Citrón je blahodarné ovocie pre naše telo a môžete ho použiť rôznymi spôsobmi.
Viete, ako ho správne skladovať?
Aké sú jeho zdravotné benefity?
A aké vitamíny obsahuje?
To všetko a oveľa viac v našom článku!
Citrón, kyslá dobrota plná vitamínov
Citróny sú jedlé plody malého stromu či rozložitého kríka z čeľade routovitých. Tieto plody sú jasne žlté, oválneho tvaru a sú obľúbené po celom svete vďaka svojej charakteristickej komplexnej kyslej chuti. Používajú sa na dodanie jasu a hĺbky všetkým možným druhov sladkých i slaných jedál a nápojov.
Zdravotné benefity konzumácia citróna
Konzumácia citrónov má množstvo zdravotných benefitov, ako napríklad:
Napomáhajú zdraviu srdca
Srdcové ochorenia, vrátane infarktov a mozgových mŕtvic, sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí. Príjem ovocia s vysokým obsahom vitamínu C je spojený so zníženým rizikom srdcových ochorení. Nízke hladiny vitamínu C v krvi sú tiež spojené so zvýšeným rizikom mŕtvice, najmä u ľudí s nadváhou alebo vysokým krvným tlakom.
Bolo preukázané, že príjem izolovanej vlákniny z citrusových plodov znižuje hladinu cholesterolu v krvi a esenciálne oleje v citrónoch môžu chrániť častice zlého cholesterolu pred oxidáciou.
Znižujú riziko obličkových kameňov
Kyselina citrónová v citrónoch môže znížiť riziko obličkových kameňov.
Pomáhajú proti anémii
Anémia je často spôsobená nedostatkom železa a najčastejšie sa vyskytuje u žien pred menopauzou. Citróny obsahujú malé množstvo železa, ale sú tiež skvelým zdrojom vitamínu C a kyseliny citrónovej, ktoré môžu zvýšiť vstrebávanie železa z iných potravín. Vďaka tomu pomáhajú predchádzať anémii.
Znižujú riziko rakoviny
Citróny môžu znížiť riziko mnohých typov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka. Predpokladá sa, že je to spôsobené rastlinnými zlúčeninami, ako je hesperidín a d-limonén.
Citróny sú všeobecne dobre znášané, ale citrusové plody môžu u malého počtu ľudí spôsobiť alergické reakcie . Môžu tiež spôsobiť kontaktnú alergiu a podráždenie kože u ľudí s dermatitídou. Keďže sú pomerne kyslé, ich častá konzumácia môže poškodiť zdravie zubov, pokiaľ dôjde k poškodeniu zubnej skloviny.
Pomôže nám citrón schudnúť?
Citróny sú často propagované ako potravina na chudnutie a existuje niekoľko teórií, prečo tomu tak je. Jednou z bežných teórií je, že rozpustná pektínová vláknina v nich obsiahnutá expanduje v našom žalúdku, čo nám pomáha cítiť sa dlhšie sýti.
Citrónová šťava však žiadny pektín neobsahuje, tým pádom po nej nebudete tak zasýtení ako keby ste konzumovali celý citrón. Ďalšia teória naznačuje, že s chudnutím nám pomôže pitie horúcej vody s citrónom. Je však známe, že pitná voda dočasne zvyšuje počet spálených kalórií, takže s chudnutím môže pomáhať samotná voda, nie citrón.
Iné teórie naznačujú, že chudnutie napomáhajú rastlinné zlúčeniny v citrónoch. Výskumy ukazujú, že rastlinné zlúčeniny v citrónových extraktoch môžu mnohými spôsobmi naozaj pomôcť zabrániť alebo znížiť priberanie na váhe.
Nutričné hodnoty citróna
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt citrónovej kôry, citrónu bez kôry a citrónovej šťavy v 100 gramoch.
Nutričné hodnoty | Citrón, olúpaný, čerstvý (100 g) | Citrónová kôra (100 g) | Citrónová šťava (100 g) |
Energia | 29 kcal | 47 kcal | 22 kcal |
Tuky | 0.3 g | 0.3 g | 0.2 g |
Sacharidy | 9.3 g | 16 g | 6.9 g |
Cukry | 2.5 g | 4.2 g | 2.5 g |
Vláknina | 2.8 g | 11 g | 0.3 g |
Bielkoviny | 1.1 g | 1.5 g | 0.4 g |
Vitamíny a minerály v citróne
Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov citrónovej kôry, citrónu bez kôry a citrónovej šťavy obsahuje.
Vitamíny a minerály | Citrón, olúpaný, čerstvý (100 g) | Citrónová kôra (100 g) | Citrónová šťava (100 g) |
Vitamín A | 1.00 mcg | 3.00 mcg | 0.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.040 mg | 0.060 mg | 0.024 mg |
Vitamín B2 | 0.020 mg | 0.080 mg | 0.015 mg |
Vitamín B3 | 0.100 mg | 0.400 mg | 0.091 mg |
Vitamín B5 | 0.190 mg | 0.319 mg | 0.131 mg |
Vitamín B6 | 0.080 mg | 0.172 mg | 0.046 mg |
Vitamín B9 | 11.00 mcg | 13.00 mcg | 20.00 mcg |
Vitamín C | 53.0 mg | 129.0 mg | 38.7 mg |
Vitamín E | 0.15 mg | 0.25 mg | 0.15 mg |
Vitamín K | 0.0 mcg | 0.0 mcg | 0.0 mcg |
Vápnik | 26.00 mg | 134.00 mg | 6.00 mg |
Meď | 0.04 mg | 0.09 mg | 0.02 mg |
Železo | 0.60 mg | 0.80 mg | 0.08 mg |
Horčík | 8.00 mg | 15.00 mg | 6.00 mg |
Fosfor | 16.00 mg | 12.00 mg | 8.00 mg |
Draslík | 138.00 mg | 160.00 mg | 103.00 mg |
Selén | 0.40 mcg | 0.70 mcg | 0.10 mcg |
Sodík | 2.00 mg | 6.00 mg | 1.00 mg |
Zinok | 0.06 mg | 0.25 mg | 0.05 mg |
Ako si vybrať dobré citróny a ako ich skladovať?
Citróny sa dajú zohnať takmer v každom obchode s potravinami a to po celý rok. Sú v sezóne medzi jeseňou a začiatkom leta v závislosti na lokalite. Hľadajte citróny, ktoré sú na svoju veľkosť ťažké . Menšie citróny bývajú šťavnatejšie, väčšie citróny obsahujú viac drene. Vyvarujte sa rôznych rezných rán alebo škvŕn, ktoré by mohli viesť k hnilobe alebo plesni.
Citróny budú najšťavnatejšie, keď ich budete skladovať pri izbovej teplote . Ak ich plánujete uchovávať dlhšie ako niekoľko dní, uložte ich v igelitovom sáčku na zips do chladničky. Citróny takto vydržia až mesiac, ale na dosiahnutie najlepších výsledkov ich pred odšťavovaním nechajte zahriať na izbovú teplotu.
Citrónovú šťavu je možné zmraziť pre neskoršie použitie. Jednoducho ju zmrazte vo vzduchotesnej nádobe alebo vo formičkách na ľad. Po zmrznutí preložte z formičiek do vrecka na zips a rozmrazujte kocku alebo dve naraz. Aj citrónovú kôru je možné zamraziť (najlepšie fungujú veľké kúsky kôry), ale celé citróny nezamrazujte.
Ďalším obľúbeným spôsobom skladovania tohto ovocia je ich konzervovanie . Zmiešajte nakrájané citróny so soľou a cukrom v pohári a nechajte odležať, kým nezmäknú. V chladničke vydržia minimálne šesť mesiacov a takto spracované sú obľúbenou surovinou marockej kuchyne. Môžete ich kombinovať napríklad s hydinou.
Ako citróny využiť v kuchyni?
Citróny pred použitím umyte a osušte, aby ste odstránili vonkajšiu vrstvu vosku, ktorá sa obvykle na citróny strieka.
Potom ich môžete použiť v dlhom zozname sladkých i slaných jedál, od cestovín a polievok až po koláče, muffiny a koktaily. Z hľadiska slaných potravín sa citrón dobre hodí k ingredienciám ako sú cesnak, kapary, parmezán, petržlenová vňať, maslo a všetky druhy škrobov.
Je nevyhnutnosťou v kombinácii s morskými plodmi a kľúčovou zložkou šalátových dresingov a zálievok. Šťavu môžete pridať napríklad do hummusu, kôru do ryže, plátky do pečenej ryby a polovice citróna do dutiny kurčaťa.
Mnoho ľudí pije citrónovú vodu – či už horúcu alebo studenú – niekoľkokrát denne. Obvykle sa pripravuje tak, že sa do šálky vody pridá čerstvo vylisovaná šťava z 1/2–1 citróna. Pitie vody s čerstvo vylisovaným citrónom môže mať určité zdravotné výhody.
Citrónovú kôru z citróna získate tak, že ju nastrúhate na extra jemnom strúhadle. Dajte si pozor, aby ste odstránili iba vonkajšiu vrstvu a nie horkú bielu dreň. Tú však môžete pridať napríklad do marmelády. Šupku môžete tiež odstrániť ostrým nožom alebo škrabkou na zeleninu a použiť ju celú alebo nasekanú. Možno ju napríklad kandizovať. Tiež sa používa na výrobu klasického itaského likéru limoncello.
Citrón tiež môžete odšťaviť a to tak, že ho rozrežete na polovicu tak, aby koniec stonky bol na jednej strane a špicatý koniec na druhej strane (cez segmenty). Na extrahovanie šťavy použite klasický odšťavovač alebo odšťavovač na citrusy alebo ju jednoducho vytlačte rukou. Všimnite si, že týmto spôsobom tiež dostanete trochu drene a semienka, takže možno budete musieť šťavu precediť.
Citrónovú šťavu je možné použiť v mnohých múčnikoch a dezertoch, slaných pokrmoch ako sú rôzne hydinové, rybie a zeleninové jedlá a tiež v nápojoch. Limonáda vyrobená z citróna, cukru a vody je obľúbeným nápojom za teplého počasia a samotná šťava sa bežne pridáva do čaju.
Klinky a plátky sa často podávajú s morskými plodmi a ako ozdoba do nápojov.
Ďalšie tipy, ako použiť citrón
- Uvarte si zeleninu (napríklad cuketu, brokolicu, tekvicu) a vytlačte na ňu citrónovú šťavu pre pridanie chuti.
- Tesne pred podávaním citrónovou šťavou dochuťte ryby, krevety či kura .
- Použite šťavu a kôru z citróna na doplnenie čučoriedok v koláčoch a palacinkách .
- Pridajte polovicu citróna do vývaru z kostí ako kyselinu, aby ste extrahovali všetky minerály z kostí.
- Pridajte plátky citróna do svojho ľadového čaju .
- Na oživenie zvädnutého šalátu použite citrónovú šťavu. Pridajte šťavu z polovice citróna do misky so studenou vodou. Potom pridajte namočený šalát a dajte na 1 hodinu do chladu. Pred podávaním šalát osušte.
- Pridajte trochu citrónovej šťavy k nakrájanému avokádu či jablkám , aby vám nezhnedli.
- Urobte si citrónovú buchtu .
- Pripravte si holandskú omáčku k vajciam Benedikt.
- Postriekajte nakrájaný ružičkový kel citrónovou šťavou, aby nezhnedol.
- Pri pečení kurčaťa vytlačte šťavu z 2 citrónov dovnútra dutiny a vložte zostávajúci prázdny citrón dovnútra.
- Pripravte si ľahkú citrónovo-máslovú omáčku , ktorú môžete podávať s bravčovým alebo kuracím mäsom.
- Pri varení kapusty pridajte do hrnca niekoľko plátkov citróna, aby ste znížili zápach kapusty .
- Pripravte si jednoduchú zálievku z citrónovej šťavy, extra panenského olivového oleja, prelisovaného cesnaku a soli.
- Upečte si to najlepšie citrónové pečivo.
- Pridajte 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy a kôru z 1 citróna do pudingu .
Ak máte na citrónoch aj nejaké listy , nevyhadzujte ich! Môžete ich použiť nasledujúcimi spôsobmi:
- vložte ich do oleja alebo octu, aby ste im dodali čerstvú citrusovú chuť
- pridajte ich do polievok alebo dusených pokrmov
- pripravte si z nich čaj
- vložte ich do alobalového balíčka s rybami/morskými plodmi
Pestovanie citrónov
Ako kultúrny strom sa teraz citrónovníky pestujú v obmedzenej miere vo väčšine tropických a subtropických krajinách, kde majú optimálne podmienky – svetlo, teplo a vlahu. Relatívne chladné, nerovnomerné klimatické zóny pobrežného Talianska a Kalifornie sú pre pestovanie citrónov tiež priaznivé. Predpokladá sa, že pochádzajú z Indie, severnej Barmy a Číny, ktorá naďalej zostáva jedným z najväčších vývozcov citrónov.