Tiež vás občas prepadne chuť na niečo iné, než je sladké? Skúste recepty na slané torty.
Hľadajte inšpiráciu v našom článku a ochutnajte naše starostlivo vybrané lahôdky.
Nájdete tu napríklad švédsky sendvičový bochník bez pečenia.
Neváhajte a pustite sa do prípravy týchto gurmánskych pochúťok, ktoré sa hodia na každú príležitosť.
Naše recepty
Syr Puck
Ide o vynikajúci dánsky mazací syr, ktorý sa vyrába z kravského mlieka a rastlinného oleja. Používa sa na pečivo, do nátierok, ale aj napríklad do krémov.
Syr Grana Padano
Tento syr je veľmi obľúbenou talianskou pochúťkou. Je to tvrdý syr z kravského mlieka z tzv. dvojitého dojenia. Než sa dostane na trh, zreje 1 – 4 roky.
Má dokonale vyváženú a plnú chuť. Nie je presolený, ale ani veľmi jemný. Dá sa povedať, že je ľahko pikantná a jeho chuť vždy čerstvá, sladkastá s nádychom orechov, ananásu a iného ovocia.
Kôrka je krásne hladká, ale dosť tvrdá. Pokiaľ ide o použitie, tak najviac sa dá nájsť v predkrmoch, cestovinách, ale je super aj na steaky a zeleninové šaláty. Veľkou výhodou tohto syra je aj fakt, že sa dá bez problémov ukladať do mrazničky.
Ako sa syr Grana Padano vlastne vyrába?
Syr Feta
Jeden z najstarších gréckych syrov, ktorého chuť mohol okúsiť hociktorý obyvateľ staroveku. Je to dôležitá ingrediencie stredomorskej kuchyne. V Európe si postupne vybudoval svoje pevné miesto a teraz si na ňom pochutnávajú skoro každý Európan.
Feta sa nevyrába z kravského mlieka, ale z ovčieho a kozieho. Originálny syr vždy obsahoval najmenej 70 % mlieka z oviec a 30 % kozieho. Z toho dôvodu sa oplatí pred nákupom skontrolovať etiketu, či syr obsahuje to, čo skutočne má.
Syr sa ukladá do soľného nálevu, čo ho v podstate zakonzervuje a značne predĺži jeho dátum spotreby. Než syr dozreje, musíme si počkať minimálne 2 mesiace.
V priebehu tejto doby do seba syr natiahne soľ a získa svoju typickú chuť aj vôňu. Je obľúbený vďaka obsahu probiotík, ale aj bielkovín, vápnika a vitamínu D.
Pri tomto druhu syra je výhodou jeho skvelá univerzálnosť. Dá sa použiť do letného šalátu, na cestoviny, na grilovanie s mäsom a zeleninou, ale je super aj na zapekanie, gratinovanie, náplne do omeliet, pirohov i slaných koláčov.
Ako vzniká syr Feta?
Syr Asiago
Pôvodom taliansky prírodný zrejúci syr, na ktorého výrobu sa používa pasterizované kravské mlieko. Toto mlieko je úžasne aromatické a pochádza od kráv, ktoré sa voľne pasú na Asiago. To je náhorná planina v Taliansku.
Chuť syra je výrazne korenená, a ešte sa mení podľa toho, ako dlho syr zreje. Čím je zrenie dlhšie, tým je chuť výraznejšia.
Charakteristická je jeho žltkastá farba pripomínajúca slamu, ale aj malé a stredne veľké otvory. Textúra je pevná, ale drobivá.
Hodí sa do polievok, šalátu, cestovín i omáčok, kam sa strúha. Keď ho nakrájame na plátky, môžeme ho zapiecť do panini alebo vložiť do sendviča. Perfektne chutí aj roztavený.