V mnohých receptoch, starších aj novších, sa občas objavuje pojem bešamel.
Jedná sa o základnú bielu omáčku pripravenú z veľmi svetlej zápražky.
My sme si pre vás dnes pripravili 5 najobľúbenejších receptov s bešamelom vrátane tipov, ako si ho správne pripraviť.
Užite si to!
Naše recepty
5 chýb, ktorým sa pri príprave bešamelu vyvarovať
- Použitie nesprávneho pomeru.
Základný pomer pre klasický bešamel je 55 g tuku (maslo, ghí, kokosový olej) na 85 g hladkej múky na zápražku. Tento pomer zápražky zahustí až liter mlieka, ale pre hustejšiu omáčku môžete použiť menej mlieka. - Zápražku nevaríte správne dlho.
Na bešamel potrebujeme bielu zápražku, ktorá sa varí tak dlho, aby nechutila ako surová múka. Varte zápražku, kým nebude suchá a nebudú z nej cítiť oriešky, aspoň päť minút. Zhruba v tom čase môžeme ochutnať. Nemali by sme cítiť žiadnu príchuť „obilniny“ alebo bielej múky. - Použitie studeného mlieka.
Na bešamel síce môžeme použiť studené mlieko, ale urobí to väčší neporiadok a bude sa variť dlhšie. Studené mlieko a horúca zápražka sa rovná väčšiemu prskaniu, ako keď vyprážate kura. Preto ohrejte mlieko po dobu jednej až dvoch minút v mikrovlnnej rúre. - Pridanie všetkého mlieka naraz.
Pridajte asi štvrtinu teplého mlieka a intenzívne šľahajte, aby sa zápražka uvoľnila, než pomaly pridáte zvyšné mlieko. - Nevaríte dostatočne dlho.
Správne zahustená zápražka by mala „potiahnuť zadnú stranu lyžice“.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentára!