Grapefruit je tropické ovocie známe pre svoju sladkú, ale zároveň kyslú chuť.
Viete, ako ho možno skladovať?
Či aké sú jeho druhy?
Poďte sa s nami dozvedieť o grepe čo najviac!
Grapefruit, ovocie plné vitamínu C
Grapefruit je citrusové ovocie s chuťou, ktorá sa môže pohybovať od horkosladkej až po kyslú. Obsahuje množstvo potrebných vitamínov a minerálov. Ľudia môžu plody konzumovať celé alebo ako šťavu či dužinu. Grapefruit sa prvýkrát objavil v 18. storočí ako výsledok kríženia pomela a pomaranča. Ľudia mu hovorili „grapefruit“, pretože rastie v zhlukoch, podobne ako hrozno.
Každý zhluk na strome produkuje viac ako 12 až 20 grapefruitov naraz. Jeho dužina je obvykle svetložltkastá, jemná a plná šťavy, s výraznou jemne kyslou chuťou. Niekoľko odrôd má ružovú alebo červenú dužinu.
Zdravotné benefity konzumácia grepu
Grapefruit má množstvo zdravotných benefitov ako napríklad:
- Obsahuje málo kalórií a poskytuje významné množstvo vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov.
- Prospieva vášmu imunitnému systému. Obsahuje niekoľko vitamínov a minerálov známych pre svoju úlohu pri ochrane tela pred infekciou .
- Konzumácia grepu pred jedlom pomáha pri chudnutí . Jeho obsah vlákniny a vody podporuje pocit plnosti a znižuje tak príjem kalórií.
- Znižuje inzulínovú rezistenciu, čo môže znížiť riziko vzniku cukrovky 2 .
- Obsahuje živiny a antioxidanty, ktoré preukázateľne pomáhajú chrániť srdce reguláciou krvného tlaku a hladiny cholesterolu.
- Kyselina citrónová v grapefruite môže pomáha znížiť tvorbu obličkových kameňov .
- Obsahuje niekoľko typov antioxidantov, ktoré pomáhajú zabrániť rozvoju niektorých chronických stavov , vrátane srdcových chorôb a rakoviny.
- Má vysoký obsah vody, čo nám pomáha zostať hydratovaný .
- Vďaka vitamínu C a kyseline citrónovej pomáha chrániť pokožku pred spálením, starnutím a zápalmi . Prospieva aj hydratácii pokožky a chráni proti tvorbe vrások.
Nežiaduce účinky konzumácie grapefruitu
U niektorých jedincov môže konzumácia grepu a jeho šťavy viesť k nežiaducim interakciám s liekmi . Je to preto, že obsahuje látky, ktoré enzým, ktorý naše telo používa na metabolizáciu určitých liekov. Ak počas užívania týchto liekov jete grapefruity, vaše telo ich nemusí byť schopné rozložiť.
To by mohlo spôsobiť predávkovanie a ďalšie nežiaduce účinky .Medzi lieky, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou interagujú s grapefruitom, patrí: imunosupresíva, benzodiazepíny, väčšina blokátorov kalciových kanálov, karbamazepín a niektoré statíny.
V niektorých prípadoch môže konzumácia grapefruitu viesť k erózii zubnej skloviny . Kyselina citrónová, ktorá sa nachádza v citrusových plodoch, je častou príčinou erózie skloviny, najmä ak ju konzumujete v nadmernom množstve.
Existuje však niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste si zachovali zubnú sklovinu a zároveň si pochutnali na grapefruite:
- Nikdy necucejte grapefruity alebo iné kyslé ovocie a neprikladajte si ich priamo na zuby.
- Po konzumácii ovocia si vypláchnite ústa vodou a počkajte 30 minút, kým si vyčistíte zuby.
- Jedzte ovocie spoločne so syrom . To pomáha neutralizovať kyslosť v ústach a zvyšuje produkciu slín.
Nutričné hodnoty grepu
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt čerstvého grepu a vybraných citrusov v 100 gramoch.
Nutričné hodnoty | Grep (100 g) | Pomaranč (100 g) | Citrón (100 g) | Mandarínka (100 g) |
Energia | 42 kcal | 47 kcal | 29 kcal | 53 kcal |
Tuky | 0.1 g | 0.1 g | 0.3 g | 0.3 g |
Sacharidy | 11 g | 12 g | 9.3 g | 13 g |
Vláknina | 1.6 g | 2.4 g | 2.8 g | 1.8 g |
Cukry | 6.9 g | 9.4 g | 2.5 g | 11 g |
Bielkoviny | 0.8 g | 0.9 g | 1.1 g | 0.8 g |
Vitamíny a minerály v grepe
Pozrite sa aj na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov čerstvého grapefruitu vs. vybraných druhov citrusov obsahuje.
Vitamíny a minerály | Grep (100 g) | Pomaranč (100 g) | Citrón (100 g) | Mandarínka (100 g) |
Vitamín A | 58.00 mcg | 11.00 mcg | 1.00 mcg | 34.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.043 mg | 0.087 mg | 0.040 mg | 0.058 mg |
Vitamín B2 | 0.031 mg | 0.040 mg | 0.020 mg | 0.036 mg |
Vitamín B3 | 0.204 mg | 0.282 mg | 0.100 mg | 0.376 mg |
Vitamín B6 | 0.053 mg | 0.060 mg | 0.080 mg | 0.078 mg |
Vitamín B9 | 13.00 mcg | 30.00 mcg | 11.00 mcg | 16.00 mcg |
Vitamín C | 31.2 mg | 53.2 mg | 53.0 mg | 26.7 mg |
Vitamín E | 0.13 mg | 0.18 mg | 0.15 mg | 0.20 mg |
Vitamín K | 0.0 mcg | 0.0 mcg | 0.0 mcg | 0.0 mcg |
Vápnik | 22.00 mg | 40.00 mg | 26.00 mg | 37.00 mg |
Meď | 0.03 mg | 0.04 mg | 0.04 mg | 0.04 mg |
Železo | 0.08 mg | 0.10 mg | 0.60 mg | 0.15 mg |
Horčík | 9.00 mg | 10.00 mg | 8.00 mg | 12.00 mg |
Fosfor | 18.00 mg | 14.00 mg | 16.00 mg | 20.00 mg |
Draslík | 135.00 mg | 181.00 mg | 138.00 mg | 166.00 mg |
Selén | 0.10 mcg | 0.50 mcg | 0.40 mcg | 0.10 mcg |
Sodík | 0.00 mg | 0.00 mg | 2.00 mg | 2.00 mg |
Zinok | 0.07 mg | 0.07 mg | 0.06 mg | 0.07 mg |
Ako si vybrať dobrý grapefruit a ako ho skladovať?
Grapefruity kupujte v zime , v tomto čase totiž dozrievajú citrusové plody a je pravdepodobnejšie, že budú čerstvé. Zoženiete ich v každom supermarkete. Vyberte si taký grep, ktorý je na svoju veľkosť ťažký a po stlačení je trochu mäkký . Nemali by na ňom byť žiadne rezy ani škvrny . Grapefruity kupujte zrelé, po odtrhnutí totiž nedozrievajú. Žltá (alebo ružovkastá) kôra znamená, že je grep plne zrelý.
Grapefruity skladujte pri izbovej teplote , mimo priameho slnečného svetla. Tak vám vydrží až týždeň . Ak chcete predĺžiť ich živnotnosť o ďalší týždeň alebo dva, dajte ich do chladničky do zásuvky na ovocie a zeleninu . Aj olúpané čerstvé časti grapefruitu je možné uchovávať vo vzduchotesnej nádobe alebo vrecku na zips v chladničke.
Grep si môžete aj zamraziť . A ako na to?
- Umytý a olúpaný grep nakrájajte na kúsky a dajte ho na plech vyložený papierom na pečenie.
- Zakryte plech fóliou.
- Dajte plech na niekoľko hodín do mrazničky, kým grep úplne nezmrzne.
- Potom ho vyberte z mrazničky, preložte do vzduchotesnej nádoby alebo znovu uzatvárateľného plastového vrecka a vráťte do mrazničky.
- Takto vám vydrží až 12 mesiacov.
Ako grep využiť v kuchyni?
Existuje niekoľko spôsobov, ako si vychutnať grapefruit:
- Nakrájajte si ho na plátky a užite si ho samotný .
- Zmiešajte ho s rukolou, rozdrobeným syrom, balzamikom a pekanovými orechmi a vznikne vám luxusný šalát .
- Rozmixujte ho do smoothie spolu s ďalším ovocím a zeleninou.
- Vytvorte si skvelý ovocný pohár spolu s jogurtom a medom.
- Vytlačte z neho šťavu pre osviežujúci nápoj .
- Pripravte si ovocný šalát z grepu, jahôd, ananásu, mandarínok a hrozna.
- Môžete ho macerovať a vznikne vám skvelá kyslá marináda napríklad na ceviche.
- Čerstvo vylisovanú šťavu pridajte do zmrzliny či sorbetu .
- Skvele sa hodí k rybe a bravčovému mäsu .
- Pripravte si osviežujúci koktail Paloma z grepového džúsu a tequily.
- Osviežte si ním svoje letné pivo .
- Vyrobte si z neho želé, marmeládu alebo sirup .
- Skombinujte na kocky nakrájaný grapefruit s koriandrom a chilli papričkami a vytvorte jedinečnú salsu .
- Premiešajte nakrájané kúsky grapefruitu, varené krevety a avokádo a podávajte na lôžku z rímskeho šalátu.
- Posypte grapefruit prírodným sladidlom a dajte ho na gril na dve minútky, kým neskaramelizuje a potom ho prelejte manukovým medom.
- Zakomponujte grepovú šťavu do vášho obľúbeného receptu na palacinky .
Medzi korenie, ktoré sa dobre snúbi s grapefruitom , patrí kardamóm, muškátový oriešok, klinčeky a škorica. Dobrým spojením je aj čerstvý zázvor a bylinky , ako je mäta, bazalka, estragón a rozmarín. Prekvapivo príjemne tiež funguje s chilli papričkami , pálivými aj jemnými.
Ako grapefruit konzumovať samotný?
Grep môžete konzumovať dvoma spôsobmi . Buď ho rozpoliť vodorovne a každý segment zjesť lyžicu, alebo ho olúpať rukami či nožom a vykrojiť segmenty (podobne ako keď jete pomaranč). Niektorí ľudia si sypú cukor navrch, aby vyvážili kyslú chuť, čo ale nie je úplne zdravé.
Ak si grep radi predsa len osladíte, skúste namiesto cukru použiť nekalorickú stéviu . Ďalšou možnosťou je použiť soľ . Soľ spôsobí, že grep bude sladší. Zablokuje totiž horké receptory na našom jazyku. Soľ tiež uľahčuje, aby sa prchavé zlúčeniny dostali do vzduchu, čo znamená, že môže cítiť viac grepu a to zvýši vnímanie sladkosti.
Grapefruity by mali byť pred konzumáciou opláchnuté pod studenou vodou , aj keď nebudete jesť šupku, pretože krájanie do neumývaného ovocia môže preniesť nečistoty alebo baktérie, ktoré sa môžu nachádzať na povrchu šupky, na jedlú dužinu.
Navyše sú obvykle obvykle potiahnuté tenkou vrstvou vosku , aby sa zabránilo strate vlhkosti. Organické grapefruity sú tiež potiahnuté voskom, ale z organického zdroja, ako je palmový olej.
Grep by ste mali jesť skôr ráno. Vyhnite sa jeho konzumácii na noc, pretože môže spôsobiť pálenie záhy.
Grepovia Brûlée
Viete, čo sa stane, keď grapefruit posypete trstinovým cukrom (alebo použijete kokosový cukor pre paleo verziu), škoricou a zázvorom a potom ho opekáte v rúre 5-7 minút? Kúzlo. Čistá mágia. Doplňte ho kopčekom gréckeho jogurtu a nasekanými orechmi a za pár minút máte na dosah buď dekadentný doplnok na raňajky alebo zdravý dezert.
Recept na grapefruitový dresing s makom
- V malej miske vyšľahajte 1/3 šálky čerstvej grepovej šťavy, 2 lyžice nesladeného mandľového mlieka, ½ lyžičky medu, 1 lyžičku dijonskej horčice, soľ a korenie podľa chuti.
- Za stáleho šľahania prilejte 3 lyžice extra panenského olivového oleja a dôkladne zapracujte.
- Nakoniec vmiešajte lyžičku maku.
- Tento dresing sa skvele hodí k zimnej zelenine.
Recept na kandizovanú grepovú kôru
- Z bio grapefruitov odstráňte kôru vo veľkých častiach.
- Odstráňte čo najviac drene.
- 5x blanšírujte vo vriacej vode (vždy 10 minút) a potom zoškrabnite zostávajúcu dreň.
- Kôru nakrájajte na rezančeky, varte v 2 dieloch cukru na 1 diel vody asi 45 minút.
- Nechajte vychladnúť.
- Vyberte kôru zo sirupu, dajte ju na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte cez noc zaschnúť.
- Druhý deň prúžky obaľte v cukre a uložte do vzduchotesnej nádoby.
- Používajte ako ozdobu do pohára s ľadovým čajom, limonádou alebo kokteilom, nasekajte ju a pridajte do cesta na koláče a buchty, do šalátových dressingov, omáčok, k dusenému mäsu a podobne.
Druhy grapefruitu
Existuje viac ako tucet odrôd grapefruitov v rôznych odtieňoch a úrovniach sladkosti. Všeobecne platí, že čím tmavšia je dužina, tým viac antioxidantov grep obsahuje.
- Biely grep je o niečo kyslejší ako ružové alebo červené odrody. Jeho chuť je ostro osviežujúca s trochou štipľavosti. Keďže nebývajú šľachtené, obsahujú semená. Majú žiarivo žltú šupku a mierne sploštený tvar.
- Ružový grapefruit má jemne pikantnú sladkosť, ktorá skvele vynikne hlavne v grepovej šťave, a spadá medzi červenú a bielu verziu v spektre farby aj sladkosti.
- Rubínovočervený grapefruit má tmavší odtieň a je sladší ako ostatné dva druhy. Má tiež menej ostrý, horký šmrnc.
Pár zaujímavostí o grepe na koniec
- Grapefruit sa stal populárnym ovocím v rôznych častiach sveta a jeho pestovanie sa rozšírilo do väčšiny krajín pestujúcich citrusy, najmä do Číny, Spojených štátov, Izraela, Južnej Afriky, Brazílie a na Cyprus.
- Ide o hybrid pochádzajúci z Barbadosu ako náhodné kríženie pomela a sladkého pomaranča.
- Hovorí sa, že je jedným zo „ siedmich divov Barbadosu “.
- Grepy sa zbierajú ručne , nepoužíva sa mechanický zber.