Znojemská omáčka alebo znojemská pečienka.
Názvy sú oslišné, ale cielia na rovnaký pokrm českej kuchyne.
Tento hlavný chod si vyslúžil svoju obľubu v mnohých domácnostiach.
Poďme si ju uvariť spoločne.
Naše recepty
Znojemská omáčka alebo znojemská pečienka
Mnoho z nás sa iste domnieva, že prívlastok znojemský dostala práve omáčka. Poďme sa ale vyviesť z omylov. On totiž patrí hovädzú pečienku. To pravé znojemské na tom je, že sa pripravuje práve s kyslými uhorkami, ktoré sú pre túto oblasť známe. Práve preto nejde až tak o omáčku samotnú, ale skôr hovädziu pečienku, ktorá je pripravovaná s uhorkovou omáčkou.
Existuje teda množstvo falošných znojemských pečení alebo omáčok? Skôr omáčok, ktoré imitujú to pravé jadro. Ale na to sme zvyknutí, ako napríklad pri sviečkovej, že?
Na výber mäsa na znojemskú pečienku dajte prednosť hovädziemu zadnému. Vybrať si môžete zo stehna aj roštenca. Najlepšie je mäso pripraviť v celku, prešpikovať ho a nechať ho ako prvé zatiahnuť na oleji. Na dusenie môžete využiť aj tlakový hrnec, alebo ho nechať dopiecť v rúre.
A akú prílohu k znojemskej omáčke zvoliť? Okrem ryže sa k nej hodia zemiaky, ale aj knedľa. Skúste recepty na domáce knedle .