Zrejme najstarší syr a dnes označovaný ako najzdravší syr, na ktorom si pochutnávali už starovekí Gréci.
Ako sa tento vynikajúci slaný syr vyrába a aké má využitie v kuchyni?
O výhodách konzumácie fety, nutričných hodnotách a ďalších zaujímavostiach sa dočítate v našom článku.
Všetko o syre feta
Ide o mäkký a drobivý soľný syr z Grécka, ktorý sa tradične vyrába z ovčieho mlieka, ktoré prirodzene obsahuje dvakrát viac tuku ako mlieko kravské. Feta existuje po stáročia a takmer každé grécke jedlo obsahuje syr feta na nejaký spôsob.
Má nižší obsah tuku a kalórií ako syry ako sú čedar alebo parmezán, a má viac vápnika a vitamínov B ako mäkké syry, ako je ricotta alebo tvaroh. Soľný roztok, v ktorom sa syr nakladá, má za následok vysoký obsah sodíka, takže by sa feta nemala konzumovať na diétach s obmedzením soli.
Feta je krémovo bielej farby s malými otvormi a drobivou štruktúrou. Obvykle sa dodáva v štvorcových koláčoch bez kôry, ale môžete tiež nájsť rozdrobenú fetu balenú vo vzduchotesných nádobách bez soľného roztoku as alebo bez pridaného korenia. Stojí to viac ako iné bežné syry, ale trochu ide o dlhú cestu.
Prečo konzumovať fetu?
Obvykle sa o tomto syre dočítame, že je tým „najzdravším syrom na svete“, pretože obsahuje veľké množstvo pre telo potrebných a žiaducich látok. Je pravdou, že obsahuje veľké množstvo vápnika a bielkovín. Avšak málokto vie, že 100 g tohto syra obsahuje zároveň viac ako 50 percent odporúčanej dávky sodíka na jeden deň. Feta je veľmi slaný syr, a to nie je zas až tak pozitívne pre naše zdravie, ako aj vysoký obsah tuku, ktorý mu ale dáva výbornú chuť.
Nutričné (výživové hodnoty) na 100g syra
Energetická hodnota | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Soľ |
265 kcal | 14,21 g | 3,88 g | 21,49 g | 2,85 g |
Vitamíny
Syr feta obsahuje viac ako 12 vitamínov. Najviac je zastúpený vitamín B12 (cca 70% odporúčanej dennej dávky), vitamín B2 (65%), vitamín B6 (33%), vitamín B5 (19%), vitamín A (14%) a vitamín B1 (13%).
Vitamín B1 | 0,154 mg |
Vitamín B2 | 0,844 mg |
Vitamín B3 | 0,991 mg |
Vitamín B6 | 0,424 mg |
Vitamín B12 | 1.690 µg |
Vitamín A | 125.000 RAE |
Minerály
Feta syr obsahuje viac ako 10 minerálov. Najlepšie zastúpené je sodík (cca 76% dennej odporúčanej dávky), vápnik (49%), fosfor (48%), selén (27%) a zinok (26%).
Vápnik | 493 mg |
Železo | 0,650 mg |
Horčík | 19 mg |
Fosfor | 337 mg |
Draslík | 62 mg |
Sodík | 1139 mg |
Zinok | 2,880 mg |
Meď | 0,032 mg |
Mangán | 0,028 mg |
Selén | 15 µg |
Ako sa syr Feta vyrába?
V Grécku sa tradičné výrobné metódy začínajú pridaním syridla a kazeínu do pasterizovaného alebo surového ovčieho mlieka, kozieho mlieka alebo zmesi oboch. Akonáhle mlieko zhustne, syrenina sa oddelí, vtlačí do foriem a zbaví sa prebytočnej srvátky. Syrári nakrája fetu na menšie bloky ( feta znamená v gréčtine „nakrájané“), potom ich osolí a sušia dva dni, než ich ponorí do slaného nálevu, kde jeden týždeň až niekoľko mesiacov zrejú.
Bohužiaľ kvôli veľkému dopytu po syre feta v Grécku a kvôli obmedzeniam nepasterizovaného mlieka je ťažké nájsť ten pravý grécky syr feta mimo samotného Grécka. Pokiaľ by ste chceli zohnať originálnu fetu u nás, priplatíte si. Môžete si ho ale skúsiť vyrobiť doma z kozieho mlieka.
Čím nahradiť syr feta?
Syr ricotta je z hľadiska chuti najbližšou náhradkou fety, aj keď je všeobecne menej slaný, ale vlhká textúra tomu úplne nezodpovedá. Slaný syr cotija sa rozpadá ako feta a hodí sa pridať ho do šalátov. Za fetu môže zastúpiť aj čerstvý alebo ľahko vyzretý kozí syr alebo balkánsky syr.
Rozdiel medzi fetou a balkánskym syrom
Hlavným rozdielom je v druhu použitého mlieka pri výrobe. Balkánsky syr je úplne odlišný výrobok, pretože sa vyrába z pasterizovaného kravského mlieka. Oproti tomu feta je vyrobená zo surového mlieka oviec a kôz, uchovávaná v soľnom náleve po dobu až jedného roka.
Ako fetu využiť v kuchyni?
Feta sa ľahko drobí, môžete ju zahrnúť a ako alternatívu strúhanej mozzarelly na pravú taliansku pizzu a placky. Skvele chutí aj posypaný na restovanej zelenine všetkého druhu.
Ak používate fetu v nevarených pokrmoch, ako sú predjedlá, nechajte ju ohriať na izbovú teplotu, aby získala najlepšiu chuť. Môžete ju podávať na predkrmovom tanieri spolu s plátkami chrumkavej bagety, olivami a nakrájaným mäsom.
Alebo ju rozmixujte na dip s trochou citrónovej šťavy a oleja. Môžete ju tiež použiť do tradičného quiche koláča alebo iného slaného koláča z lístkového cesta . Feta je dobrou voľbou do grilovaných hamburgerov a obzvlášť dobre sa spáruje s jahňacím mäsom.
Je možné fetu tepelne upravovať?
Vďaka jej konzistencii je možné fetu pripravovať v studenej aj teplej kuchyni. Zahrňte ju napríklad do receptov na zapekané pokrmy alebo slané koláče. Fetou môžete posypať napríklad špagety alebo pečené mäso.
Ako si vyrobiť domáci syr feta?
Tento videorecept bol inšpirovaný iránskou kuchyňou. V porovnaní s inými receptami je ľahký a zdravý.
V recepte neboli použité žiadne nezdravé chemické ingrediencie. Vyrobte si aj svoj domáci a zdravý syr feta!