10 luxusných receptov na buchty s lekvárom. Inšpirujte sa!

Máte chuť na niečo sladké a chutné?

Vyskúšajte naše recepty na lekvárové buchty a koláče!

Dali by ste si radšej kysnuté buchty alebo preferujete niečo trochu zdravšie?

V tomto článku si na svoje príde naozaj každý.

Recepty na bábovky ako od babičky? Pozrite sa na našich 8 skvelých variantov tejto sladkej pochúťky.

Ako si pripraviť ten najlepší domáci lekvár

Chcete mať lekvár ako od babičky? Uvarte si ich podľa nášho postupu a tipov. Postačí vám nadšenie, slivky, cukor a pár hodín pri sporáku. A večer budete mať doma lekvár, v ktorých bude stáť lyžička a ako vaša babička ich budete krájať pekne nožom.

Ingrediencie na 2 – 3 kilá lekváru

  • 10 kg sliviek
  • 400 g cukru kryštál
  • 1 lyžička škorice

Postup

  1. Zrelé slivky zbierame priamo zo stromu, na vynikajúci lekvár nám poslúži aj prezreté popadané plody.
  2. Pamätajme si, že čím zrelšie slivky, tým sladšie lekvár.
  3. Slivky odstopkujeme, dôkladne umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme.
  4. Rozpolené slivky pomelieme v mäsovom mlynčeku, ako to robili naše babičky.
  5. Ak si chceme prácu urýchliť, skvele poslúži aj sekáčik na zeleninu, v ktorom sú slivky raz-dva spracované na kašu.
  6. Pomleté ​​slivky dáme do veľkého hrnca s čo najväčším obvodom, aby sa tekutina mohla dobre vyparovať.
  7. Slivkový lekvár zahusťujeme pri miernom ohni, počas mierneho varu a za stáleho miešania 4 až 5 hodín.
  8. Miešanie je veľmi dôležité, lekvár sa vie rýchlo pripáliť nielen na dno, ale aj na steny nádoby.
  9. A pripálené lekvár sú nepríjemne horkasté.
  10. Zahusťovaním lekváru z 10 kilogramov sliviek, ktoré trvá cca 5 hodín vyrobíme asi dve až tri kilá poctivých lekvárov.
  11. Asi po dvoch až troch hodinách sa nám už z hrnca odparí asi päť centimetrov tekutiny, z hrnca to krásne vonia, lekvár buble a hustnú.
  12. Slivkový lekvár je dostatočne zahustený vtedy, ak z hmotnosti sliviek zostala tretina až štvrtina.
  13. Ak lekvár robíme z prezretých sladkých sliviek, skontrolujeme ako chutia.
  14. Podľa chutí docukrujeme asi 400 g cukru kryštál a ešte 30 minút povaríme.
  15. Hustotu lekváru kontrolujeme tak, že lyžičkou prejdeme po vychladnutej vzorke na tanieri.
  16. Pár minút pred dovarením naše babičky do lekváru pridávali aj trochu mletej škorice, aby bola voňavejšia.
  17. Ak majú lekvár dobrú konzistenciu, vriace ich potom nalievame do vysterilizovaných pohárov až po okraj.
  18. Kuchynskou utierkou ešte vyčistíme horný okraj a závit pohára, pokiaľ nám po ňom náhodou pri naberaní stekla lekvár, aby viečko dobre držalo.
  19. Dôkladne zaviečkujeme, otočíme hore dnom a necháme chladnúť asi 10 minút.
  20. Potom poháre s lekvárom otočíme, skontrolujeme, či sú viečka dobre pritiahnuté, a necháme vychladnúť.
  21. Vychladnuté lekvár sú tuhé, lesklé, takmer čierne, nie sú horké, teda sa nám ich podarilo nepripáliť a majú typickú lahodnú chuť.

A ako sa vám lekvár a buchty z nich podarili? Pochváľte sa nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Objavte podobné tipy

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.