, akonáhle prestane mrznúť. V apríli je možné tiež vysadiť tzv. frigo sadivo.
Zvážte mulčovanie jahôd, nebudete sa musieť týždeň čo týždeň zbavovať nevítanej buriny. Ideálnym variantom, ako záhon mulčovať, je pokryť ho čiernou netkanou textíliou či fóliou alebo ho mulčovať organickým mulčom v podobe slamy, ihličia alebo drevených hoblín.
Ako sa o jahody starať?
Aby ste mali v nasledujúcich rokoch čo najsilnejšie rastliny, musíte v prvom roku odstrániť všetky puky. Bez pukov si zber jahôd neužijete. Počnúc druhým rokom však získate viac a lepších plodov. Nezabudnite tiež odstraňovať burinu. Dôležitá je aj pravidelná zálievka.
Ako jahody hnojiť?
Jahody nehnojte priamo po výsadbe ani keď plodia. Inak sú vhodné špeciálne hnojivá na jahody, ktoré aplikujte formou zálievky. Pôdu však pred pohnojením nezabudnite prevlhčiť.
Ako jahody zbierať?
Jahody pred zberom nechajte úplne dozrieť. Väčšina odrôd by mala na rastline zostať ešte jeden až dva dni po tom, čo získajú plnú farbu. Jahody sú trochu krehké a ľahko sa poškodia a pomliaždia. Pri zbere z jahôd je potrebné používať ruky a jemnú starostlivosť. Ak chcete odtrhnúť zrelú jahodu, uvoľnite ju pomocou nechtov palca a ukazováka, aby ste odrezali stonku priamo nad jahodou, namiesto aby ste ťahali za jahodu samotnú. Jahody by mali byť pri zbere suché. Keď sú mokré, rýchlo plesniví a na rozdiel od paradajok po odtrhnutí nedozrejú. Akonáhle jahody zožnete, je najlepšie je neumyté na chladné, suché a tienisté miesto (najlepšie chladničky).
Zaujímavosti
- Jahody boli pôvodne pestované v starom Ríme .
- Madame Tallien , významná postava na dvore cisára Napoleona, sa preslávila kúpeľom v šťave z čerstvých jahôd. Vždy spotrebovala asi 10 litrov.
- Americkí Indiáni už jedli jahody, keď dorazili kolonisti. Rozdrvené jahody zmiešali s kukuričnou múkou a zapekli na chlieb. Po vyskúšaní tohto receptu si kolonisti vytvorili svoju vlastnú verziu.
- Vo Francúzsku sa jahody pestovali v 13. storočí a používali sa aké liečivá bylina. Tiež tam boli považované za afrodiziakum .
- Traduje sa, že listy, korene a plody jahôd mesačného boli používané pre zažívacie ťažkosti alebo ako kožné tonikum.
- Legenda hovorí, že keď rozlomíte dvojitú jahodu napoly a podelíte sa o ňu s príslušníkom opačného pohlavia, zamilujete sa do seba.
- Jahoda bola symbolom pre Venušu , bohyňu lásky, kvôli svojmu tvaru srdca a červenej farbe.
- V Belgicku nájdete múzeum venované jahodám.
Inšpirujte sa niektorými z našich receptov na tie najlepšie jahodové dezerty !