Tatarák je veľmi známou krčmovou pochúťkou, nad ktorou sa začnú olizovať nielen chlapi.
Ako pripraviť túto dobrotu aj v bezmästom variante?
Pozrieme sa aj na zub vyváženému dochucovaniu.
Naše recepty
Pravý tatársky biftek sa robí z hovädzieho mäsa. Úplne ideálnym kúskom na prípravu tohto lahodného pokrmu je kvalitná hovädzia sviečková. Takmer rovnaký výsledok sa dá docieliť aj za použitia lacnejšieho hovädzieho zadného kusu mäsa, ktoré je však krásne chudé. Prerastené mäso by sa nám naozaj zle žuvalo.
Tatársky biftek sa síce pripravuje naškriabaním, ale pre rýchlu a praktickú prípravu sa odporúča mäso namlieť. Predídeme tak oxidácii svalových farbív mäsa. To by potom na tanieri nevyzeralo príliš lákavo.
Keďže je tatarák tak obľúbený, zaslúžil si ďalšie napodobeniny, ktoré nie sú z mäsa, ale rôznych druhov zeleniny, húb alebo syra.
Na správne dochutenie mäsa alebo akékoľvek iné potraviny docielime postupným ochutnávaním. Pridávame všetko s mierou, aby to nebolo preplácané. V chuti by vždy mala vyznieť hlavné ingrediencie.
Pozor tiež na presolenie alebo prepeprenie. Medzi hlavných strojcov univerzálnych dochucovadiel tatarákov patrí najmä worcester, horčica, kečup, olej, sušená paprika a ďalšie korenie. To pravé orechové na tom všetkom je aj vmiešanie čerstvých žĺtkov.
Na večeru vám môžu prísť vhod aj ďalšie falošné, ale napriek tomu autentické nátierky .