Kari, žlto sfarbené korenie, ktoré dodáva pokrmom špecifickú chuť aj vôňu.
Typické je najmä pre indickú a thajskú kuchyňu.
Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami na kuracie na kari!
Uvarte si ho jemné aj pikantné, s ryžou aj ďalšími prílohami.
Príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie viac ako pol hodiny.
Naše recepty
Kari a jeho tajomstvo
Názov kari je európskym pomenovaním, ktoré sa vžilo v čase, keď bola India kolóniou Veľkej Británie. Ide vlastne o zmes korenia, ktorej najdôležitejšou súčasťou je kurkuma, koriander a rímska rasca. Z ďalších korení potom zmes väčšinou obsahuje tiež korenie, kardamón, zázvor, škoricu, muškát, cesnak a chilli. V ázijských krajinách sa karí ako zmes korenia väčšinou vyrába len na export, miestni obyvatelia používajú jednotlivé korenia.
Kari je možné použiť mnohými spôsobmi. Používa sa nielen pri príprave mäsa, ale aj zeleninových jedál, omáčok a polievok. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu je bohaté aj na najrôznejšie vitamíny a minerály.
Niekoľko trikov pre dokonalé kuracie na kari
- Korenie najskôr opečte na rozpálenom tuku, až potom pridajte cibuľu, cesnak a podobne.
- Varte skôr na nižšiu a strednú teplotu a jednotlivé ingrediencie pridávajte pomaly a postupne.
- Z kuracieho mäsa sa najčastejšie používajú kuracie prsia. Rovnako dobre ale môžete použiť aj ďalšie časti, ako napríklad stehná. Nezabudnite zo všetkého mäsa vždy odstrániť kožu.
- Pokiaľ pridávate do kuracieho na kari aj paradajky v inej forme ako pyré, vždy ich najskôr sparte, olúpte a odstráňte z nich jadierka.
- Súčasťou správneho karí pokrmu je kokosové mlieko, smotana alebo jogurt.
- Čerstvé bylinky, najmä koriander, vždy pridávajte až do hotového pokrmu.