Zdravé a chutné recepty z rybích filiet na 5 spôsobov. Inšpirujte sa!

Ryby, prečo sú pre nás také dôležité? Možno si to neuvedomujete, ale ryby sú jednou z najdôležitejších potravín v našom jedálničku.

Neviete čo rýchleho a chutného uvariť? Potom vyskúšajte niektorý z našich najlepších receptov na rybie filé.

Jeho chuť je veľmi špecifická a pozmení stereotyp tradičného mäsa podávaného pri vašom jedálenskom stole.

Správny výber a úprava rybieho filé

V základe je dobré vedieť, že ak máte nekvalitnú rybu, tak aj najlepšou úpravou z nej dobrú rybu neurobíte. Najlepšia je vždy čerstvá chladená ryba. Kvalitnú rybu spoznáte tak, že nepáchne rybinou, je pevná a má čisté, nezakalené oči. Tiež koža je lesklá, napätá a žiabre sú ružové až červenkasté.

Pokiaľ kupujete ryby mrazené, čo sa v Česku dá predpokladať, dávajte si pozor na pridanú vodu. Vždy si prečítajte etiketu. Nie je dobré, ak 75% tvorí ryba a zvyšných 25% voda. Taká ryba vám po tepelnej úprave väčšinou pustí vodu, to znamená, že vo finále sa namiesto restovania či pečenia skôr dusí. Vodou je tiež narušené samotné mäso, teda namiesto pevnej ryby budete jesť „blato“

Mrazené ryby musíte najskôr rozmraziť. Sú tu aj výnimky, pričom niektoré druhy rýb sa môžu tepelne upravovať mrazené, čo zistíte z etikety. Rozmrazovanie by malo byť pozvoľné, ideálne by malo prebiehať v chladiacom bode (teplota 1-2°C, maximálne 4°C). Nikdy neurýchľujte rozmrazenie vložením do horúcej vody alebo v mikrovlnnej rúre – nezachováte tak správnu kvalitu ryby.

Pokiaľ si svoju rybu chcete niečím spestriť, čerstvé či sušené bylinky a korenie jemné rybie mäso krásne zvýrazní a obohatí. Z byliniek môžeme použiť predovšetkým petržlenovú vňať, trebuľku, koriander, estragón, tymián, majorán, šalvia, oregano, rasca, aníz, kôpor, fenikel, bazalku, mätu, rozmarín, saturejku, zázvor a cesnak.

Milujete pokrmy z rýb? V letných dňoch si určite pripravte výborné ryby na grile .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.