Zaraďte hrušku do svojho jedálnička. Čím všetkým je pre telo prospešná?

Hruška je zdravé a chutné ovocie, ktoré je možné použiť rôznymi spôsobmi.

Viete, ako ju správne skladovať?

Aké sú jej zdravotné benefity?

A aké vitamíny obsahuje?

To všetko a oveľa viac v našom článku!

Hruška, (ne)obyčajné ovocie plné vitamínov

Hruška je plod hrušky obyčajnej z čeľade ružovitých, ktorý má typicky svetlo zelenú alebo hnedastú šupku, pevnú šťavnatú dužinu a podlhovastý tvar, ktorého široká základňa sa zužuje nahor smerom k stonke. Hrušky sa bežne konzumujú čerstvé alebo sa konzervujú. Ich chuť sa pohybuje od kyslej cez sladkú až po korenenú, a textúra zase môže byť chrumkavá, maslová, alebo niečo medzi.

Jedna celá čerstvá zelená hruška a jedna polovica.
www.galafruit.net

Zdravotné benefity konzumácia hrušiek

Konzumácia hrušiek má množstvo zdravotných benefitov, ako napríklad:

  • Sú bohaté na vitamín B9, vitamín C, meď a draslík . Obsahujú tiež polyfenolové antioxidanty, ktoré chránia pred oxidačným poškodením . Konzumujte hrušku celú, pretože jej šupka sa môže pochváliť až šesťkrát väčším množstvom polyfenolov ako dužina.
  • Obsahujú diétnu vlákninu vrátane prebiotík, ktoré podporujú pravidelné vyprázdňovanie a zdravie čriev a bojujú proti zápche.
  • Majú v sebe množstvo prospešných rastlinných zlúčenín. Tie v červených hruškách chránia zdravie srdca , zatiaľ čo zlúčeniny v zelených hruškách podporujú zdravie očí .
  • Sú bohatým zdrojom flavonoidov, čo sú antioxidanty, ktoré znižujú zápal a chránia pred niektorými chorobami .
  • Obsahujú mnoho účinných látok, ktoré pomáhajú v boji proti rakovine .
  • Znižujú riziko cukrovky 2. typu vďaka vysokému obsahu vlákniny a anthokyanov.
  • Sú bohaté na silné antioxidanty, ako sú prokyanidíny a kvercetín, ktoré zlepšujú zdravie srdca. Pravidelná konzumácia hrušiek tiež znižuje riziko mŕtvice .
  • Ich pravidelná konzumácia zvyšuje pocit sýtosti vďaka vysokému množstvu a vlákniny, čo vám môže pomôcť schudnúť.

Nutričné hodnoty hrušky

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt čerstvých hrušiek a jabĺk v 100 gramoch.

Nutričné hodnoty Hruška
(100 g)
Jablko
(100 g)
Energia 57 kcal 52 kcal
Tuky 0.1 g 0.2 g
Sacharidy 15 g 14 g
Cukry 9.8 g 10 g
Vláknina 3.1 g 2.4 g
Bielkoviny 0.4 g 0.3 g

Vitamíny a minerály v hruške

Pozrite sa aj na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov čerstvých hrušiek vs. jabĺk obsahuje.

Vitamíny a minerály Hruška
(100 g)
Jablko
(100 g)
Vitamín A 1.00 mcg 3.00 mcg
Vitamín B1 0.012 mg 0.017 mg
Vitamín B2 0.026 mg 0.026 mg
Vitamín B3 0.161 mg 0.091 mg
Vitamín B6 0.029 mg 0.041 mg
Vitamín B9 7.00 mcg 3.00 mcg
Vitamín C 4.3 mg 4.6 mg
Vitamín E 0.12 mg 0.18 mg
Vitamín K 4.4 mcg 2.2 mcg
Vápnik 9.00 mg 6.00 mg
Meď 0.08 mg 0.03 mg
Železo 0.18 mg 0.12 mg
Horčík 7.00 mg 5.00 mg
Fosfor 12.00 mg 11.00 mg
Draslík 116.00 mg 107.00 mg
Selén 0.10 mcg 0.00 mcg
Sodík 1.00 mg 1.00 mg
Zinok 0.10 mg 0.04 mg

Ako si vybrať dobré hrušky a ako ich skladovať?

Hrušky si kupujeme hlavne na jeseň , kedy je ich hlavná sezóna a zoženiete ich snáď v každom obchode s potravinami a na farmárskych trhoch. Vyberte si takú hrušku, ktorá je nepoškriabaná a bez škvŕn a rezov . Ovocie by tiež malo byť pevné s neporušenou stopkou, hladkou šupkou a jemnou vôňou . Nekupujte si mäkké hrušky, pretože to znamená, že sú prezreté a dužina bude kašovitá a múčna. Pokiaľ chcete hrušky zjesť za pár dní, vršok by mal byť ešte tvrdý.

Ruka držiaca hrušku a pod ňou je tanier s ďalšími hruškami.
www.blog.myfitnesspal.com

Plne zrelé hrušky vydržia v chladničke čerstvé tri až päť dní . Ak chcete hrušky nechať dozrieť, vyberte ich z chladu a uchovávajte ich pri izbovej teplote na pulte alebo v miske s ovocím. Dozrieť by mali do troch až desiatich dní. Ak chcete urýchliť proces zrenia , skladujte hrušky v hnedom papierovom sáčku spolu s ďalším ovocím, ktoré produkuje plyn etylén (plyn zodpovedný za zrenie ovocia), ako je avokádo, banány alebo zrelé jablká. Skontrolujte, či sú hrušky zrelé, jemným tlakom palca na krčok hrušky . Akonáhle koniec stonky ovocia mierne povolí, hruška je zrelá a pripravená na konzumáciu.

Ako skladovať hrušky v chladničke?

Správne skladovanie hrušiek je dôležité na predĺženie trvanlivosti ovocia. Po zbere môžu byť čerstvé hrušky uchovávané v chladničke alebo na inom chladnom mieste, ako je pivnica, aby pokračovali v dozrievaní. Jednoducho vložte celé hrušky do perforovaného plastového vrecka alebo papierového vrecka a vložte ich do šuplíka vašej chladničky. Vyvarujte sa skladovaniu kašovitého, pomliaždeného alebo poškodeného ovocia, pretože rýchlo hnije.

Ako hrušky zamraziť v cukrovom sirupe?

  1. Začnite najskôr opláchnutím čerstvých hrušiek v studenej vode.
  2. Potom ich olúpte, zbavte jadrovníka, rozpoľte a nakrájajte na štvrtiny.
  3. Aby ste predišli zmene farby, namočte ich na tri minúty do roztoku pozostávajúceho z jedného litra vody a jedného z nasledujúcich: tri štvrtiny čajovej lyžičky kyseliny askorbovej, tri polievkové lyžice citrónovej šťavy alebo štvrtina polievkovej lyžice kyseliny citrónovej.
  4. Nakoniec sceďte nakrájané kúsky hrušiek.
  5. Pripravte cukrový sirup.
  6. V závislosti na tom, aké sladké chcete mať hrušky, môžete pripraviť ľahký sirup, stredný sirup alebo ťažký sirup.
  7. Na svetlý sirup zmiešajte jednu a dve tretiny hrnčeka cukru so štyrmi hrnčekmi vody.
  8. Pre stredný sirup zmiešajte dve a dve tretiny šálok cukru so štyrmi šálkami vody.
  9. Pre hustý sirup zmiešajte štyri šálky cukru so štyrmi šálkami vody.
  10. Zahrievajte cukor a vodu vo veľkom hrnci, kým sa cukor nerozpustí.
  11. Nechajte sirup vychladnúť.
  12. Vložte hrušky do nádob, ktoré je možné zmraziť.
  13. Každé dve šálky ovocia zalejte dvoma tretinami šálky vychladnutého sirupu.
  14. Ponechajte pol palca horného priestoru pre pollitrové nádoby a jeden palec v prípade litrovej nádoby.
  15. Umiestnite nádoby s hruškami a sirupom do mrazničky a spotrebujte ich do ôsmich až desiatich mesiacov.

Ako hrušky rýchlo zmraziť?

  1. Začnite opláchnutím čerstvých hrušiek v studenej vode.
  2. Pripravte si hrušky tak, že ich olúpete, rozpolíte, zbavíte jadrovníka a nakrájate na štvrtky.
  3. Vyložte si plech papierom na pečenie.
  4. Na plech položte nakrájané hrušky a vložte ho do mrazničky.
  5. Hrušky zmrazte cez noc a potom zmrazené hrušky preneste do vrecúšok vhodných do mrazničky.
  6. Zmrazené hrušky spotrebujte do ôsmich až desiatich mesiacov.

Druhy hrušky

Na celom svete existuje viac ako 3000 druhov hrušiek. Líšia sa veľkosťou, tvarom, sladkosťou a chrumkavosťou.

Môžeme ich rozdeliť na letné, jesenné a zimné podľa toho, kedy dozrievajú.

Tiež ich môžeme deliť podľa použitia na konzumné, muštové a kuchynské.

U nás sa v obchodoch stretneme najčastejšie s odrodou Conference, čo je jesenná hruška, ktorá má pôvod v Anglicku. Je krásne sladká a šťavnatá a má univerzálne použitie, ktoré zahŕňa aj zaváranie.

Rôzne druhy čerstvých hrušiek.
www.usapears.org

Ako hrušky využiť v kuchyni?

Hrušky môžete samozrejme konzumovať čerstvé samotné alebo ich využiť do množstva receptov. Obľúbené sú tiež pečené či pošírované . Skvele dopĺňajú kuracie či bravčové mäso a luxusne sa kombinujú s korením , ako je škorica a muškátový oriešok, so syrmi Gouda alebo Brie a ingredienciami, ako je citrón a čokoláda . Nech už sa rozhodnete ich jesť akokoľvek, nezabudnite zahrnúť aj šupku, aby ste získali čo najviac živín.

  • Pridajte ich do ovsenej kaše či do jogurtu .
  • Nakrájané tenké mesiačiky podávajte s kúskami syra, údeným morčacím mäsom a hrozno bez kôstok na ihle ako zdravý predjedlo alebo prílohu.
  • Pošírujte ju ako jednoduchý a lahodný dezert.
  • Zakonzervujte ju. Pre inšpiráciu pre vás máme 8 najlepších receptov na konzervovanie hrušiek alebo ako si ich uchovať po celý rok.
  • Pripravte si z hrušiek smoothie .
  • Nakrájajte čerstvé, zrelé hrušky a posypte ich škoricou pre rýchlu a zdravú desiatu.
  • Klasický sendvič s grilovanou šunkou a syrom oslaďte hruškami.
  • Pri restovaní zeleniny pridajte do zeleninovej zmesi plátky hrušiek.
  • Nakrájané hrušky vhoďte do kuracieho, tuniakového, zeleného, ovocného alebo tvarohového šalátu .
  • Nakrájané tenké mesiačiky podávané s kúskami syra, údeným morčacím mäsom a hrozno bez kôstok na ihle sú zdravým predjedlom alebo prílohou.
  • Pripravte si z nej niektorý z chutných múčnikov , ako je posýpková buchta alebo hruškový spáj. Ak neviete, ako na to, máme pre vás skvelé recepty na hruškové buchty .
  • Použite plátky hrušiek namočené v citróne ako ozdobu na oživenie jedla.

Rovnako ako u jabĺk je dužina hrušiek pri krájaní náchylná na oxidáciu. Tomu sa dá predísť tým, že plátky surovej hrušky ihneď po nakrájaní ponoríte do citrónovej šťavy.

Vyskúšajte aj naše recepty na tie najlepšie hruškové koláče . Pochutnáte si!

Recept na pošírované hrušky

Ako bonus pre vás máme návod na najlepšie pošírované hrušky, ktoré vám poslúžia ako luxusný dezert, ktorým nepohrdne žiadna návšteva.

A čo na to budete potrebovať?

  • 1800 ml vody
  • 2 a 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 2 tyčinky škorice
  • 1 stredný pomaranč nakrájaný na plátky
  • 6 pevných hrušiek (ošúpte ich a spodky naplocho narežte, aby mohli stáť vzpriamene)

Ako na to?

  1. Vo veľkom hrnci zahrejte vodu a cukor, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Vložte škoricu, pomaranč a hrušky do vody.
  3. Vystrihnite kruh z papiera na pečenie dostatočne veľký, aby sa zmestil do hrnca na hrušky.
  4. Uprostred vyrežte malý kruh na odvzdušnenie a položte ho na hrušky vo vode.
  5. Vodu varte na veľmi miernom plameni a varte, kým idú hrušky ľahko prepichnúť nožom, asi 20 minút (viac či menej, podľa veľkosti, odrody a pevnosti hrušiek).
  6. Hrušky nechajte vychladnúť v tekutine.
  7. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote s vanilkovou zmrzlinou, krémom, slanou karamelovou omáčkou alebo akokoľvek chcete!
  8. Uchovávajte hrušky v tekutine vo vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu až 5 dní.
Pošírovaná hruška na tanieriku s vidličkou a ruka, ktorá na ňu leje z pohára omáčku.
www.biggerbolderbaking.com

Pestovanie hrušiek a zaujímavosti

Hrušky majú svoje miesto na stole už po stáročia a sú jedným z najstarších pestovaných plodov . Pochádzajú z Číny a oblastí obklopujúcich krajinu na juhozápade. Do Spojených štátov sa dostali spolu s kolonistami. Dnes najlepšie rastú na severozápade Pacifiku . Toto ovocie pestuje aj Čína a Európa, menovite Francúzsko , a tieto tri oblasti produkujú najviac hrušiek na svete.

Vo väčšine krajín, kde sa pestujú hrušky mimo Ázie, je zďaleka najrozšírenejšou odrodou hrušiek Williams‘ Bon Chrétien, v Spojených štátoch známy ako Bartlett . V Spojených štátoch a Kanade sa pestujú odrody ako Beurré Bosco, D’Anjou a Winter Nelis. Veľmi obľúbenou odrodou v Anglicku a Holandsku je Conference, ktorá sa hojne predáva aj u nás. Medzi bežné talianske odrody patrí Curato, Coscia a Passe Crassane, posledná menovaná je tiež populárna vo Francúzsku . V ázijských krajinách tvoria hrušku predovšetkým miestne odrody pôvodných druhov, ako je hruška ázijská alebo čínska.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)