Vedeli ste, že chren je taký zdravý?
Nielen, že je veľmi účinný na nakopnutie v období rekonvalescencie, ale je aj prírodným antibiotikom.
Chrenová omáčka je skvelým spôsobom, ako ho do seba dostať.
Skvele sa hodí k údenému alebo hovädziemu mäsu.
Máme na ňu chuť?
Naše recepty
Chren má prirodzene pikantnú chuť. Za niektorých okolností sa však môže premeniť na nepožívateľnú horkú surovinu. Pri varení omáčky s chrenom je preto potrebná jedna dôležitá rada, ktorú si treba zapamätať. Chren nikdy nevarte, ale dávajte ho do omáčky až nakoniec. Nielen, že si uchová maximum živín, ale vplyvom tepla by v opačnom prípade zhorkol.
Pred samotným varením z čerstvého chrenu radšej trochu zobnite, a ochutnajte, či nie je horkastý. Jeho horkosť môže byť aj následkom zlého skladovania.
Na zjemnenie môžete pridať smotanu, ideálne smotanu na šľahanie. Tá omáčku nielen zjemní, ale aj zahustí, a navyše je paradoxne viac odolnejšia ako smotana na varenie. V prípade smotany na varenie musíme dávať pozor na krátke prevarenie. Dlhé varenie rada nemá, pretože sa po dlhšej dobe zrazí.
Pýtate sa, v akých receptoch ešte chren zužitkovať? Skúste napríklad zdravú nakladanú kapustu alebo zavarenú červenú repu .