Kokosové orechy sa pestujú po celom svete a stávajú sa čím ďalej obľúbenejšie pre svoju nezameniteľnú chuť, kulinárske využitie a mnoho potenciálnych zdravotných výhod.
Viete, ako ho správne skladovať?
Aké vitamíny obsahuje?
Či ako ho správne otvoriť?
To všetko a oveľa viac v našom článku!
Kokosový orech, plod plný lahodnej sladkej vody
Kokosový orech je jedlý plod kokosovej palmy alebo kokosovníka orechoplodého, čo je strom z čeľade arekovitých, ktorý rastie v tropických oblastiach po celom svete – od Havaja po Madagaskar. Kokosová dužina má vysoký obsah tuku a je možné ju sušiť, konzumovať čerstvú alebo spracovať na kokosové mlieko či olej.
Tekutina z orechov, známa ako kokosová voda, sa používa v nápojoch. Kokos je veľmi sladký a rovnako ako ostatné orechy má tvrdú vonkajšiu škrupinu, ktorú treba rozlúsknuť. Hoci má v názve slovo „orech“, jedná sa o ovocie, nie orech.
Mladý zelený kokos
Mladý kokosový orech je kokos, ktorý sa žne skôr, ako úplne dozreje. Zberá sa ako pre svoju dužinu, tak pre tekutinu vo vnútri, ktorej sa hovorí kokosová voda. Zoženiete ich skôr v tropických oblastiach a to bežne na trhoch, u nás sa zháňa ťažšie ako zrelé hnedé kokosy.
Šupka mladého kokosu je tenšia a menej vyvinutá. Má tiež jemnejšie mäso, ktoré môže mať mierne želatínovú formu. Mladé kokosové orechy sa otvárajú oveľa ľahšie ako zrelé kokosy, pretože nemajú vyvinutú hustú šupku.
Dajú sa rozlúsknuť sekáčikom, ideálne nad nádobou, aby sa zachytila kokosová šťava. Niektorí ľudia do neho radšej vyvŕtajú dieru a vypijú vodu rovno slamkou.
Zdravotné benefity konzumácia kokosu
Konzumácia kokosu má množstvo zdravotných benefitov, ako napríklad:
- Napriek tomu, že má kokos vysoký obsah tuku, obsahuje aj MCT (forma tuku so stredne dlhým reťazcom), ktoré sa metabolizujú inak ako iné typy tukov. Kokos vám tiež dodá sacharidy a bielkoviny spolu s mnohými potrebnými minerálmi , ako je mangán, meď, železo a selén.
- Kokosový olej znižuje rast niekoľkých rôznych typov baktérií .
- Kokosový orech má nízky obsah sacharidov a je bohatý na antioxidanty, zdravé tuky a vlákninu, ktoré kontrolujú hladinu cukru v krvi .
- Kokos tiež obsahuje polyfenolové antioxidanty, ktoré chránia naše bunky pred poškodením, čo môže pomôcť pri prevencii chronických ochorení .
Vedľajšie účinky konzumácie kokosu
- Niektorí ľudia na neho môžu byť alergickí , aj keď je to pomerne vzácne. Táto alergia však nesúvisí s alergiou na iné orechy ako sú mandle, para orechy, kešu a podobne.
- Má vysoký obsah kalórií .
- Môže zvýšiť hladinu zlého cholesterolu , čo je rizikový faktor pre srdcové ochorenie.
Nutričné hodnoty kokosu
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na nutričné hodnoty čerstvého kokosu a niektorých produktov z neho vyrobených.
Nutričné hodnoty | Kokos, čerstvý (100 g) | Kokosový olej (100 ml) | Kokosové mlieko (100 ml) | Kokosová voda, nesladená (100 ml) |
Energia | 354 kcal | 833 kcal | 31 kcal | 18 kcal |
Tuky | 33 g | 99 g | 2.1 g | 0 g |
Sacharidy | 15 g | 0.8 g | 2.9 g | 4.2 g |
Cukry | 6.2 g | 0 g | 2.5 g | 3.9 g |
Vláknina | 9 g | 0 g | 0 g | 0 g |
Bielkoviny | 3.3 g | 0 g | 0.2 g | 0.2 g |
Vitamíny a minerály v kokose
Pozrite sa aj na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov čerstvého kokosu a niektorých kokosových produktov a obsahuje.
Vitamíny a minerály | Kokos, čerstvý (100 g) | Kokosový olej (100 ml) | Kokosové mlieko (100 ml) | Kokosová voda, nesladená (100 ml) |
Vitamín A | 0.00 mcg | 0.00 mcg | 63.00 mcg | 0.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.066 mg | 0.000 mg | 0.000 mg | 0.030 mg |
Vitamín B2 | 0.020 mg | 0.000 mg | 0.000 mg | 0.000 mg |
Vitamín B3 | 0.540 mg | 0.000 mg | 0.000 mg | 0.000 mg |
Vitamín B6 | 0.054 mg | 0.000 mg | 0.000 mg | 0.000 mg |
Vitamín B9 | 26.00 mcg | 0.00 mcg | 0.00 mcg | 0.00 mcg |
Vitamín C | 3.3 mg | 0.0 mg | 0.0 mg | 9.9 mg |
Vitamín E | 0.24 mg | 0.11 mg | 0.00 mg | 0.00 mg |
Vitamín K | 0.2 mcg | 0.6 mcg | 0.0 mcg | 0.0 mcg |
Vápnik | 14.00 mg | 1.00 mg | 188.00 mg | 7.00 mg |
Meď | 0.43 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.01 mg |
Železo | 2.43 mg | 0.05 mg | 0.30 mg | 0.03 mg |
Horčík | 32.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 6.00 mg |
Fosfor | 113.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 5.00 mg |
Draslík | 356.00 mg | 0.00 mg | 19.00 mg | 165.00 mg |
Selén | 10.10 mcg | 0.00 mcg | 0.00 mcg | 0.00 mcg |
Sodík | 20.00 mg | 0.00 mg | 19.00 mg | 26.00 mg |
Zinok | 1.10 mg | 0.02 mg | 0.00 mg | 0.02 mg |
Ako si vybrať ten najlepší kokosový orech?
Zrelé kokosové orechy sú k dostaniu vo väčších obchodoch s potravinami po celý rok. Mladé zelené kokosy sú skôr špecialitou, ktorou sa vám možno podarí zohnať na ázijských trhoch. Kokosy sú chúlostivé a nemajú dlhú trvanlivosť.
Vyberajte si také kusy, ktoré sú na svoju veľkosť ťažké . Vyhnite sa kokosovým orechom s prasklinami a tým, ktorých otvory (priehlbne) sú vlhké alebo plesnivé. Kokos pretrepte ; mali by ste počuť špliechať tekutinu. Najľahšie ho zoženiete v rôznych spracovaných formách .
Ako kokosy skladovať?
Ako budete kokos skladovať, závisí od toho, akú formu si kúpite. Vysoký obsah oleja spôsobuje, že kokos rýchlo žltne, pokiaľ nie je skladovaný za správnych podmienok. Čerstvý neotvorený kokos je možné skladovať pri izbovej teplote až štyri mesiace v závislosti od jeho pôvodnej čerstvosti pri nákupe.
Strúhaný, čerstvý kokos by mal byť vložený do tesne uzavretej nádoby alebo plastového vrecka. Môže byť skladovaný v chladničke až štyri dni alebo ho zmrazte až na šesť mesiacov. Neotvorený konzervovaný kokos je možné skladovať pri izbovej teplote až 18 mesiacov. Po otvorení by ste ho mali uchovávať v chladničke, kde vám vydržia päť až sedem dní.
Balený kokos v plastových vreckách je možné skladovať až šesť mesiacov pri izbovej teplote.
Ako kokosový orech využiť v kuchyni a aké produkty sa z neho vyrábajú?
Kokos sa dá v kuchyni použiť mnohými rôznymi spôsobmi, a to ako v dezertoch, polievkach aj hlavných jedlách. Je obľúbený najmä v thajskej kuchyni. Primiešajte ho do smoothie či do karí, ale môžete si z neho tiež fermentovať svoj vlastný kokosový jogurt aj ho usušiť na kokosové lupienky.
Ako kokosový orech otvoriť?
- Prepichnite všetky tri priehlbiny kokosu.
- Môžete to urobiť tak, že vezmete skrutkovač a jemne ním zatlačíte do dier alebo na skrutkovač ľahko poklepte kladivom, aby sa procesu pomohli.
- Keď sú priehlbiny prepichnuté, nechajte vytiecť vodu.
- Kokos položte na utierku, aby sa nekotúľal.
- Poklepte okolo stredu orecha kladivom a za pochodu ho otáčajte, kým nepraskne na polovicu.
- Kokosové mäso potom vyberte prejdením nožom po šupke.
- Pokiaľ je mäso veľmi jemné, môžete použiť lyžicu.
Keď už viete, ako kokosový orech použiť, poďme sa spoločne pozrieť na produkty, ktoré sa z neho pripravujú a ako ich môžete použiť.
Kokosový olej
V obchodoch zoženiete niekoľko rôznych druhov kokosového oleja: rafinovaný a nerafinovaný (panenský a extra panenský). Rafinovaná verzia pochádza zo sušených kokosových jadier a výrobcovia často používajú vysoké teplo, aby olej z kokosu extrahovali. Nerafinovaný olej sa vyrába s minimálnym alebo žiadnym teplom a to buď rýchlym sušením alebo mokrým mletím.
Kokosový olej dokáže skvele nahradiť maslo v širokej škále vegánskych a bezmliečnych receptov. Možno na ňom restovať, zapracovať ho do domácej čokolády, pridať do smoothie a rôznych teplých nápojov, pokvapkať ním ovsené vločky či primiešať do muffinov, sušienok a granola tyčiniek.
Kokosové mlieko
Kokosové mlieko sa vyrába tak, že sa kokosové mäso nastrúha a namočí do vody a potom sa vytlačí cez utierku alebo sitko. Mlieko je možné v obchodoch nájsť buď v plechovkách alebo v kartónoch. Konzervovaná verzia je bohatšia a má tendenciu sa v plechovke oddeľovať, verzia v kartóne je pripravená na pitie a je obľúbenou alternatívou kravského mlieka. Kokosové mlieko si môžete vyrobiť aj sami, a to buď zmiešaním strúhaného kokosu s vodou alebo zmiešaním kokosového mäsa s vodou.
Hustá, krémová textúra a sladká chuť z neho robí dokonalú náhradu akéhokoľvek mlieka. Skvele chutí v kari, polievkach, horúcej čokoláde, domácej zmrzline, smoothies, koláčoch a tortách, kokosovej ryži a perfektná je z neho aj šľahačka.
Kokosová múka
Keď je kokosové mäso rozmixované a pasírované na kokosové mlieko, dužina sa suší na kokosovú múčku. Táto bezlepková a bezobilná múka je široko používaná v Paleo pokrmoch a nízkosacharidových diétach.
Kokosová múka je skvelá do rôznych pečených múčnikov alebo sa dá použiť na obaľovanie. Jej vysoký obsah vlákniny znamená, že budete musieť použiť viac tekutín. Na každú lyžicu kokosovej múky, ktorú pridáte do receptu, budete musieť použiť aj lyžicu tekutiny navyše.
A ako si vyrobiť domácu kokosovú múku ?
- Z kokosového mlieka vyberte precedenú dužinu a rozložte ju na plech.
- Pečte pri najnižšej teplote v rúre, pokiaľ nebude dužina úplne suchá, a potom ju rozmixujte vo vysokorýchlostnom mixéri dohladka.
Kokosová voda
Kokosová voda sa obvykle získava z mladých kokosov, pretože obsahujú vyššie množstvo vody v porovnaní so zrelými kokosmi.
Kokosová voda má prirodzene sladkú chuť, takže ju môžete použiť v podstate v akomkoľvek kontexte, kde by ste použili normálnu vodu. Ak chcete zachovať jej prínosy pre zdravie, najlepším spôsobom, ako ju využiť, sú smoothies, džúsy a raw dezerty, inak ju môžete použiť aj pri pečení, do polievok a dusených pokrmov.
Strúhaný kokos
Strúhaný alebo sušený kokos pochádza z kokosového mäsa, ktoré bolo nastrúhané a potom vysušené.
Jednoducho si ho môžete pripraviť aj sami :
- Nastrúhajte kokosové mäso pomocou strúhadla.
- Sušte v sušičke potravín alebo v rúre pri najnižšom nastavení až do úplného vysušenia (doba sa bude líšiť v závislosti od veľkosti ‚kúskov‘, ale v rúre to môže trvať 2–3 hodiny av sušičke 6–8 hodín).
Pridajte ho do sušienok, muffinov, koláčov, granola tyčiniek, müsli alebo napríklad do makrónok, posypte ním cereálie, kašu, ovocie či jogurt, môžete ho tiež použiť ako strúhanku k tofu, rybám alebo mäsu. Pridať sa dá aj do smoothie, zmrzliny i horúcej čokolády.
Možné použitie kokosu v receptoch
- rožky s kokosom
- nepečené kokosové guličky
- buchty z kokosu
- vianočné pečivo s kokosom
- kokosové pusinky
- rezy s kokosom
Skúšali ste niekedy kokosové maslo ? Vyrába sa mixovaním strúhaného kokosu v kuchynskom robote, kým nevznikne maslo, ktoré je hladké a krémové.