Mrkva nie je žiadnou popolu českej kuchyne. Máme ju radi a hojne ju využívame.
Ktoré pokrmy z mrkvy sú najobľúbenejšie?
Áno, uhádli ste správne – dusená mrkva alebo mrkvová torta!
Poďte si s nami pochutnať na tých najlepších receptoch s mrkvou!
Naše recepty
Zdravotné benefity mrkvy
Zrak
Mrkva obsahuje vitamín A a nedostatok vitamínu A môže spôsobiť xeroftalmiu, progresívne očné ochorenie. Xeroftalmia môže spôsobiť šeroslepotu alebo problémy s videním.
Rakovina
Antioxidačné účinky karotenoidov – žlté, oranžové a červené organické pigmenty prítomné v mrkve a inej zelenine – môžu znížiť riziko výskytu voľných radikálov.
Luteín a zeaxantín sú dva príklady týchto karotenoidov, ktoré mrkva obsahuje. Prospešný môže byť aj vitamín A a beta karotén.
Kontrola diabetu
Varená aj surová mrkva má nízky glykemický index. To znamená, že je nepravdepodobné, že by vyvolali prudký nárast hladiny cukru v krvi, čo môže pomôcť ľuďom s diabetom.
Konzumácia stravy s vysokým obsahom vlákniny môže tiež pomôcť zabrániť rozvoju diabetu 2. typu.
Imunitné funkcie
Antioxidantom, ktorý mrkva poskytuje, je vitamín C. Ten je neoddeliteľnou súčasťou imunitného systému.
Konzumácia vyváženej stravy, ktorá poskytuje dostatok vitamínu C, môže pomôcť podporiť schopnosť tela bojovať s chorobami a infekciami a udržiavať celkové dobré zdravie.
Vitamín C v mrkve tiež prispieva k tvorbe kolagénu. Kolagén je kľúčovou zložkou spojivového tkaniva a je nevyhnutný na hojenie rán a na udržanie zdravého tela.
Viac o mrkve sa môžete dozvedieť v našom špeciálnom článku!