Zaujímajú vás, z čoho sa vyrába syr mozzarella?
Chcete si zistiť výživové hodnoty a možnosti, ako ju využiť v kuchyni?
Potom ste tu správne!
Čítajte ďalej a dozviete sa všetko o tomto syre, ako sa vyrába a ďalšie zaujímavosti.
Čo je vlastne mozzarella?
Čerstvá mozzarella je plátkový tvarohový syr, ktorý pochádza z Talianska. Tradične sa vyrába z mlieka vodného byvola (nie severoamerického byvola alebo bizóna, ako sa mnohí mylne domnievajú) a má veľmi jemnú mliečnu chuť.
Čerstvá mozzarella je považovaná za jeden zo zdravších syrov, pre svoj nízky obsah tuku a sodíka. Mozzarella z vodného byvola je výživnejšia ako mozzarella z kravského mlieka, má vyššiu koncentráciu vápnika, bielkovín a železa a má nižší obsah cholesterolu.
Na rozdiel od mnohých druhov syrov nezreje a namiesto toho sa konzumuje ihneď po vyrobení. Mala by sa jesť pri izbovej teplote, aby ste si naplno užili jej jemnú a sviežu chuť. Čerstvá mozzarella sa dá ľahko zohnať v supermarketoch a špecializovaných obchodoch.
Ceny sa mierne líšia od výrobcu k výrobcovi a zdroju mlieka, pričom byvolie mlieko je drahšie ako kravská mozzarella.
Porovnanie výživových hodnôt vybraných mozzarell
Z plnotučného mlieka | So zníženým obsahom tuku | Bez tuku | Byvolie | |
Energia | 299 kcal / 1251 kJ | 254 kcal / 1063 kJ | 141 kcal / 590 kJ | 283 kcal / 1183 kJ |
Bielkoviny | 22,17 g | 24,26 g | 31,70 g | 28 g |
Sacharidy | 2,40 g | 2,77 g | 3,50 g | 3 g |
Tuky | 22,14 g | 15,92 g | 0 g | 17 g |
Soľ | 1,22 g | 1,55 g | 1,86 g | 0,4 g |
Vitamíny
Z plnotučného mlieka | So zníženým obsahom tuku | Bez tuku | |
Vitamín B1 | 0,030 mg | 0,018 mg | 0,020 mg |
Vitamín B2 | 0,283 mg | 0,303 mg | 0,300 mg |
Vitamín B3 | 0,104 mg | 0,105 mg | 0,120 mg |
Vitamín B5 | 0,141 mg | 0,079 mg | – |
Vitamín B6 | 0,037 mg | 0,070 mg | 0,080 mg |
Vitamín B12 | 2,280 µg | 0,820 µg | 0,920 µg |
Vitamín A | 179.000 RAE | 127.000 RAE | 127.000 RAE |
Minerály
Z plnotučného mlieka | So zníženým obsahom tuku | Bez tuku | |
Vápnik | 505 mg | 782 mg | 961 mg |
Železo | 0,440 mg | 0,220 mg | 0,310 mg |
Horčík | 20 mg | 23 mg | 33 mg |
Fosfor | 354 mg | 463 mg | 656 mg |
Draslík | 76 mg | 84 mg | 106 mg |
Sodík | 486 mg | 619 mg | 743 mg |
Zinok | 2,92 mg | 2,76 mg | 3,920 mg |
Meď | 0,011 mg | 0,025 mg | 0,034 mg |
Mangán | 0,030 mg | 0,010 mg | – |
Selén | 17 µg | 14,400 µg | 18,900 µg |
Ako sa vyrába mozzarella?
Proces výroby mozzarelly sa nazýva cestovinové filata. Mlieko sa inkubuje so srvátkovým štartérom obsahujúcim termofilné baktérie a potom sa pridá syridlo, aby sa vytvorila syrenina. Syrenina sa zahrieva vo vode alebo srvátke, kým nevytvorí povrazce s elastickou štruktúrou. Syrenina sa pretiahne, uhnite do hladka a potom sa z nich vytvarujú okrúhle guličky, z ktorých vznikne čerstvý syr mozzarella.
Historické okienko: Legenda hovorí, že mozzarella vznikla vlastne omylom, a to tak, že sa jednému nešikovnému neapolskému syrárovi dostala hruda tvarohu do vedra s horúcou vodou.
Čím nahradiť mozzarellu?
Čerstvá mozzarella je jedinečná a ťažko nahraditeľná. Nahradiť ju môžete iným plátkovým syrom, ale jej chuť už nikdy nebude rovnaká.
Je možné mozzarellu tepelne upravovať?
Pokiaľ poznáte základy talianskej kuchyne, viete, že mozzarella je základom na talianskej pizze. Niet preto pochýb o tepelnej úprave tohto syra. Dá sa zapekať s cestovinami, zemiakmi, na pizzi a iných slaných koláčoch a dokonca aj zahrnúť do polievok.
Je mozzarella zdravá?
Tento taliansky syr je vhodný do zdravého stravovania a najmä pri chudnutí . Samozrejme sa to s mozzarellou nesmie preháňať a musíte myslieť na svoj denný energetický príjem a výdaj. V jednom balení mozzarelly (125 g) sa skrýva 1591 kJ, 26 g bielkovín, 29 g tukov a 3 g sacharidov. Výživoví poradcovia odporúčajú mozzarellu v light verzii, teda bez tuku, prípadne so zníženým obsahom tuku.
Pre zdravú výživu je vhodná aj preto, že obsahuje dosť vody, a teda nižší podiel soli a fosforu. Dodá vám dostatok vápnika – asi 100 g mozzarelly vám pokryje 80% dennú potrebu vápnika.
Druhy mozzarelly
Tvrdá mozzarella – v Česku sa pod označením mozzarella často predáva tehla syra z kravského mlieka so 45 % tuku v sušine.
Mozzarella light – nižší obsah tuku, vyrába sa z menej tučného mlieka a obvykle obsahuje cca 30% tuku v sušine.
Mozzarella di bufala (buvolie mozzarella) – nielen že je vyrobená z byvolieho mlieka, ale tiež je citeľne drahšia as výraznejšou chuťou. Oproti obyčajnej mozzarelle obsahuje viac tuku. Po rozkrojení tejto mozzarelly z nej tečie väčšie množstvo tekutiny.
Pizza mozzarella – názov je iba obchodná. Ide o veľké balenie mozzarelly, ktorá sa predáva v gastronómii v tvare dlhého valca bez nálevu.
Použitie mozzarelly v pokrmoch
Tento syr poznáte pravdepodobne na pizzi av pečených talianskych jedál. Mozzarella má využitie v mnohých receptoch. Používa sa v rôznych čerstvých a varených pokrmoch. Môžete ju navrstviť do šalátu caprese alebo do dobrého sendviča či panini .
Môžete si ho vychutnať jednoducho, pokvapkaný olivovým olejom alebo ako príloha k melónu či paradajkám. Čerstvá mozzarella je tiež nádherne krémovou a rozplývavou zložkou náplní a plniek do mäsa a mäsových guličiek , kurčaťa a vegetariánskych jedál.
Ako na domácej mozzarellu?
Vyrobiť si domácu mozzarellu je ľahké . Potrebujete iba syridlo, kyselinu citrónovú, mlieko a vodu. Syridlo a kyselinu citrónovú nájdete v obchodoch so zdravou výživou alebo online. Za 30 minút môžete mať čerstvú mozzarellu, ktorú si môžete vychutnať a zapôsobiť na svoju rodinu alebo hostí.
Videorecept na domácu mozzarellu zo 4 ingrediencií:
Váš domáci syr mozzarella si môžete vychutnať napríklad v obľúbenom šalátku Caprese alebo na domácej pizze! Dajte nám vedieť, ako máte radi mozzarellu a pochváľte sa nejakým dobrým receptom. 🙂