Ktoré cesto je základom zlepovaných kvietkov, plnených orechov, kakaových polmesiačikov?
Ktoré pečivo je také krehké, že sa rozplýva na jazyku?
Dva body pre „linecké“! Je základom sladkej časti vianočnej tabule a my si teraz pripíšeme tretí bod za jeho úspešné uhnetenie.
Inšpirujte sa štyrmi receptami na to najlepšie vianočné linecké pečivo a nechajte si chutiť.
Naše recepty
Zdobenie lineckých cukroviniek
Cukroví musia nielen dobre chutiť, ale aj dobre vyzerať! Pravdepodobne nikto neservíruje linecké len tak samostatne, ale v drvivej väčšine zlepenej marmeládou.
Nezvažovali ste ale niekedy, že by ste svoje výtvory ešte viac ozvláštnili?
Jednoduchým variantom je čokoládová poleva . Vybrané kúsky môžeme buď polievať a vytvárať tým tenké prúžky, alebo môžeme linecké z časti namáčať. Je len na nás, či túto metódu zvolíme predtým alebo až po tom, čo pečivo zlepíme – zakaždým tým vytvoríme ale niečo iné.
Podobne jednoduchý variant je farebná poleva. Tú môžeme zakúpiť hotovú, alebo do bielej roztopenej čokolády pridať farbivo zvolenej farby. Aj tu môžeme vytvárať náhodne krížené línie, alebo aj cielene obťahovať tvary cukroviniek.
Nebojte sa tieto rôzne polevy kombinovať aj s posypom , či už v metalických, alebo rôznorodých farbách. Niekedy je najlepšie prenechať túto prácu deťom, ich fantázia nás môže príjemne prekvapiť.
Využiť môžeme aj oriešky či kandizované ovocie . Povrch lineckých možno potrieť citrónovou polevou a do nej potom vtlačiť oriešok alebo kúsok ovocia.
Pohrať sa môžete aj s marmeládami , ktoré používate na zlepovanie – rôzne príchute majú rôzne odtiene. Cukroví samozrejme môžete zlepovať aj inými hmotami.
Chutných a dobre vyzerajúcich variantov dosiahneme aj inými postupmi zdobenia.
Ak chceme mať linecké pečivo ako od babičky, je ideálne zlepovať ich domácou marmeládou.
Tak poďme na to!