Zabíjačka vždy patrila k českým tradíciám.
Navyše je s ňou spojená aj rada pochúťok, ktoré sa z porazeného bravčového mäsa vyrába.
Ak aj vy patríte k tým, ktorí majú pre tieto lahôdky slabosť, vyskúšajte naše jedinečné recepty na domácej jatrnici!
Pripravte si ju so žemľou, krúpami alebo v podobe skořápkového prejtu.
Gurmánsky zážitok bude vždy zaručený!
Naše recepty
Krúpy sú tiež veľmi častou súčasťou hŕstkových polievok . Vyskúšajte ich, uvidíte, že vás skvele zasýti!
Ako na domáce jarnice
Pokiaľ ide o mäso, ktoré je najlepšie na výrobu domácich jaterníc použiť, môžeme povedať, že sa líšia kraj od kraja. Všeobecne sa používa „menej hodnotné mäso“, teda hlava, lalok, bôčik a ďalej najrôznejšie vnútornosti, najmä pečeň, ale použiť možno aj pľúca či slezinu. Z hľadiska korenia tvorí základ cesnak, majorán, soľ, korenie a mleté nové korenie. Pridať je možné tiež aj cibuľu či zázvor.
Niekoľko trikov na záver
- Na špajlovanie použite suché špajle, aby sa dobre lámali, ktoré tesne pred špajlovaním pomažte trochou tuku. Budú sa vám následne ľahšie naťahovať črievkom. Pomôže aj ich zrezanie nožom do špičky.
- To, že je domáca jaternica hotová, spoznáte tak, že vám v hrnci, v ktorom ju varíte, vypláva hore.
- Aby vám rána pri opekaní na panvici nepraskla, existujú dva triky. Buď jaternicu pred vložením na panvicu dajte na dve minúty do horúcej vody, alebo ju pred opekaním zľahka obaliť v hladkej múke. Každopádne je nutné pri opekaní postupovať pomaly.
- Udáva sa, že z jedného prasaťa sa pri zabíjačke urobí asi šesťdesiat rán.