Máte chuť na niečo sladké a chutné?
Vyskúšajte naše recepty na lekvárové buchty a koláče!
Dali by ste si radšej kysnuté buchty alebo preferujete niečo trochu zdravšie?
V tomto článku si na svoje príde naozaj každý.
Naše recepty
Recepty na bábovky ako od babičky? Pozrite sa na našich 8 skvelých variantov tejto sladkej pochúťky.
Ako si pripraviť ten najlepší domáci lekvár
Chcete mať lekvár ako od babičky? Uvarte si ich podľa nášho postupu a tipov. Postačí vám nadšenie, slivky, cukor a pár hodín pri sporáku. A večer budete mať doma lekvár, v ktorých bude stáť lyžička a ako vaša babička ich budete krájať pekne nožom.
Ingrediencie na 2 – 3 kilá lekváru
- 10 kg sliviek
- 400 g cukru kryštál
- 1 lyžička škorice
Postup
- Zrelé slivky zbierame priamo zo stromu, na vynikajúci lekvár nám poslúži aj prezreté popadané plody.
- Pamätajme si, že čím zrelšie slivky, tým sladšie lekvár.
- Slivky odstopkujeme, dôkladne umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme.
- Rozpolené slivky pomelieme v mäsovom mlynčeku, ako to robili naše babičky.
- Ak si chceme prácu urýchliť, skvele poslúži aj sekáčik na zeleninu, v ktorom sú slivky raz-dva spracované na kašu.
- Pomleté slivky dáme do veľkého hrnca s čo najväčším obvodom, aby sa tekutina mohla dobre vyparovať.
- Slivkový lekvár zahusťujeme pri miernom ohni, počas mierneho varu a za stáleho miešania 4 až 5 hodín.
- Miešanie je veľmi dôležité, lekvár sa vie rýchlo pripáliť nielen na dno, ale aj na steny nádoby.
- A pripálené lekvár sú nepríjemne horkasté.
- Zahusťovaním lekváru z 10 kilogramov sliviek, ktoré trvá cca 5 hodín vyrobíme asi dve až tri kilá poctivých lekvárov.
- Asi po dvoch až troch hodinách sa nám už z hrnca odparí asi päť centimetrov tekutiny, z hrnca to krásne vonia, lekvár buble a hustnú.
- Slivkový lekvár je dostatočne zahustený vtedy, ak z hmotnosti sliviek zostala tretina až štvrtina.
- Ak lekvár robíme z prezretých sladkých sliviek, skontrolujeme ako chutia.
- Podľa chutí docukrujeme asi 400 g cukru kryštál a ešte 30 minút povaríme.
- Hustotu lekváru kontrolujeme tak, že lyžičkou prejdeme po vychladnutej vzorke na tanieri.
- Pár minút pred dovarením naše babičky do lekváru pridávali aj trochu mletej škorice, aby bola voňavejšia.
- Ak majú lekvár dobrú konzistenciu, vriace ich potom nalievame do vysterilizovaných pohárov až po okraj.
- Kuchynskou utierkou ešte vyčistíme horný okraj a závit pohára, pokiaľ nám po ňom náhodou pri naberaní stekla lekvár, aby viečko dobre držalo.
- Dôkladne zaviečkujeme, otočíme hore dnom a necháme chladnúť asi 10 minút.
- Potom poháre s lekvárom otočíme, skontrolujeme, či sú viečka dobre pritiahnuté, a necháme vychladnúť.
- Vychladnuté lekvár sú tuhé, lesklé, takmer čierne, nie sú horké, teda sa nám ich podarilo nepripáliť a majú typickú lahodnú chuť.
A ako sa vám lekvár a buchty z nich podarili? Pochváľte sa nám do komentárov!