Guláš, hoci jeho pôvod nájdeme v susednom Maďarsku, je považovaný za tradičné české jedlo.
Každá rodina má svoj recept, ktorý si stráži.
S obľubou je servírovaný na väčších oslavách, všetkým chutí a je ľahké pripraviť aj väčšie množstvo .
Výhodou je tiež, že sa dobre skladuje a chutí najlepšie odležaný.
Pre tento článok sme pre vás vybrali 10 skvelých receptov na guláša z mäsa. U nás si vyberie skutočne každý.
Naše recepty
Výborného guláša docielite aj tlakovým hrncom. Nielen, že sa doba varu značne skráti, ale zachová sa aj maximum vitamínov. Zaujíma vás táto téma? Dočítajte sa o tlakových hrncoch a ich hodnotení ešte viac .
Zaujímavosťou je, že gulášu sa nemusia vyhýbať ani tí, ktorí dodržiavajú napríklad diabetickú alebo redukčnú diétu. Múku na zahustenie jednoducho nahraďte uvareným a rozmixovaným zemiakom či inou zeleninou.
Takto je zhotovovaný napríklad krčmový guláš, ktorý je zahustený základom z cibule.
Pamätajte, že základ je najdôležitejší. Krásne tmavý. Nie kyslý, ale mierne horkastý, chuťovo výrazný. Na ňom si dajte záležať.
Cibuľa sa musí smažiť naozaj dlho. Odborníci uvádzajú aj 15 minút. Pozor však dávajte na spálenú cibuľu, bola by veľmi horká, a to už by nebolo ono.
Ďalší strašiak je ukrytý vo fáze pridania paradajkového pretlaku, kedy mu nedáme dostatok času, aby zmenil nielen farbu, ale aj chuť. A práve jeho kyslosti sa zbaviť potrebujeme.
Ostražitosť by sme mali tiež prikladať mletej paprike, ktorá veľmi rada rýchlo horkne. Preto nesmieme po jej pridaní už dlho restovať, ale jednoducho ju pekne po chvíľke preliať vodou.
Všeobecne známou pravdou je, že najlepšie chutí 2 dni po uvarení.
Chutný, pestrý a zakaždým iný guláš je vizitkou každého dobrého kuchára alebo kuchárky.
Hotový guláš môžeme pri podávaní aj zdobiť, a to ako sekanými bylinkami, tak strúhaným syrom, sekaným vareným vajcom, sadeným vajcom, sekanou údeninou a samozrejme kombináciou týchto aj ďalších ingrediencií.
Najlepšie však chutí s domácou žemľovou knedľou alebo karlovarskou knedľou.
Vyskúšajte tiež naše osvedčené recepty na guláša z hydiny .